logo
Portal for

Welkom aan de VUB

Je wil in het tweede semester beginnen aan de VUB? Dat kan! Op deze pagina zetten we alle info voor studenten die in het tweede semester met hun studies starten op een rijtje. Veel succes en plezier aan de VUB!

Individueel studietraject

Meer info

Inschrijven

Meer info

Studeren

Meer info

Financieel

Meer info

Een opleiding kiezen

Aan de VUB kan je kiezen tussen verschillende bachelor-, master-, master-na-masteropleidingen, voorbereidingsprogramma's, schakelprogramma's en postgraduaten.

Twijfel je over je studiekeuze? Praat erover!

Studiebegeleiders en studentenpsychologen

Vragen over je individuele traject, vrijstellingen of leerkrediet?

Contacteer je studietrajectbegeleider

Studiebegeleiding: workshops & individuele begeleiding

Check ons aanbod

Individueel studietraject

Als je in het tweede semester start, volg je een aangepast studietraject.

Houd ook rekening met de inschrijvingsvereisten per vak

Hoe je programma samenstellen?

Als je in het tweede semester start, kan je enkel vakken uit het tweede semester opnemen. Indien je weet welke opleiding je gaat volgen in het tweede semester, dan kan je via deze pdf te weten komen welke vakken van het tweede semester je kan opnemen.
Indien je nog twijfelt over je studiekeuze, dan raden we je aan een kijkje te nemen op deze pagina.

Nog vragen? Geen probleem, de studiebegeleiders staan voor je klaar!

Bespreek je individuele studietraject

Contacteer je studietrajectbegeleider

Vrijstellingen


Op basis van eerder behaalde studiepunten kan je vrijstellingen aanvragen.

Meer info op je faculteitswebsite

Flexibiliteit


Een functiebeperking, leerstoornis, chronische ziekte, ... ? Dan kom je in aanmerking voor het reflex-statuut.

Lees meer

Inschrijven aan de VUB in het tweede semester

Een opleiding gekozen en je individuele studietraject besproken? Volg dan het stappenplan en schrijf je in aan de VUB.

Een opleiding starten in het tweede semester?


Start je inschrijving hier

Studeren

Alle info over je lessen, studiemateriaal, studeren en examens.

Les- en examenroosters, boeken en cursussen, studeerplekjes, ...

Alle info over studeren

Groepsindelingen


Voor sommige vakken word je ingedeeld in groepen.

Contacteer je faculteit voor meer info

Flexibiliteit voor studenten in bijzondere situaties

Je hebt een functiebeperking, een leerstoornis, een chronische ziekte, je bent je eigen zaak aan het opstarten of je bevindt je in een situatie die studeren minder vanzelfsprekend maakt? Dan kom je in aanmerking voor het reflex-statuut.

Meer informatie over wat dit statuut inhoudt en hoe je het kan aanvragen >>>

Studiegeld en financiële ondersteuning

Het kostenplaatje van het tweede semester.

Studiegeld

Het studiegeld aan de VUB bestaat uit een vast en een variabel bedrag.

 • het vaste bedrag is een vaste kost die je éénmaal per academiejaar betaalt, ook als je pas in het tweede semester start.
 • het variabele bedrag is een bedrag per studiepunt. Dit bedrag is dus afhankelijk van het aantal vakken (en dus ook studiepunten) dat je opneemt.

Studiegeld en -tarieven

Meer info

Studiegeld betalen


Wanneer en hoe ontvang ik mijn rekeningoverzicht?

Meer info

Studietoelage van de Vlaamse Overheid

Meer info

Studietoelage van de Vlaamse Overheid

Je hebt recht op een studietoelage als je tijdens het academiejaar in totaal ingeschreven bent en blijft aan één of meerdere hoger onderwijsinstellingen voor minstens 27 studiepunten onder diplomacontract. Er zijn twee opties als je in het tweede semester start aan de VUB:

A. Je start in het tweede semester aan de VUB, terwijl je tijdens het eerste semester geen andere opleiding volgde aan de VUB of niet studeerde aan een andere hogeschool of universiteit

Als je voor minstens 27 studiepunten ingeschreven bent onder een diplomacontract, heb je recht op een studietoelage.

B. Je start in het tweede semester aan de VUB, terwijl je tijdens het eerste semester een andere opleiding volgde aan de VUB of studeerde aan een andere hogeschool of universiteit

Principe

Zodra je aan een instelling hoger onderwijs inschrijft, neem je een aantal studiepunten op. Het aantal studiepunten dat als opgenomen wordt beschouwd, bepaalt jouw recht op een studietoelage. Wijzig je in de loop van het academiejaar iets aan jouw inschrijving, dan kan dit een invloed hebben op je studietoelage.

Deadlines

De onderwijsinstellingen hebben deadlines vastgelegd voor de beoordeling van de opgenomen studiepunten.

 • Schrijf je vóór de deadline voor vakken uit, dan worden deze studiepunten als niet opgenomen beschouwd. Ze tellen bijgevolg niet meer mee voor de studietoelage.
 • Schrijf je na de deadline voor één of meerdere vakken uit, dan worden de studiepunten van de eerste semestervakken en jaarvakken toch als opgenomen beschouwd. De studiepunten van de tweede semestervakken worden dan als niet opgenomen beschouwd.

