logo
Portal for

Studentenpsycholoog

Bij de studentenpsycholoog kan je in vertrouwen praten over wat moeilijk loopt tijdens je studies. 

Studentenpsychologen hebben expertise rond allerlei studie- en studentgerelateerde thema’s, zoals:

  • Studie(stress)
  • Faalangst
  • Weinig zelfvertrouwen
  • Piekeren
  • Uitstelgedrag
  • Moeilijkheden met motivatie/concentratie
  • Studiekeuze/Heroriëntering
  • Examenangst/Spreekangst

Misschien kamp je met andere (psychische) klachten die hier niet beschreven staan. Ook dan kan de studentenpsycholoog voor jou het vertrekpunt zijn om samen naar gepaste hulp te zoeken.

Bekijk ook het begeleidingsaanbod van CAW, CGG en BRUCC.

Sessies in het Nederlands

Afspraken

Wat kan je verwachten bij een kennismakingsgesprek?

Tijdens een kennismakingsgesprek van 50 minuten bekijkt de studentenpsycholoog samen met jou wat jouw hulpvraag is en hoe jij verder geholpen zou kunnen worden.  

Het kan zijn dat je op basis van het kennismakingsgesprek al geholpen bent. Indien er extra ondersteuning nodig is, kan individuele begeleiding bij een studentenpsycholoog opgestart worden of is doorverwijzing naar gepaste externe hulpverlening mogelijk.

Hoe ziet de verdere begeleiding eruit?

Start je samen met een studentenpsycholoog individuele begeleiding op? Dan kunnen er maximum 8 begeleidingsgesprekken van telkens 50 minuten ingepland worden. Heb je nadien nog nood aan verdere opvolging? Dan kunnen er opvolggesprekken van 25 minuten ingepland worden of kan doorverwijzing naar meer gepaste hulpverlening herbekeken worden.  

Plan hieronder je kennismakingsgesprek in:

! These sessions will be held in Dutch. If you want an appointment with an English-speaking psychologist, please book your appointment via our English website .

Frequently asked questions

Hoeveel kost een gesprek?

Niets! Het hele begeleidingsaanbod binnen Studiebegeleiding is gratis voor alle VUB-studenten.

“Een vertrouwelijk gesprek”… wat betekent dat precies?

Studentenpsychologen hebben beroepsgeheim. Dit betekent dat wij geen informatie mogen delen met anderen (ouders, professoren, enz.) tenzij wij expliciet toestemming krijgen van de student zelf. In het kader van ‘gedeeld beroepsgeheim van psychologen’ kunnen psychologen wel onderling vertrouwelijke gegevens delen om de doeltreffendheid van ons begeleidingswerk te verbeteren.

Bij wie kom ik terecht als ik een kennismakingsgesprek maak?

Er staat een heel team van studentenpsychologen voor jullie klaar. Zo kan je terecht komen bij: Aurora, Brenda, Debbi, Fran, Johanna, Katrien, Kelly, Linda, Lydia, Naomi of Rebecca. Je wordt willekeurig aan één van hen toegewezen. Alle studentenpsychologen behandelen namelijk alle thema’s. Uiteraard heeft ieder van ons een persoonlijke stijl en weten we dat een ‘klik’ belangrijk is. Geef dus gerust aan wanneer je liever in begeleiding wil bij een andere studentenpsycholoog.

Waar gaan de gesprekken door?

Bij het maken van een afspraak kan jij aanduiden of jij een gesprek wenst op campus Etterbeek, op campus Jette of online via Microsoft Teams. De exacte locatiegegevens staan in jouw bevestigingsmail, die je krijgt na het maken van de afspraak. Lees deze dus goed na!

Elke afspraak kan je opnieuw kiezen of je het gesprek online of on campus wil laten doorgaan!

Is er een wachttijd?

Afhankelijk van de periode, kan er een wachttijd ontstaan voor een kennismakingsgesprek.
Enkele tips:

  • Check de verschillende afsprakentools; online én on campus.
  • Hou de afsprakentool regelmatig in de gaten. Soms komen er nieuwe vrije momenten bij.

Tussen het kennismakingsgesprek en de start van individuele begeleiding is geen wachttijd. We proberen ervoor te zorgen dat er een regelmatige opvolging mogelijk is voor elke student.

Wie mag allemaal een afspraak maken?

Alle VUB-studenten die ingeschreven zijn in een bachelor, master, schakelprogramma of voorbereidingsprogramma mogen een afspraak maken.

Uiteraard zijn toekomstige VUB-studenten ook welkom. Heb je bijvoorbeeld al je oog op de VUB laten vallen, maar ben je nog in twijfel? Dan kunnen we samen jouw studiekeuze bespreken.

Ben je een PhD student? Dan kan je beroep doen op de welzijnsdienst voor personeel.

“Ik weet niet zeker of ik wel met mijn problemen bij jullie terecht kan…”

Geen probleem! Maak gewoon een kennismakingsgesprek en we bekijken samen welke hulpverlening voor jou gepast is.

Hoe kan ik de gemaakte afspraak annuleren?

Indien je niet meer aanwezig kan zijn op de ingeplande afspraak, dan vragen we om deze tijdig te annuleren. Op die manier kunnen ook andere studenten een afspraak inplannen.

Dit doe je door onderaan de bevestigingsmail te klikken op de link “Uw afspraak wijzigen”. Via die link kom je op de Bookings pagina terecht waar je jouw afspraak kan annuleren of opnieuw kan inplannen (= verplaatsen).

Waar kan ik met andere vragen terecht?

Stuur een e-mail naar begeleiding@vub.be . Wij beantwoorden jouw vraag binnen de 3 werkdagen.