logo
Portal for

Jouw persoonlijk studietraject

De studietrajectbegeleider informeert, adviseert en begeleidt jou in je studieprogramma. Je kan bij hem of haar terecht met al je vragen over je persoonlijk studieprogramma.

Een studietrajectbegeleider kan je:

 • vertellen hoe je een individueel studietraject samenstelt en geeft advies in welke volgorde je vakken kan volgen 
 • meer vertellen over het leerkrediet en jouw leerkredietsaldo 
 • helpen bij allerhande vragen over de deliberaties   
 • inzicht bieden in jouw studievoortgang 
 • Informeren over de toelatingsvoorwaarden van een opleiding 
 • helpen wanneer het even moeilijk gaat tijdens je studieloopbaan 

Begeleidingsaanbod

E-mail

Je kan ons beiden steeds bereiken via studietraject.rc@vub.be. We kunnen je het vlotst verder helpen wanneer je steeds je opleiding en rolnummer vermeldt in je communicatie.

Chatmomenten via Teams

Heb je een korte vraag voor ons? Dan kan je ons bereiken via Teams op vaste tijdstippen. Deze app is gratis beschikbaar in het Office 365-pakket. Raadpleeg de handleiding om de teams-app te installeren.

 • Elke maandag, woensdag & vrijdag van 13 tot 14 uur. Stuur een berichtje naar Sarah.Charlet in Teams.
 • Elke dinsdag & donderdag van 14 tot 15 uur. Stuur een berichtje naar Ellen.De.Blende in Teams.

Ga zelf aan de slag

Stel zelf je individueel studietraject samen aan de hand van dit formulier of ga aan de slag met onze Canvascursus.

Veelgestelde vragen

We bundelden een aantal vragen die we vaak van studenten krijgen. Neem zeker een kijkje in het overzicht van de veel gestelde vragen.

Groepssessies

Aan de start van het eerste en tweede semester organiseren wij groepssessies over verschillende topics. Vanaf eind augustus zal je hier het overzicht aan sessies voor de start van academiejaar 2022-2023 terugvinden.

Individuele afspraak

Hieronder kan je onze agenda vinden om een afspraak in te plannen. Je kan zowel een digitale afspraak via Teams als een afspraak op campus inplannen.

>> Maak een digitale afspraak

>> Maak een afspraak op campus

Ben je werkstudent en enkel beschikbaar na 17 uur voor een gesprek? Mail dan naar studietraject.rc@vub.be met als onderwerp 'afspraak werkstudent' met enkele beschikbaarheden en of je een digitale of een afspraak on campus wenst. Wij bekijken vervolgens wanneer een afspraak mogelijk is en mailen je zo snel mogelijk terug.

Kom meer te weten op de on-campus infodag

Combineer een infosessie met een bezoek aan onze campus tijdens de infodag op zondag 4 september 2022.

Sarah Charlet


E-mail
studietraject.rc@vub.be

Chat via Teams (op SARAH.CHARLET)
Maandag, woensdag en vrijdag 13u-14u

Ellen De Blende


E-mail
STUDIETRAJECT.RC@VUB.BE

CHAT VIA TEAMS (OP ELLEN.DE.BLENDE)
Dinsdag en donderdag 14u-15u

Het individuele studietraject

Een individueel studietraject is een traject dat afwijkt van het standaard voorgestelde modeltraject. Je wenst bijvoorbeeld minder opleidingsonderdelen op te nemen of je wil een studietraject waarin je opleidingsonderdelen uit verschillende bachelorjaren combineert.

Verschil modeltraject en individueel traject

Een modeltraject is het standaard programma en geeft aan wat de meest logische volgorde is om een opleiding te doorlopen.

