logo
Portal for

Opleidingsaanbod & toelatingsvoorwaarden

De studietrajectbegeleider (STB) informeert, adviseert en begeleidt je tijdens jouw studies.

Hij of zij kan je

 • vertellen hoe je een individueel studietraject samenstelt
 • informeren over de vrijstellingsprocedure
 • advies geven in welke volgorde je vakken kan volgen
 • inzicht bieden in jouw studievoortgang
 • helpen bij allerhande vragen over de deliberaties
 • meer vertellen over het leerkrediet en jouw leerkredietsaldo

Opleidingsaanbod VUB

Bekijk het volledige opleidingsaanbod van de VUB en de betrokken toelatingsvoorwaarden per opleiding.

Als je doorklikt naar de opleiding van jouw keuze, vind je onder andere meer informatie over de structuur van het programma:

 • Welk vak wordt in welke fase van de opleiding gedoceerd?
 • Hoeveel vakken moet ik uit een bepaalde module opnemen?

en over de vakken waaruit de opleiding bestaat:

 • Wat is de inhoud van een bepaald vak?
 • In welk semester wordt een bepaald vak gedoceerd?
 • Hoeveel studiepunten telt een bepaald vak?
 • In welke taal wordt het vak gegeven?
 • Wie is de docent?
 • Welk studiemateriaal heb ik nodig voor dit vak?
 • Hoe ziet het examen en het herexamen eruit?
 • ...

Individueel studietraject

Wijkt jouw studietraject af van het standaard voorgestelde studietraject volgens het opleidingsaanbod? Hier vind je meer informatie over je individuele studietraject.

Facultaire regel m.b.t. het individuele studietraject

Studenten die niet slagen voor minstens 30 ECTS-credits binnen het eerste bachelortraject komen niet in aanmerking voor een individueel studietraject, zoals bepaald in artikel 78 van het aanvullend facultair Onderwijs- en Examenreglement. Deze studenten kunnen hun eerste bachelortraject niet verder aanvullen met opleidingsonderdelen uit het tweede en/of derde bachelortraject. Zij worden beperkt tot het opnemen van inleidende opleidingsonderdelen uit het eerste jaar modeltraject van de bachelor.

Studenten die hun traject wel mogen aanvullen, dienen rekening te houden met de gestelde inschrijvingsvereisten (zie verder).

Gecombineerde inschrijving

Volg je nog enkele vakken van de derde bachelor en wens je dit te combineren met het opnemen van vakken uit de master? Hier vind je alle informatie over de gecombineerde inschrijving.

Let op: het is jouw verantwoordelijkheid om na te gaan of er geen overlap plaatsvindt tussen de lessen van het bachelorprogramma en het masterprogramma. Voor alle vragen i.v.m. het les- en examenrooster, kan je terecht bij secretariaat@gf.vub.ac.be.

Is een uitzondering mogelijk?

Je kan een uitzondering op je studietraject aanvragen via het betreffende formulier (zie onderaan de pagina). Deze uitzonderingsaanvragen worden per dossier bekeken en enkel bij een gunstige studievoortgang toegelaten.

Inschrijvingsvereisten

Om een opleidingsonderdeel te mogen volgen, dien je vaak te voldoen aan inschrijvingsvereisten. Deze vereisten worden ook wel 'pre- en corequisites' genoemd.

Een prerequisite is een opleidingsonderdeel dat je onder de knie moet hebben vooraleer je een ander opleidingsonderdeel kan opnemen. Je hebt er een verworven credit voor behaald (minstens 10/20) of werd gedelibereerd (toegestane onvoldoende).

Een corequisite is een opleidingsonderdeel dat, indien nog niet verworven, je gelijktijdig met dit opleidingsonderdeel moet volgen.

Naast deze pre- en/of corequisites moet je voor sommige opleidingsonderdelen als bijkomende inschrijvingsvereiste een minimum aantal studiepunten in je traject verworven hebben.

Je vindt de pre- en corequisites voor jouw opleiding hier.

Is een uitzondering mogelijk?

Je kan een uitzondering op je studietraject aanvragen via studietraject.gf@vub.be. Deze uitzonderingsaanvragen worden per dossier bekeken en slechts heel uitzonderlijk én bij een gunstige studievoortgang toegelaten.

Vrijstellingen

Denk je in aanmerking te komen voor een vrijstelling, neem contact op met studietraject.gf@vub.be en voeg in deze mail je eventueel reeds behaalde diploma's toe, alsook je officiële nominatieve puntenlijst.

Deadlines voor het aanvragen van een vrijstelling

 • 15/10 voor vakken van het eerste semester
 • 1/3 voor vakken van het tweede semester

Uitzonderingen op studietraject

Je kan een uitzondering aanvragen op jouw studietraject. De studietrajectbegeleider bespreekt jouw aanvraag met de Decaan die de eindbeslissing neemt. Deze uitzonderingsaanvragen worden per dossier bekeken en enkel bij een gunstige studievoortgang toegelaten. Eens een beslissing is genomen, word je per e-mail op de hoogte gebracht.

Waarvoor kan je een uitzondering aanvragen?

Voor volgende zaken kan je een uitzondering aanvragen door dit formulier in te vullen:

 • Overschrijden van het maximum aantal ects-credits (meer dan 72 ECTS opnemen)
 • Inschrijven voor de opleiding na deadline van 30/9 of na 15/2 (tweede semester)
 • Registreren voor vakken na de deadline van 15/10 (eerste semester en jaarvakken) of 28/2 (tweede semester)
 • Uitschrijven van vakken na de deadline van 15/10 (eerste semester en jaarvakken) en 28/2 (tweede semester)
 • Combineren van de basisopleiding met (een deel van) de masteropleiding

Werken en studeren

De faculteit Geneeskunde en Farmacie biedt verschillende programma's aan die specifiek aanpast kunnen worden aan de noden van werkstudenten. Op die manier willen we je aanmoedigen om werken en studeren te combineren!

