Portal for

De laatste horde

De bachelor- en masterproef zijn de laatste horde voor het behalen je diploma. Van start tot finish kan je bij de Studiebegeleiding terecht voor hulp en ondersteuning.

Tijdig beginnen

Tijdig beginnen is misschien een cliché-advies, maar wel essentieel. Je start met een onderwerp te kiezen, spreekt af met je promotor en starten maar. Of toch niet?

In ieder geval krijg je in onze workshops meer uitleg over hoe je moet beginnen, je de thesis het best kan structuren tot advies over het taalgebruik en het voorkomen van plagiaat.

Wil je liever persoonlijke feedback? Dan kan je individuele begeleiding aanvragen of je aanmelden voor een tutor.

Individuele begeleiding

De Studiebegeleiding biedt naast workshops ook individuele begeleiding bij het schrijven van je bachelor- of masterproef.

De studiebegeleiders staan klaar om je te helpen met al je vragen, een planning op te stellen of concrete tips te geven over de opbouw van je paper.

Aarzel niet om gebruik te maken van hun hulp en expertise.

Academisch taalgebruik

Met al je vragen over het academisch taalgebruik in je bachelor- of masterproef kan je terecht bij Academisch Centrum voor Taalonderwijs. De begeleiders bij ACTO kunnen je advies geven over correcte spelling, woordkeuze of structuur van je tekst.

Neem contact op met ACTO via acto@vub.ac.be

Welke workshops zijn er?

De Studiebegeleiding organiseert verscheidene workshops die je kunnen helpen bij het schrijven van je bachelor- of masterproef. In groep krijg je dan handige tips en tricks waarmee je aan de slag kan. Daarnaast is het de ideale gelegenheid om van elkaar te leren en te horen hoe je medestudenten bepaalde zaken aanpakken.

Deelname aan de workshops is gratis, inschrijven verplicht

Workshop 1: hoe begin je aan een bachelor- of masterproef?

 • Wat vraag je aan een (toekomstige) promotor?
 • Hoe kies je uit een lijst OF hoe bedenk je zelf een onderwerp?

Een workshop waarin je hulp krijgt bij je zoektocht naar een onderwerp voor je bachelor- of masterproef.

Workshop 2: bachelor- of masterproef - een stappenplan

 • Hoe kom je tot een probleemstelling?
 • Wat is het onderscheid tussen bronnen en literatuur?
 • Welke onderzoeksmethode gebruik je?

Een workshop waarin de verschillende stappen in een onderzoek worden toegelicht.

Workshop 3: hoe schrijf je een bachelor- of masterproef?

 • Gebruik je “ik” of “wij”?
 • Hoe neem je de lezer mee in je verhaal? 
 • Hoe voorkom je plagiaat? 

Tijdens deze workshop worden tips en tricks bij het schrijven aangereikt.

Workshop 4: academisch Nederlands

 • Heb jij voor je schrijfopdrachten en papers wel ideeën, maar weet je niet hoe je ze in goede volzinnen kunt formuleren?
 • Vind je niet altijd de juiste, gepaste woorden in het academische genre?
 • Weet je niet precies hoe je een tekst kunt structureren?

Heb je vragen over je academische schrijfstijl? Neem dan zeker deel aan deze workshops! Je kan er terecht met al je taalvragen.

Ontdek onze workshops!

Kalender

Boost jouw thesis met het Thesis Café

Het Thesis Café is een begeleidingsinitiatief georganiseerd door de faculteit ES, maar staat open voor alle studenten. Het doel is om studenten met algemene vragen over onderzoeksmethodologie, bronvermelding en academisch taalgebruik direct verder te helpen.

Praktisch

Elke woensdagmiddag van 14 tot 17u kan je drie keer 45 minuten intensief werken aan je bachelor- of masterproef in het Studiebegeleidingscentrum. Tijdens de pauzes wordt er koffie en fruit voorzien.

Registratie

Deelname is volledig vrijblijvend, maar we vragen je wel in te schrijven voor iedere wekelijkse samenkomst. Voor meer informatie en met vragen kan je mailen naar thesiscafe@vub.ac.be