logo
Portal for

Blijf niet bij de pakken zitten en praat erover

Twijfel je over je studiekeuze of wil je graag iets anders studeren? Neem dan contact op met de Studiebegeleiding.

Je hebt twijfels bij je huidige studiekeuze en je overweegt om te veranderen. Weet dat je er niet alleen voor staat. De medewerkers van de Studiebegeleiding helpen je graag.

Het maken van een nieuwe studiekeuze is niet evident. Sommigen hebben al een idee welke richting ze uit willen en anderen nog helemaal niet. Nog andere studenten hebben nood aan een time-out. Hoe het ook zij, heroriënteren of veranderen van opleiding is een actief en dynamisch proces waarbij je niet overhaast te werk mag gaan.

Om je hierbij te helpen kan je een afspraak maken met een studentenpsycholoog. Ter voorbereiding van dit gesprek vind je hieronder 2 opdrachten die je kan maken en meebrengen naar je afspraak.

Oefeningen die je helpen bij je studiekeuze

Ook indien je geen gesprek wenst, kunnen deze oefeningen je helpen bij je studiekeuze.

Starten in februari

Je wil in het tweede semester beginnen aan de VUB? Dat kan! Op de pagina voor studenten die starten in februari vind je informatie terug over je aangepaste studietraject, inschrijven en het kostenplaatje van het tweede semester.

Op zoek naar een andere richting?

Dan heb je verschillende mogelijkheden binnen de VUB, de Erasmushogeschool Brussel (EhB) en daarbuiten!

Binnen de VUB

Voor een overzicht van alle opleidingen aan de VUB kan je terecht op de opleidingspagina. Hier kan je per studieniveau alle programma's opvragen.

We bieden jou de mogelijkheid om in het tweede semester vakken op te nemen uit verschillende richtingen (smaakmakers). Op deze manier kan je van verschillende opleidingen ‘proeven’ en kan je tegen het volgende academiejaar een weloverwogen, haalbare en realistische studiekeuze maken. Een overzicht van de smaakmaker-vakken vind je in dit document. Indien je van deze mogelijkheid gebruik wil maken, dan zal je moeten inschrijven via een creditcontract. Wanneer je vakken van verschillende faculteiten kiest, dan zal je per faculteit een creditcontractinschrijving moeten aanvragen.

Veranderen na je bachelor

Veranderen na je bachelor aan de VUB

Wil je weten of je al dan niet rechtstreeks toegang hebt tot een opleiding? Bekijk dan hieronder de toelatingsvoorwaarden per master of master-na-master.

Als je geen rechtstreekse toegang hebt, moet je eerst een voorbereidingsprogramma volgen.

Neem ook eens een kijkje bij onze associatiepartner: de Erasmushogeschool Brussel (EhB), ook zij bieden interessante vervolgopleidingen aan.

Aan de Erasmushogeschool Brussel (EhB)

De Universitaire Associatie Brussel bestaat uit de VUB en de Erasmushogeschool Brussel.  De EhB organiseert verschillende infomomenten voor geinteresseerden. Voor studenten die in het tweede semester willen starten aan de EhB is er een specifieke website.

Volgende studenten gingen je al voor:

Aan een andere instelling

Op de website hogeronderwijsregister.be kan je opzoeken welke opleiding waar wordt aangeboden.

Iedereen (vanaf 15 jaar) met interesse in een Nederlandstalig educatief traject in Brussel kan voor informatie, begeleiding en oriëntatie bovendien ook terecht bij Leerwinkel Brussel. Je vindt er informatie over het Nederlandstalige onderwijs- en opleidingsaanbod in Brussel en kan er hulp krijgen bij het maken van een leer- of studiekeuze. 

Ik wil graag iets anders studeren en heb mijn keuze gemaakt

Wat moet ik nu doen?

Je blijft aan de VUB studeren

Indien je nieuwe opleiding ook een VUB-opleiding is, neem dan eerst even contact op met de studietrajectbegeleider van je nieuwe opleiding. De studietrajectbegeleider kan dan samen met jou je heroriëntering uitstippelen en je het nodige advies geven.

Via dit document vind je een overzicht van welke vakken je per opleiding in het tweede semester kan opnemen.

Je gaat elders studeren

 • Informeer je goed over je nieuwe opleiding. Hiervoor kan je contact opnemen met de studietrajectbegeleider van de nieuwe opleiding van je nieuwe hogeschool of universiteit. Doe dit zeker wanneer het academiejaar reeds begonnen is.
 • Zet je studie aan de VUB stop. Hoe?
 • Schrijf je in voor je nieuwe opleiding. Hiervoor dien je de inschrijvingsprocedure van de (nieuwe) onderwijsinstelling te volgen. Voor de registratie van je opleidingsonderdelen neem je best contact op met de studietrajectbegeleider van je nieuwe hogeschool of universiteit.

Opgelet

Vergeet niet om na te gaan wat de mogelijke gevolgen zijn voor je leerkrediet, studietoelage en kinderbijslag/Groeipakket.

Stoppen met je studies en dan ...

Je wil stoppen met je studies maar je weet nog niet wat je wil gaan doen.

  Je hebt nood aan wat tijd voor jezelf en wil op je eigen tempo belangrijke keuzes maken. Deze organisaties kunnen jou hierbij helpen:

  1. Studentenstatuut en Studiefinanciering VUB
  2. VDAB
  3. Samenlevingsdienst

  Wil je stoppen met je studies, maar weet je nog niet wat je nadien wil gaan doen? Wil je even de tijd nemen om na te denken over je toekomst, maar tegelijk ook een leerrijke ervaring opdoen? Ben je tussen 18 en 25 jaar oud?

  Dan is de Samenlevingsdienst misschien iets voor jou!

  Bekijk hieronder de getuigenis van Arthur, of surf naar www.samenlevingsdienst.be voor meer informatie.