Wens je de opleiding volgens je eigen tempo te volgen, kan dit via een individueel traject. Je wenst bijvoorbeeld minder opleidingsonderdelen op te nemen of je wil een studietraject waarin je opleidingsonderdelen uit verschillende jaren combineert. Een individueel studietraject kan enkel binnen eenzelfde loopbaan (bachelor, schakel, voorbereiding, master), volgens de volgtijdelijkheid van de opleidingsonderdelen en wordt beperkt tot maximaal 72 studiepunten. Studenten dienen bij het aanvullen van hun traject rekening te houden met de gestelde inschrijvingsvereisten. Enkel wanneer je kan afstuderen (behalen van bachelor- of masterdiploma) kunnen deze voorwaarden overruled worden.

! Opgelet: Studenten die niet slagen voor minstens 30 ECTS-credits in het eerste jaar van het bachelortraject komen niet in aanmerking voor een individueel studietraject.
Deze studenten kunnen hun eerste bachelor traject niet verder aanvullen met opleidingsonderdelen uit het tweede en/of derde bachelor. Zij worden beperkt tot het opnemen van inleidende opleidingsonderdelen uit het eerste jaar modeltraject van de bachelor.

Hoe stel ik mijn individueel studietraject samen?

Je kan je individuele jaarprogramma gemakkelijk opstellen met behulp van dit formulier.
Bij het opstellen van jouw individueel jaarprogramma dien je rekening te houden met enkele zaken:

Gecombineerde inschrijving

Wat is een gecombineerd traject?

Een gecombineerde inschrijving is een inschrijving tussen alle nog af te leggen opleidingsonderdelen uit een basisopleiding (bachelor / schakel- of voorbereidingsprogramma) en een aantal of alle opleidingsonderdelen uit de vervolgopleiding (master).

Wie kan het aanvragen en hoe?

Als je de basisopleiding aan de VUB nog niet volledig hebt afgewerkt is het in bepaalde gevallen wel al mogelijk wel om aan de vervolgopleiding te starten. Dit hangt af van het aantal studiepunten van de basisopleiding dat je nog dient af te werken:  

 • Indien je minder dan 30 studiepunten moet behalen krijg je automatische toegang tot de vervolgopleiding. Je zal dan een nieuwe aanmelding moeten doen. 
 • Als je meer dan 30 studiepunten moet afleggen krijg je geen rechtstreekse toegang. Je moet dan een gemotiveerde uitzonderingen aanvragen (zie procedure uitzonderingen)

Gecombineerde inschrijvingen binnen eenzelfde opleiding worden conform artikel 42 van het OER beperkt tot maximaal 72 ECTS-credits. Het maximum aantal ECTS-credits geldt voor de totale inschrijving (basis- + vervolgopleiding).

Hoe je een gecombineerde inschrijving administratief in orde brengt, lees je op deze pagina.

Omvang jaarprogramma

Wanneer je het modeltraject volgt, bestaat jouw jaarprogramma meestal uit 60 studiepunten. Bij een individueel studietraject kan je deels zelf bepalen hoeveel studiepunten je opneemt. Je dient hierbij wel rekening te houden met het volgende:

 • Je moet per academiejaar minimum voor 27 studiepunten inschrijven om jouw kinderbijslag/Groeipakket en studietoelage te behouden.
  Opgelet: Heb je een verblijfsvergunning, dan ben je verplicht om minimum 54 ECTS credits op te nemen!
 • Je kan per academiejaar maximum voor 72 studiepunten inschrijven. Afwijkingen hierop kunnen worden aangevraagd bij de decaan.
  Hoe je een uitzondering aanvraagt, vind je op de tab 'uitzondering aanvragen'.

Werken en studeren aan de Faculteit Rechten en Criminologie

 

  De faculteit Rechten en Criminologie biedt een groot deel van haar opleidingen in avondonderwijs aan. Hieronder een overzicht van de opleidingen die beschikbaar zijn in avondonderwijs: 

  • Opleiding Rechten (alle programma’s)
  • Master na Master in het Sociaal Recht

  De opleiding Criminologie wordt niet (volledig) in avondonderwijs aangeboden, maar er wordt voor werkstudenten wel een digitaal aanbod (lesopnames) voorzien van de lessen in dagonderwijs.

