logo
Portal for

Jobdatabanken

Op zoek naar een studentenjob? Je vindt alle vacatures via de jobdatabank VUB. Doorzoek de databank aan de hand van verschillende selectiecriteria.

 

Jobdatabank VUB

Vind je studentenjob

VDAB, hogescholen en universiteiten


JOS-databank

Brusselse maatschappelijke organisaties


Vrijwilligerswerk

Werken als jobstudent aan de VUB

Je hebt een studentenjob gevonden op de jobdatabank VUB? Solliciteren doe je zo!

Solliciteren voor een studentenjob

Een vacature gevonden die matcht met jouw profiel? Solliciteer door onderaan voor ‘apply for this job’ te kiezen. Geef enkele persoonlijke gegevens: je naam en voornaam, je studentennummer, je e-mailadres, de opleiding die je volgt en of je VUB-student bent.

Geef ook aan of je een PhD-student of een niet-EER-student bent: er gelden namelijk belangrijke voorwaarden om als doctoraatsstudent of niet-EER-student te werken.

Solliciteer je voor een job aan de VUB? Laad verplicht je CV én geldig student@work-attest op. Een motivatiebrief is optioneel.
Solliciteer je voor een job buiten de VUB? Laad verplicht je CV op. Een motivatiebrief en een geldig student@work-attest zijn optioneel.

 

Student@work-attest

Een student@work-attest kan je met behulp van je elektronische identiteitskaart downloaden via mysocialsecurity.be. In de wachtruimte van het team studentenjobs (naast gebouw P, zone rode studentenkoten) vind je computers met kaartlezers.

Dit attest is slechts 3 maanden geldig. Zorg ervoor dat je steeds over een geldig student@work-attest beschikt.

Sollicitatieproces

Solliciteer je voor een job aan de VUB? Je sollicitatie komt rechtstreeks toe bij de dienst/het departement/de faculteit van de VUB die op zoek is naar een jobstudent. Het is de VUB-dienst die beslist of je uitgenodigd wordt voor een sollicitatiegesprek.

Solliciteer je voor een job buiten de VUB? Dan komt je sollicitatie bij een medewerker van Studentenjobs terecht.  Als jouw profiel matcht met de vacature, ontvang je de contactgegevens zodat je kan solliciteren bij de werkgever. Het is de werkgever die beslist of je uitgenodigd wordt voor een sollicitatiegesprek.

Ben je geen VUB of EhB-student, een PhD-student of een niet-EEA-student? Je sollicitatie komt steeds bij een medewerker van Studentenjobs terecht om te verifiëren of je wel als jobstudent tewerkgesteld kan worden. Er gelden immers belangrijke voorwaarden om als doctoraatsstudent of niet-EER-student te werken. Studenten die geen VUB of EhB-student zijn, kunnen geen gebruik maken van de jobdatabank.

Opstellen van je contract

Werk je als jobstudent aan de VUB? De dienst/het departement/de faculteit waar je werkt is verantwoordelijk voor het opstellen van je studentencontract. Je loonbrieven ontvang je elektronisch via het online Basware platform. Heb je een vraag in verband met je contract of de uitbetaling van je loon? Dan kan je steeds terecht bij de VUB-dienst waar je werkt, of bij Mens & Organisatie/Personeelsdienst.

Werk je als jobstudent buiten de VUB? De externe werkgever waar je werkt is verantwoordelijk voor de aanmaak van je studentencontract. Heb je een vraag in verband met je contract of de uitbetaling van je loon? Neem dan contact op met de personeelsdienst van je werkgever.

Nog vragen?

Contacteer Studentenjobs of bekijk de handleiding.

Meer informatie

Alle informatie over het werken als jobstudent, kan je terugvinden op de volgende webportalen en informatiebrochures:

Het statuut van jobstudent

Het statuut van jobstudent komt met zijn eigen voorwaarden, rechten en plichten. 

Wie kan werken als jobstudent?

Studenten die ingeschreven zijn als student in hoofdstatuut voor een opleiding aan een hogeschool of universiteit kunnen werken als jobstudent.

Er wordt geen onderscheid gemaakt in het soort contract waarmee je studeert (diploma-, credit- of examencontract), máár studenten mogen niet werken op tijdstippen waarop ze verplicht aanwezig moeten zijn in de onderwijsinstelling.

Wanneer kan je niet werken met een studentencontract?

  • Als je langer dan 12 maanden ononderbroken werkt bij dezelfde werkgever
  • Als je een werkloosheidsuitkering ontvangt
  • Als je een ander hoofdstatuut hebt (vb. werknemer of zelfstandige)
  • Een stage in het kader van een studieprogramma mag niet in de vorm van een studentencontract worden aangeboden

Statuten

Als student kan je werken als werknemer, zelfstandige of vrijwilliger. Ook voor doctoraatsstudenten en internationale studenten gelden specifieke voorwaarden. 

Verschil werkstudent en jobstudent?

Een werkstudent is iemand die werkt en daarnaast (deeltijds) studeert. Het hoofdstatuut van de werkstudent is werknemer. In dit geval kan je dus niet werken als jobstudent.

Een student in hoofdstatuut moet in principe altijd werken met een studentencontract, ook als de normale sociale zekerheidsbijdragen worden afgehouden.

Studentenarbeid en fiscaliteit

Zorg dat je fiscaal niet voor verrassingen komt te staan.

Kinderbijslag

Voor de kinderbijslag speelt het soort contract of het bedrag dat je verdient geen rol. Om het recht op kinderbijslag te behouden, is het belangrijk om rekening te houden met het aantal uren dat je werkt en de periode waarin je wordt tewerkgesteld.

Fiscaliteit

Als je werkt als jobstudent, dan is het belangrijk na te gaan of:

Studietoelagen

In principe wordt de studietoelage berekend op basis van de inkomsten van je ouder(s), ook al ben je fiscaal niet (meer) ten laste. Hebben jij en/of je eventuele partner een eigen inkomen? Dan kan je in aanmerking komen voor het statuut van zelfstandig student of gehuwd student.

Contact Studentenjobs

Op zoek naar een studentenjob? Vragen over studentenarbeid en de gevolgen daarvan op belastingen, kinderbijslag en studietoelage? Studentenjobs staat je graag te woord. 

Studentenjobs


Naast wit gebouw P, zone rode studentenkoten

Brussels Humanities, Sciences & Engineering Campus
Openingsuren
maandag t.e.m. vrijdag, 13u30 - 17u

Telefoon
+32 2 629 23 15 (dinsdag t.e.m. vrijdag, 9u - 12u)

E-mail
studentenjob@vub.be

Studentenjobs


Brussels Health Campus
Permanentie
! 5 februari 2019 geen permanentie
dinsdag, 9u30 - 13u

Telefoon
+32 2 629 23 15 (dinsdag t.e.m. vrijdag, 9u - 12u)

E-mail
studentenjob@vub.be

Brussels Technology Campus


Jobdienst Stuvo EhB