Een avondtraject voor werkstudenten bestaat voor volgende opleidingen in de faculteit GF:

Een avondtraject wil zeggen dat de lessen plaatsvinden op weekdagen na 17u en op zaterdagvoormiddag. Dit impliceert dat de meeste studenten in deze programma's een werksituatie combineren met een bijkomende studie. Indien je een voltijds studietraject niet kan combineren met je werksituatie, kan je ook kiezen voor een deeltijds studietraject.

De toelatingsvoorwaarden van het programma dat je wenst te volgen, vind je hier terug. 

Geïnteresseerd in één van bovenstaande opleidingen? Voldoe je niet aan de toelatingsvoorwaarden, maar heb je toch interesse in het programma? Neem contact op met de studietrajectbegeleider.

Twijfel je of je recht hebt op betaald educatief verlof, tijdskrediet of opleidingscheques? Bij de dienst Studentenstatuut & Studiefinanciering kan je terecht voor financiële, sociale en praktische ondersteuning. Je vindt de contactgegevens hier terug.

Contact

Om ervoor te zorgen dat jullie steeds op een vlotte en snelle manier verder geholpen kunnen worden, heeft Studiebegeleiding enkele nieuwe initiatieven uiteengezet. Zit je met een vraag of is er iets niet duidelijk? Op deze pagina vind je een overzicht van waar je gericht verder geholpen wordt.

Canvas

Deze Canvascursus verzamelt alle thema´s die door Studiebegeleiding aan de VUB worden aangeboden. Zit je met vragen over planning, studiemethode of het schrijven van papers? Heb je last van faalangst of piekeren? Ga zelf aan de slag met allerlei tips en oefeningen. Hier vind je ook alle informatie over verdere begeleiding in groep.

Workshops

De studietrajectbegeleiders organiseren ook workshops over verschillende thema's.

Wanneer Thema Inhoud Tijdstip Locatie Registreren
7/2 Studietraject Management en beleid van de gezondheidszorg Startte je in het tweede semester met deze opleiding of wil je graag starten? In deze workshop kom je alles te weten over jouw studietraject. 12u-13u Microsoft Teams Registreren
7/2 Studietraject Management
zorg en beleid in de Gerontologie
Startte je in het tweede semester met deze opleiding of wil je graag starten? In deze workshop kom je alles te weten over jouw studietraject. 12u-13u Microsoft Teams Registreren
Meer info volgt Studievoortgang en Bindende voorwaarden In deze workshop worden al jouw vragen over studievoortgang
bindende voorwaarden en leerkrediet beantwoord.
Meer info volgt Meer info volgt Meer info volgt
27/4 Programmawijzigingen Farmaceutische Wetenschappen Zat je in academiejaar 2021-2022 in de eerste of tweede master Farmacie? Jouw programma is onderhevig aan programmawijzigingen. Volg deze workshop en kom te weten hoe jouw traject eruit zal zien. 19u-20u Microsoft Teams Registreren
25/4 Nieuwe deliberatieregels Vanaf academiejaar 2021-2022 zijn er nieuwe deliberatieregels van toepassing. Tijdens deze workshop kom je te weten wat dit voor jouw traject betekent. 12u-13u Microsoft Teams Registreren
5/5 Nieuwe deliberatieregels Vanaf academiejaar 2021-2022 zijn er nieuwe deliberatieregels van toepassing. Tijdens deze workshop kom je te weten wat dit voor jouw traject betekent. 12u-13u On campus Registreren
14/7 Vragenuurtje deliberatie na eerste zit Vanaf academiejaar 2021-2022 zijn er nieuwe deliberatieregels van toepassing. Zit je na de eerste zittijd met vragen hierover? Of over jouw proclamatiecode of studievoortgang? Stel al je vragen tijdens deze sessie! 12u-13u Microsoft Teams Registreren

Individueel contact

Microsoft Teams Chat

Elke week kan je met korte vragen op vaste momenten terecht bij de studietrajectbegeleider van jouw opleiding via de chatoptie van Microsoft Teams. Let op: enkel de vragen die tijdens deze vaste momenten gesteld worden, zullen worden beantwoord. Stel je vragen ook in chatvorm, één lange tekst is niet nodig.

Individuele afspraak

Zit je met een specifieke vraag over jouw studietraject en bieden de Canvas-cursus en de workshops geen antwoord? Aarzel dan niet om ons via e-mail te contacteren: studietraject.gf@vub.be.

Petra Jacobs


Biomedische wetenschappen
Master biomedical research
Management en Beleid in de Gezondheidszorg
Master na Master Industriële Farmacie
Master na Master Ziekenhuisfarmacie

E-mail
studietraject.gf@vub.be

Afspraak
Maak een afspraak

Niet beschikbaar op
Woensdag
Microsoft Teams Chat
Vrijdag tussen 13u en 14u

Ine De Smet


Geneeskunde
Huisartsgeneeskunde
Specialistische geneeskunde
Management, Zorg en Beleid in de Gerontologie
Research Master gerontological Sciences

E-mail
studietraject.gf@vub.be

Afspraak
Maak een afspraak

Niet beschikbaar op
Vrijdag
Microsoft Teams Chat
Woensdag tussen 11u en 12u

Kaat Terryn


Bachelor Farmaceutische Wetenschappen
Master Farmaceutische Zorg
Master Geneesmiddelenontwikkeling

E-mail
STUDIETRAJECT.GF@VUB.BE

Afspraak
Maak een afspraak
Microsoft Teams Chat
Woensdag tussen 13u en 14u