Portal for

Helder en duidelijk communiceren

Krijg je die paper toch niet zo gemakkelijk uit je pen? Ondervind je moeilijkheden om je gedachten helder op papier te krijgen? De Studiebegeleiding helpt je op weg.

Academisch taalgebruik

Als je aan de universiteit studeert, kom je in aanraking met een ander taalgebruik dan in het dagelijkse leven. Je zal niet alleen wetenschappelijke papers moeten schrijven, maar ook spreken voor groep.

Het is normaal dat je niet meteen weet hoe je dit het best aanpakt en met een aantal vragen zit. In dat geval kan je onze workshops volgen waar je handige tips en tricks krijgt en ervaringen kunt uitwisselen met andere studenten.

Wil je liever persoonlijke feedback? Dan kan je individuele begeleiding aanvragen of je aanmelden voor een tutor.

Individuele begeleiding

Naast de workshops kan je met al je vragen over academisch taalgebruik ook terecht bij het Academisch Centrum voor Taalonderwijs (ACTO).

De begeleiders bij ACTO kunnen je advies geven over correcte spelling, woordkeuze of structuur van je tekst.

Neem contact op met ACTO via acto@vub.ac.be

Contacteer ons

Contactpunt

Welke workshops zijn er?

De Studiebegeleiding organiseert verscheidene workshops die je kunnen helpen bij academisch taalgebruik. In groep krijg je dan handige tips en tricks waarmee je aan de slag kan. Daarnaast is het de ideale gelegenheid om van elkaar te leren en te horen hoe je medestudenten bepaalde zaken aanpakken.

Deelname aan de workshops is gratis, inschrijven verplicht.

Workshop 1: Taalhulp bij schrijfopdrachten

Dit atelier is voor alle studenten die hindernissen ontdekken tijdens het schrijven van een groepswerk, scriptie, bachelor- of masterproef. Stuur vóór 4 november één A4-tje van je tekst via Canvas door. Tijdens het atelier worden stukjes van ieders teksten, volledig geanonimiseerd, gemengd tussen de andere voorbeelden en in groep besproken. Je ontdekt samen hoe je bepaalde struikelblokken kan vermijden en verbeteren. Nadien bekijken we veelvoorkomende taal- en stijlproblemen uit andere teksten en is er tijd om specifieke vragen te stellen.

Workshop 2: Presenteren - tips en tricks

  • Ervaar jij moeilijkheden bij het duidelijk overbrengen van een boodschap voor een publiek?
  • Spelen de zenuwen je parten bij het spreken voor groepen?

In deze workshop krijg je tips over het verbeteren van je presentatievaardigheden. Vervolgsessies met oefeningen en persoonlijke feedback zijn mogelijk op vraag van de student.

Ontdek onze workshops

Kalender