logo
Portal for

Blijf niet bij de pakken zitten en praat erover

Twijfel je over je studiekeuze of wil je graag iets anders studeren? Neem dan contact op met de Studiebegeleiding.

Je hebt twijfels bij je huidige studiekeuze en je overweegt om te veranderen. Weet dat je er niet alleen voor staat. De medewerkers van de Studiebegeleiding helpen je graag.

Het maken van een nieuwe studiekeuze is niet evident. Sommigen hebben al een idee welke richting ze uit willen en anderen nog helemaal niet. Nog andere studenten hebben nood aan een time-out. Hoe het ook zij, heroriënteren of veranderen van opleiding is een actief en dynamisch proces waarbij je niet overhaast te werk mag gaan.

Om je hierbij te helpen kan je een afspraak maken met een studentenpsycholoog. Ter voorbereiding van dit gesprek vind je hieronder 2 opdrachten die je kan maken en meebrengen naar je afspraak.

Oefeningen die je helpen bij je studiekeuze

Ook indien je geen gesprek wenst, kunnen deze oefeningen je helpen bij je studiekeuze.

Starten in februari

Je wil in het tweede semester beginnen aan de VUB? Dat kan! Op de pagina voor studenten die starten in februari vind je informatie terug over je aangepaste studietraject, inschrijven en het kostenplaatje van het tweede semester.

Op zoek naar een andere richting?

Dan heb je verschillende mogelijkheden binnen de VUB, de Universitaire Associatie Brussel (UAB) en daarbuiten!

Binnen de VUB

Voor een overzicht van alle opleidingen aan de VUB kan je terecht op de opleidingspagina. Hier kan je per studieniveau alle programma's opvragen.

Veranderen na je bachelor

Veranderen na je bachelor aan de VUB

Wil je weten of je al dan niet rechtstreeks toegang hebt tot een opleiding? Bekijk dan hieronder de toelatingsvoorwaarden per master of master-na-master.

Als je geen rechtstreekse toegang hebt, moet je eerst een voorbereidingsprogramma volgen.

Binnen de UAB

De Universitaire Associatie Brussel bestaat uit de VUB en de Erasmushogeschool Brussel. Voor studenten die in het tweede semester willen starten aan de EhB is er een specifieke website.

Deze studenten deden het jou voor en maakten de overstap van de VUB naar de EhB.

Heroriënteren? Je staat er niet alleen voor.

Buiten de UAB

Op de website hogeronderwijsregister.be kan je opzoeken welke opleiding waar wordt aangeboden.

Ik wil graag iets anders studeren en heb mijn keuze gemaakt

Wat moet ik nu doen?

Je blijft aan de VUB studeren

Indien je nieuwe opleiding ook een VUB-opleiding is, neem dan eerst even contact op met de studietrajectbegeleider van je nieuwe opleiding. De studietrajectbegeleider kan dan samen met jou je heroriëntering uitstippelen en je het nodige advies geven.

Je gaat elders studeren

  • Informeer je goed over je nieuwe opleiding. Hiervoor kan je contact opnemen met de studietrajectbegeleider van deze opleiding. Doe dit zeker wanneer het academiejaar reeds begonnen is.
  • Zet je studie aan de VUB stop. Hoe?
  • Schrijf je in voor je nieuwe opleiding. Hiervoor dien je de inschrijvingsprocedure van de (nieuwe) onderwijsinstelling te volgen. Voor de registratie van je opleidingsonderdelen neem je best contact op met de studietrajectbegeleider.

Opgelet

Vergeet niet om na te gaan wat de mogelijke gevolgen zijn voor je leerkrediet, studietoelage en kinderbijslag/Groeipakket.

Stoppen met je studies en dan ...

Je wil stoppen met je studies maar je weet nog niet wat je nadien wil gaan doen.

    Je hebt nood aan wat tijd voor jezelf en wil op je eigen tempo belangrijke keuzes maken. Deze organisatie kan jou hierbij helpen: