logo
Portal for

Sociaal statuut als student

Met welke regelgeving moet je rekening houden als je studeert in het hoger onderwijs? Welke gevolgen heeft studeren in het hoger onderwijs op de kinderbijslag/Groeipakket? Mag je als student onbeperkt bijklussen? Wat als je wil stoppen met studeren?

We hebben de belangrijkste regelgevingen waarmee je als studenten rekening moet houden hieronder opgelijst. Met specifieke vragen kan je steeds terecht bij de medewerkers van Studentenstatuut & studiefinanciering.

Werk en studies combineren

Combineer je je studies met werk? Dan kan je het ‘statuut van werkstudent’ aanvragen.

Statuut als werkstudent

Een werkstudent is een student die in hoofdberoep werknemer/zelfstandige/ambtenaar is en daarnaast (in avondonderwijs) studeert. Onder bepaalde voorwaarden is het ook mogelijk je studies te combineren met een werkloosheidsuitkering.

Het statuut van werkstudent kan je aanvragen bij je inschrijving. Om de combinatie tussen werk en studies te vergemakkelijken, zijn er verschillende tegemoetkomingen mogelijk (tijdskrediet, Betaald Educatief Verlof, loopbaanonderbreking, enz.). Indien je hierop beroep wil doen, dan is het belangrijk je als werkstudent te registreren, zodat Onderwijs- en Studentenadministratie je de juiste attesten kan afleveren.

Als werkstudent kan je ook een beroep doen op een financiële ondersteuning vanuit Studentenstatuut & studiefinanciering indien de studiekosten (te) zwaar doorwegen in je budget.

 

We krijgen in deze uitzonderlijke tijden meer vragen voor ondersteuning waardoor de wachttijd soms oploopt. Onze medewerkers doen er alles aan om je binnen de 5 werkdagen een antwoord te bieden.

Vragen? Nood aan ondersteuning?

Krijg ik nog kinderbijslag/Groeipakket als ik verder studeer? Moet ik als student belastingen betalen? Mag ik als student tijdens het academiejaar onbeperkt werken? Waar kan ik aankloppen voor financiële ondersteuning?

Bij de medewerkers van Studentenstatuut & studiefinanciering kan je terecht voor financiële, sociale en praktische ondersteuning. Al je vragen worden discreet behandeld en er wordt steeds rekening gehouden met je specifieke situatie.

Studentenstatuut & studiefinanciering

Bekijk de contactgegevens