logo
Portal for

Helder en duidelijk communiceren

Krijg je die paper toch niet zo gemakkelijk uit je pen? Ondervind je moeilijkheden om je gedachten helder op papier te krijgen? De Studiebegeleiding helpt je op weg.

Academische taal

Als je aan de universiteit studeert, kom je in aanraking met een ander taalgebruik dan in het dagelijkse leven. Zo zal je wetenschappelijke papers moeten schrijven. Het is normaal dat je niet meteen weet hoe je dit het best aanpakt en met een aantal vragen zit. In dat geval kan je onze workshops volgen waar je handige tips en tricks krijgt en ervaringen kunt uitwisselen met andere studenten.

Wil je liever persoonlijke feedback? Dan kan je individuele begeleiding aanvragen of je aanmelden voor een tutor.

Individuele begeleiding

Naast de workshops kan je met al je vragen over academisch taalgebruik ook terecht bij het Academisch Centrum voor Taalonderwijs (ACTO).

De begeleiders bij ACTO kunnen je advies geven over correcte spelling, woordkeuze of structuur van je tekst.

Neem contact op met ACTO via academisch.nederlands@vub.be

Contacteer ons

Contactpunt

Workshops: Taalhulp bij schrijfopdrachten

De workshops academisch Nederlands zijn er voor alle studenten die hun academische taal (verder) op punt willen stellen. Aan het begin van de workshop pakken we een aantal academische struikelblokken theoretisch aan en daarna komen die opnieuw aan bod in de oefeningen. Breng je eigen teksten mee als je daarmee aan de slag wil gaan en stel je taalvragen aan de taalcoach aan het einde van de workshop.

Sessie 1: opfrissing spelling en grammatica

Schrijf je in voor deze workshop als je een aantal spelling- en grammaticaregels wil herhalen die vaak voor problemen zorgen. Zo leer je onder andere hoe je het werkwoord ‘downloaden’ vervoegt, waarom je 'sociale media' maar ook 'socialemediamanager' schrijft en hoe je zelfstandige naamwoorden correct afkort.

>>> inschrijven voor deze workshop

Sessie 2: opbouw en structuur

In deze workshop bekijken we welke tekststructuur je het best selecteert voor jouw schrijfopdracht en hoe je losse ideeën helder ordent. Aan de hand van verschillende voorbeelden toetsen we nadien af welke elementen ervoor zorgen dat je tekst een vlotte structuur heeft en hoe je je argumenten helder opbouwt.

>>> inschrijven voor deze workshop

Sessie 3: wetenschappelijke stijl

Niet enkel de woordenschat, maar ook je formulering bepaalt of je tekst past binnen een wetenschappelijke context. Kom langs in deze workshop als je een aantal handige tips wil om  je schrijftaken naar een hoger niveau te tillen en leer de valkuilen te herkennen.

>>> inschrijven voor deze workshop 

Sessie 4: veelvoorkomende fouten

In deze laatste sessie van het eerste semester gaan we op basis van een aantal voorbeeldzinnen samen op zoek naar veelvoorkomende, maar niet altijd opvallende, taal- en stijlfouten. Ga tussendoor aan de slag met de voorbeeldteksten of je eigen schrijftaak.

>>> inschrijven voor deze workshop 

Ontdek onze workshops

Kalender