logo
Portal for

Lening korte termijn

Word je geconfronteerd met een tijdelijke financiële nood om je studiekosten te betalen (je hebt bv. een nieuwe computer nodig voor je studies)? Dan kan je een renteloze lening op korte termijn aanvragen.

 

Verschillende soorten leningen op korte termijn

1. Studiegeld

 • Een lening op korte termijn voor het studiegeld kan je aangaan als je niet-beursstudent bent.
  Kijk zeker ook even na of je niet in aanmerking kan komen voor een studietoelage van de Vlaamse Overheid en/of het verminderde inschrijvingsgeld. In deze gevallen kan je misschien in aanmerking komen voor het beurstarief.
 • Als je een renteloze studielening aangaat, storten wij het te betalen bedrag (maximum €1.250) rechtstreeks aan de Onderwijs-en Studentenadministratie, zodat jij in orde bent voor wat betreft het studiegeld. Nadien is het de bedoeling dat je dit bedrag in maandelijkse schijven terugbetaalt aan ons. Deze lening moet ten laatste op 30 september 2022 afbetaald zijn.

2. Studentenhuisvesting

 • Ondervind je moeilijkheden bij het betalen van de maandelijkse huur van je kot en liep je hierdoor huurachterstand op, dan is het mogelijk om via ons een renteloze studielening aan te gaan. 
  • Indien je een kamer huurt van de VUB, zal het ontleende bedrag rechtstreekt worden overgemaakt aan VUB Studentenhuisvesting.
  • Huur je een kamer bij een privé-eigenaar, dan wordt het ontleende bedrag op je rekening gestort zodat je de huur kan betalen.
 • Nadien is het de bedoeling dat je dit bedrag in maandelijkse schijven terugbetaalt aan ons. Deze lening moet ten laatste op 30 september 2022 afbetaald zijn.

3. Andere studiekosten

Heb je hoge studiekosten die je moeilijk in één keer kan betalen, zoals een laptop, studie-uitstappen…? Contacteer ons dan voor een renteloze studielening.

Hoeveel bedraagt een lening korte termijn?

Een lening korte termijn bedraagt maximaal € 1.250 en moet steeds tijdens het academiejaar (via een afbetalingsplan) terugbetaald worden.

Hoe aanvragen?

Voor een lening korte termijn kan je ons via mail contacteren tot en met 1 september (aan het einde van het betreffende academiejaar). Je hoeft hiervoor geen aanvraagformulier in te vullen, maar je moet wel voldoen aan de algemene voorwaarden. Er wordt wel steeds een leningcontract opgesteld.

Er wordt steeds een leningcontract opgesteld, waarvoor we de volgende informatie nodig hebben: 

 • Vanaf welke maand kan je starten met de afbetaling?
 • Hoeveel per maand? (Het minimumbedrag per maand is €50)

Duid aan/vul in wat voor jou van toepassing is: 

 • Je woont bij ouders/alleen/vrienden/partner/andere:
 • Ouders gehuwd/samenwonend/gescheiden/overleden:
 • Ten laste van moeder/vader/andere:
 • Inkomen moeder: niet van toepassing / geen inkomen / werk / zelfstandige / vervangingsinkomen / leefloon / pensioen / combinatie:
 • Inkomen vader: niet van toepassing / geen inkomen / werk / zelfstandige / vervangingsinkomen / leefloon / pensioen / combinatie:
 • Eigen inkomen: niet van toepassing / geen inkomen / werk / zelfstandige / vervangingsinkomen / leefloon / pensioen / combinatie:
 • Inkomen partner: niet van toepassing / geen inkomen / werk / zelfstandige / vervangingsinkomen / leefloon / pensioen / combinatie:
 • Aantal kinderen ten laste in het gezin:
 • Je bent kotstudent:

Van zodra wij deze informatie ontvangen, stellen wij een contract op via Docusign met het afbetalingsplan dat je moet volgen. Je ontvangt een mail van Docusign met een contractje dat je moet nalezen, aanvullen, ondertekenen en terug aan ons bezorgen, samen met een kopie van de voor-en achterkan van je identiteitskaart.

Lening op lange termijn

Afhankelijk van je financiële situatie kan een renteloze lening op lange termijn toegekend worden om zo je studiekosten betaalbaar te houden.

Hoeveel bedraagt een lening lange termijn?

Een lening lange termijn bedraagt maximaal € 1.250 en vangt eerder een structurele financiële nood op (indien je bv. zelf niet al je studiekosten kan betalen). De terugbetaling van een lening op lange termijn start 2 jaar na het beëindigen of stopzetten van de studies aan de VUB.

Hoe en wanneer aanvragen?

Een aanvraag voor een lening lange termijn kan enkel indien je voldoet aan de algemene voorwaarden en moet gebeuren via een aanvraagformulier ten laatste op 1 september (aan het einde van het betreffende academiejaar). Er wordt ook steeds een leningcontract opgesteld.