logo
Portal for

Nieuws, updates en veelgestelde vragen

Studeren aan een online universiteit is nieuw voor iedereen. Je kan helaas niet snel even op de campus binnenspringen met je vragen, maar geen nood: alle VUB-diensten blijven beschikbaar!

Hieronder vind je alvast enkele veelgestelde praktische vragen en antwoorden over online studeren aan een digitale universiteit, alsook de recentste nieuwtjes en updates over deze bijzondere omstandigheden.

>>> Volledige Corona-FAQ <<<

Antwoord

Alles wat je moet weten om veilig terug naar de campus te komen, vind je op deze pagina.

Back to campus

Studeren in tijden van Corona

Onze universiteit gaat momenteel volledig digitaal, en dat brengt de nodige uitdagingen met zich mee. De studiebegeleiding helpt je alvast graag een handje vanop afstand, met deze handige online studietips!

Daarnaast blijft de Studiebegeleiding ook vanop afstand beschikbaar voor extra ondersteuning.

Boodschap van de Studiebegeleiding

Fun

Een volledig digitale universiteit heeft niet alleen gevolgen voor het studeren, maar ook voor het studentenleven zelf. Geen TD's, geen activiteiten van studentenverenigingen op en rond de campus, dan slaat de verveling snel toe. Maar geen zorgen, hier vind je een overzicht van allerlei activiteiten die je alleen of met vrienden kan doen, weliswaar van thuis uit. 

Studentenleven

Mis je het echte studentenleven? Wil je zo graag nog eens meedoen aan een cantus? Of een pint pakken op café? Dat kan ook nu nog!

 • Enkele VUB-studenten zorgden voor een plek waar alle studenten kunnen meedoen aan een digitaal kringleven. Cantus? Check! Sfeer? Dubbel check! Meedoen kan door hier te klikken. Maak een account en geniet weer van het studentenleven!
 • StuBru opent het grootste online café van het land. Regelmatig kan je er ook genieten van een live concert. 

Game night

Zin in een old school game night, maar zitten je vrienden verspreid over het hele land? Of ben je de spelletjes die je thuis hebt al helemaal beu? Wel je hebt geluk, je kan ook virtueel een game night houden. 

 • Zin in Pictionary? Laat de artiest in je los en toon je tekenkunsten.
 • Ben je op zoek naar een nieuw gezelschapspel om met je huisgenoten te spelen? Hier vind je enkele printbare spellen.
 • Wil je de game night opfleuren met een streepje muziek? Waarom eens geen karaoke proberen?
 • Zelfs Cards Against Humanity kan je tegenwoordig online spelen! 

Cultuur

Een museum bezoeken of naar een theatervoorstelling gaan, het zit er niet in op dit moment. Gelukkig kan je ook je dosis cultuur virtueel binnenkrijgen. 

Sport

Ben je Netflix beu en wil je eens wat meer bewegen? Of mis je het om naar het zwembad of de fitness te gaan? De lockdown betekent niet dat je niet meer kan bewegen, integendeel! 

 • VUB-studenten Lichamelijke Opvoeding en Kinesitherapie maken van thuis uit instructievideo's op YouTube ter vervanging van hun stage. Yoga, full body workout of zelfs rope skipping, er is voor ieder wat wils. 
 • Alle grote sportevenementen zijn uitgesteld, maar geen nood, je kan ze gewoon virtueel nog meedoen. Doe nu mee aan de Antwerp 10 miles, de Spartacus Run of Luik-Bastenaken-Luik!
 • Waarom niet eens iets nieuws leren? Dankzij de video's van Skate Vlaanderen kan je leren inline skaten vanaf de absolute basis.
 • Verken je dorp of stad met de fiets of te voet. Kies elke keer een andere route (respecteer uiteraard de regels rond social distancing), wedden dat je heel wat onontdekte plekjes zal vinden?

Muziek

Geen festivals en concerten voorlopig, maar ook hier zijn er online alternatieven voor jou voorzien. 

 • De Ancienne Belgique heeft verschillende video's van volledige concerten online staan, die je gratis kan bekijken.
 • Go back in time en ontdek 20 jaar Coachella.
 • Heb je One World: Together at Home gemist? Je kan alle optredens van de verschillende artiesten herbekijken. 
 • Helaas geen Tomorrowland deze zomer, maar je kan wel de beste momenten van vorige edities herbeleven. Elke week zijn er ook livestreams van DJ's die hun set spelen van bij hun thuis. 

Zelf iets doen?

Wil je graag mensen helpen en zelf je steentje bijdragen in het gevecht tegen het coronavirus, maar weet je niet goed waar te beginnen? Hier vind je alvast wat inspiratie.

Wat doet FabLab?


FabLab is een creatieve hub waar ingenieurs en designers in opleiding volledig kunnen experimenteren en werken aan prototypes. Momenteel werken zij aan een prototype van een beademingstoestel, dat hopelijk zo snel mogelijk in de ziekenhuizen gebruikt kan worden.

Verzorg de verzorgers


Zonder zorgverleners kunnen we deze tijden niet aan. Het zijn voor hen heel stresserende en vermoeiende weken. Wil je nu voor hen zorg dragen? Met jouw steun kan er gezorgd worden voor psychologische steun voor alle zorgmedewerkers van het UZ Brussel.

#ClapAndAct


Elke avond applaudiseren we massaal voor de zorgverleners, maar er is nog meer dat je kan doen om hen te steunen. Via #ClapAndAct kan je geld doneren aan een van de ziekenhuizen in ons land.

Maak zelf een mondmasker


Zin om creatief aan de slag te gaan? Waarom niet zelf een mondmasker proberen maken? Draag het masker zelf als je ziek bent of schenk het aan een zorginstelling in de buurt. Als je nog professionele mondmaskers thuis hebt liggen, kan je dit doneren aan een ziekenhuis of woonzorgcentrum.

Word vrijwilliger


Veel mensen kunnen nu wel wat extra hulp gebruiken. Vraag aan je oudere buren of familieleden of je bijvoorbeeld boodschappen kan doen voor hen. Bekijk ook zeker de website van je gemeente, vaak vind je daar lokale initiatieven terug. Tot slot kan je je ook aanmelden als crisisvrijwilliger bij het Rode Kruis.

Welzijn

Vergeet niet voor jezelf te zorgen tijdens deze periode. Het is normaal dat je je in deze tijden soms overweldigd of verloren voelt. Neem dus zeker genoeg tijd voor jezelf.

Take care of your mind...

Heel wat zaken zijn veranderd. Het is heel normaal als je het daar lastig mee hebt. Hier zijn enkele tips die je kunnen helpen om beter met de situatie om te gaan. 

... and body

We blijven massaal binnen. Werken, ontspannen, zo goed als alles doen we in ons kot. Blijf toch voor je lichaam zorgen!

 • Blijf bewegen! Maak regelmatig een wandel- of fietstocht of doe gewoon eens een dansje in de keuken! 
 • Zorg voor een goede zithouding. Een digitale universiteit betekent dat je veel meer tijd achter je scherm zit, dus bekijk zeker deze tips hoe je correct aan je bureau zit. 
 • Slaap je slechter? Beweeg genoeg, beperk je schermtijd vlak voor het slapen en probeer geen nieuws te lezen voor je in bed kruipt.
 • Chocolade en chips zijn aantrekkelijk, maar probeer toch gezond te snacken. Inspiratie nodig? 
 • Geen zin om te koken? Bestel een gezonde maaltijd en laat het thuis leveren. Je kan op die manier ook nog een lokale handelaar steunen. Check de website van jouw gemeente voor lokale initiatieven.

Liefde in tijden van corona

We moeten allemaal ons sociaal contact beperken, maar wat betekent dat nu voor je relatie?

 • Mag ik mijn lief zien? Helaas, je mag niet op bezoek gaan als jullie niet samenwonen. Samen sporten kan wel, maar hou afstand. 
 • Ik woon wel samen met mijn lief, mag ik seks hebben? Als je samenwoont en geen van beiden is ziek, is er geen enkel probleem.
 • Mis je elkaar? En wil je wel eens iets anders doen dan gewoon te bellen? Bekijk dan zeker dit lijstje eens en doe inspiratie op!
 • Hoezo geen date night mogelijk tijdens corona? Een virtueel dinertje kan ook romatisch zijn.

Nood aan een babbel?

Wordt het allemaal wat veel en heb je nood aan een babbel? Je staat er niet alleen voor. 

 • Onze studentenpsychologen zijn er voor jou. Heb je stress, faalangst of een andere klacht? Maak dan zeker een afspraak bij hen. 
 • Nood aan hulp na de kantooruren? Neem contact op met Awel. Je kan hen bellen (16u-22u) of met hen chatten (18u-22u). Alles is volledig anoniem.
 • Van maandag tot vrijdag (11u-20u) kan je ook terecht bij JAC om te chatten, mailen of bellen

Heb je een medisch probleem? Stel medische hulp niet uit. Je kan nog steeds terecht bij de Medische Dienst op afspraak, je kan hen bereiken op +32 2 897 19 50.