logo
Portal for

Studietoelage van de Vlaamse overheid

De Vlaamse overheid geeft in bepaalde gevallen een studietoelage.

Voorwaarden

Om in aanmerking te komen voor een studietoelage, moet je tegelijkertijd voldoen aan nationaliteits-, studie- en financiële voorwaarden. Leeftijd speelt geen rol.

Je kan een studietoelage ontvangen voor het behalen van 2 graduaten, 2 bachelors, 1 master, 1 schakelprogramma, 1 voorbereidingsprogramma en een educatieve graduaats-, bachelor- of masteropleiding.

Studenten met recht op een studietoelage, betalen ook verminderd studiegeld.

Digitaal aanvragen

Studietoelagen die digitaal worden aangevraagd, worden doorgaans sneller uitgewerkt. Een bijkomend voordeel is dat je je dossier online kan opvolgen.

Geen recht op een studietoelage?

Mogelijks kom je in aanmerking voor een verminderd studiegeld.

Meer informatie

Voorschot op de studietoelage

Veel studenten krijgen de studietoelage van de Vlaamse overheid pas enkele maanden na de start van het academiejaar uitbetaald. De meeste kosten heb je echter in het begin van het academiejaar, wat tot een financiële nood kan leiden. Daarom kan je een voorschot op je studietoelage aanvragen. Hiermee kan je bij begin van het academiejaar al een aantal belangrijke studiekosten, zoals je studiegeld of boeken en cursussen, betalen.

Een voorschot kan je enkel verkrijgen indien de studietoelage al werd aangevraagd. Er gelden geen andere bijkomende voorwaarden. Het voorschot bedraagt maximaal de helft van het bedrag waar je recht op zal hebben en is nooit hoger dan € 1.250. Er wordt steeds een voorschotcontract opgesteld.

Online je studietoelage aanvragen

Om een aanvraag studietoelage voor academiejaar 2021-2022 op te starten, moet je een profiel aanmaken op uiterlijk 1 juni 2022. Dit doe je best zo snel mogelijk. Dit kan online en vanaf 1 augustus 2021. De richtlijnen en tips voor deze online procedure kan je hieronder lezen.

Wat heb je nodig?

1. Je hebt een elektronische identiteitskaart en de daarbij horende pincode nodig. Heb je je pincode niet meer, dan kan je een nieuwe aanvragen op ibz.be. Het duurt een tijdje, maar die tijd win je terug door je aanvraag elektronisch in te dienen.

Op de computer waarop je de aanvraag doet, moet de gebruikssoftware van e-ID staan. Staat die er niet op, dan kan je die downloaden op eid.belgium.be, kies je taal en klik op "gratis download”. De website gidst je door het proces. Het is belangrijk je kaartlezer pas aan te sluiten als het setup-programma dat vraagt.

Belangrijk: bij de medewerkers van Studentenstatuut & studiefinanciering kan je gebruik maken van een computer met kaartlezer om je aanvraag in te dienen. Indien nodig kan een medewerker je begeleiden bij je aanvraag. Opgelet! Door de coronamaatregelen kan het zijn dat het niet mogelijk is om de computers te gebruiken. Vraag dit na bij Studentenstatuut & studiefinanciering.

2. Je kan hier ook kiezen voor “federaal token”. Dan moet je een federaal token in je bezit hebben, alsook een gebruikersnaam en paswoord. Een federaal token kan je aanvragen via vlaanderen.be.

3. Je kan ook kiezen voor "Itsme", een app die toelaat om op een veilige, makkelijke en betrouwbare manier je identiteit aan te tonen of transacties te bevestigen.

Hoe kan je je aanvraag starten?

 1. Steek de e-ID kaart in de kaartlezer
 2. Ga naar de website studietoelagen.be
 3. Klik op "Ga naar het loket en stel je profiel in"
 4. Klik op “Ga naar het loket”
 5. Selecteer de manier waarop je je wil aanmelden: dit kan o.a. met je e-ID & kaartlezer en een federaal token (aan te vragen via vlaanderen.be

De volgende stappen zijn enkel van toepassing als je je aanmeldt met je e-ID & kaartlezer:

 1. Klik op aanmelden
 2. Selecteer je naam in het venster een certificaat selecteren en klik op OK
 3. Voer de pincode van je elektronische identiteitskaart in
 4. Kies voor 'ik ben een student'.
 5. Volg de instructies op het scherm

Bekijk het uitgebreid stappenplan >>>

Wat doe je na de aanvraag?

Als je klaar bent met je aanvraag, meld je dan af en haal je identiteitskaart uit de kaartlezer. Werk je op een openbare computer, wis dan je gegevens als volgt:

 • Open de e-ID-viewer (klik op snelkoppeling)
 • Klik in het menu Kaart
 • Klik op Wissen

Wil je weten hoe het staat met de verwerking van je dossier? Meld je dan aan volgens de bovenstaande stappen. Via de online toepassing kan je je dossier inkijken, kan je raadplegen welke brieven reeds werden verstuurd in verband met je aanvraag studietoelagen en kan je een overzicht van alle beslissingsbrieven (ook van de afgelopen academiejaren) terugvinden.

Problemen?

Lukt er iets niet of heb je vragen? Bel naar de Vlaamse Infolijn (1700), gratis te bereiken elke werkdag van 9:00 tot 19:00.

Of neem contact op met de medewerkers van Studentenstatuut & studiefinanciering.