  Praktische informatie voor werkstudenten

  Algemeen

  Bekijk zeker alvast deze algemene webpagina voor werkstudenten. Je vindt er informatie terug over:

  • Hoe moet je je inschrijven en herinschrijven?
  • Op welke tegemoetkomingen kan je eventueel aanspraak maken?
  • Hoeveel bedraagt het studiegeld?
  • Waar vind ik mijn les- en examenrooster?
  • Bij welke VUB-diensten kan ik allemaal terecht?
  • Welke verlofmogelijkheden heb je om te studeren?

  Traject samenstellen 

  Werken en studeren combineren kan een heel gepuzzel worden. Hieronder geven we enkele tips mee om je traject samen te stellen. Een modeltraject voor een voltijds student bestaat uit 60 studiepunten per academiejaar. We raden werkstudenten echter maximum 40-45 studiepunten per jaar aan, om de combinatie met werk haalbaar te houden.  

  Om je enkele voorbeelden mee te geven, hebben we enkele spreidingstrajecten (zie tab Studieprogramma) opgesteld. Uiteraard zijn dit slechts enkele voorbeelden. Afwijken van de voorgestelde trajecten kan, mits er rekening wordt gehouden met de tips op deze pagina. Wens je meer begeleiding, neem dan zeker deel aan éen van onze groepssessies. Zit je nadien nog met vragen? Kom dan op individueel gesprek!  

  Alle tips kan je hier ook nog eens nalezen.

  Lessen en examens 

  Als werkstudent krijg je ongeveer een derde van het aantal lessen dat de dagstudenten krijgen. De Hoorcolleges (= HOC) zijn hierbij niet verplicht, de werkcolleges (= WEC - WPO) wel. Je kan deze informatie terugvinden in de opleidingsfiches van de opleiding. 

  De lessen vinden meestal plaats tussen 16 en 21 uur of op zaterdag (zowel voor- als namiddag is mogelijk). Het les- en examenrooster kan je hier bekijken.  

  Studievoortgang

  De VUB wil onderwijs zo flexibel mogelijk aanbieden voor werkstudenten. Er staat bijvoorbeeld geen maximale duur op de opleiding of een minimum aantal studiepunten dat je jaarlijks moet opnemen. Om verder te kunnen blijven studeren moet je echter wel voldoende studierendement halen. Meer informatie over de verschillende studievoortgangsmaatregelen kan je terugvinden op deze webpagina. Lees deze informatie zeker grondig na om onaangename verrassingen te vermijden!

  Onthaaldag

  Aan de start van het academiejaar organiseren we een onthaaldag voor werkstudenten. Op deze dag is het mogelijk om mede-werkstudenten te ontmoeten. Meer informatie vind je hier terug. 

  Veelgestelde vragen

  Zit je na het doornemen van deze pagin nog met onbeantwoorde vragen? Neem dan eerst en vooral even dit overzicht van veel gestelde vragen door.

  Inschrijven en administratie?

  Klik hier voor meer info

  Werken en studeren

  Klik hier voor meer info

  Opleidingsonderdelen volgen als ambtenaar?

  Klik hier voor meer info

  Uitzondering aanvragen

  Wens je een uitzondering in te dienen, kan dit via onderstaande procedure. Aanvragen dienen voldoende gemotiveerd te zijn. De studietrajectbegeleider bespreekt jouw aanvraag met de decaan die de eindbeslissing neemt.

  Waarvoor kan je een uitzondering aanvragen?

  • Overrulen van pre- en corequisites
  • Overschrijden van het maximum aantal ECTS (meer dan 72 ECTS opnemen)
  • Inschrijven voor de opleiding na de deadline van 30/09 (eerste semester) of 15/02 (tweede semester)
  • Registreren voor vakken na de deadline van 15/10 (eerste semester- of jaarvakken) of 28/02 (tweede semestervakken)
  • Combineren van de basisopleiding met (een deel van) de masteropleiding

  Je kan een uitzondering aanvragen door dit formulier in te vullen. Eens een beslissing is genomen, word je per e-mail op de hoogte gebracht.