Recht op een studietoelage

 • 27 of meer studiepunten blijven opgenomen na het eerste semester: je behoudt je recht op een studietoelage. Het bedrag van de studietoelage kan eventueel verminderd worden met het aantal studiepunten waarvoor je uitgeschreven hebt. Schrijf je dan in het tweede semester voor vakken in aan de VUB, dan tellen deze mee voor het recht op een studietoelage en kan je in aanmerking komen voor een hoger bedrag studietoelage.
 • Minder dan 27 studiepunten blijven opgenomen na het eerste semester: je verliest je recht op een studietoelage (en deze wordt teruggevorderd). Schrijf je in het tweede semester voor vakken in aan de VUB, dan tellen deze mee voor het recht op een studietoelage en zal je (mogelijk) (opnieuw) recht op een studietoelage hebben.

Kinderbijslag/Groeipakket

Je hebt recht op kinderbijslag/Groeipakket als je jonger bent dan 25 jaar en als je in het academiejaar in totaal voor minstens 27 studiepunten ingeschreven bent en blijft aan één of meerdere hogeronderwijsinstellingen (uitzondering: diplomajaar). Er zijn twee opties als je in het tweede semester start aan de VUB:

A. Je start in het tweede semester aan de VUB, terwijl je tijdens het eerste semester geen andere opleiding volgde aan de VUB of niet studeerde aan een andere hogeschool of universiteit

Als je voor minstens 27 studiepunten ingeschreven bent, hebt je recht op kinderbijslag/Groeipakket vanaf je inschrijving. Ben je vóór 1 december al ingeschreven voor het tweede semester, en je bent voor minstens 27 studiepunten ingeschreven, dan heb je recht op kinderbijslag/Groeipakket met terugwerkende kracht, voor een volledig academiejaar.

Kan je toch geen 27 studiepunten opnemen en woon je in Vlaanderen, dan kan je verder Groeipakket krijgen als schoolverlater. Dat kan gedurende maximum 12 maanden en zolang je geen 25 jaar bent. Om van dit krediet van maximum 12 maanden Groeipakket als schoolverlater te kunnen gebruik maken, is een inschrijving als werkzoekende bij de VDAB niet nodig.

B. Je start in het tweede semester aan de VUB, terwijl je tijdens het eerste semester een andere opleiding volgde aan de VUB of studeerde aan een andere hogeschool of universiteit

Principe

Zodra je aan een instelling hoger onderwijs inschrijft, neem je een aantal studiepunten op. Het aantal studiepunten dat als opgenomen wordt beschouwd, bepaalt jouw recht op kinderbijslag/Groeipakket. Wijzig je in de loop van het academiejaar iets aan jouw inschrijving, dan kan dit een invloed hebben op jouw kinderbijslag/Groeipakket.

Deadlines

De onderwijsinstellingen hebben deadlines vastgelegd voor de beoordeling van de opgenomen studiepunten.

 • Schrijf je vóór de deadline voor vakken uit, dan worden deze studiepunten als niet opgenomen beschouwd. Ze tellen bijgevolg niet meer mee voor de kinderbijslag/Groeipakket.

 • Schrijf je na de deadline voor één of meerdere vakken uit, dan worden de studiepunten van de eerste semestervakken en jaarvakken toch als opgenomen beschouwd. De studiepunten van de tweede semestervakken worden dan als niet opgenomen beschouwd.

Recht op kinderbijslag/Groeipakket

 • 27 of meer studiepunten blijven opgenomen na het eerste semester: je behoudt je recht op kinderbijslag/Groeipakket. Ben je voor de initiële opleiding aan de andere hogeschool of universiteit uitgeschreven, dan moet je vóór het einde van de maand na je uitschrijving voor een nieuwe opleiding aan de VUB inschrijven om verder en zonder onderbreking kinderbijslag/Groeipakket te blijven ontvangen.
 • minder dan 27 studiepunten blijven opgenomen na het eerste semester: je verliest je recht op kinderbijslag/Groeipakket. Schrijf je in het tweede semester voor vakken in aan de VUB, dan tellen deze mee voor het recht op kinderbijslag/Groeipakket en zal je (mogelijk) (opnieuw) recht hebben op kinderbijslag/Groeipakket. Dateert jouw oorspronkelijke inschrijving van vóór 1 december, ben je tijdig ingeschreven voor je nieuwe opleiding aan de VUB en bereik je in het tweede semester de 27 studiepuntengrens, dan heb je recht op kinderbijslag/Groeipakket met terugwerkende kracht, voor een volledig academiejaar.

 • Kan je toch geen 27 studiepunten opnemen en woon je in Vlaanderen, dan kan je verder Groeipakket krijgen als schoolverlater. Dat kan gedurende maximum 12 maanden en zolang je geen 25 jaar bent. Om van dit krediet van maximum 12 maanden Groeipakket als schoolverlater te kunnen gebruik maken, is een inschrijving als werkzoekende bij de VDAB niet nodig.

Vragen over jouw concrete situatie?

Contacteer Studentenstatuut & studiefinanciering

BINGEWATCH ONZE AFLEVERINGEN

Wij laten je VUB alvast ontdekken via enkele video's. Zij zullen jouw online gids zijn in dit groot avontuur.

Aflevering 1: Welkom aan de VUB

Een goed begin is het halve werk. Met deze video's zetten wij je op weg voor een topstart van het academiejaar. VUB-rector Caroline Pauwels wenst je alvast heel veel succes in deze video!

Aflevering 2: Leve het studentenleven

Student zijn, is meer dan blokken alleen. Haal alles uit je studentenleven en bekijk deze video. Meer weten over studeren in Brussel? Check de website van Brik!

Aflevering 3: Eerste hulp bij blokken

Studeren aan de universiteit ziet er anders uit dan studeren aan het middelbaar. Studiebegeleiding is er voor je! 

Aflevering 4: E-tools

Als laatste zullen er ook sommige praktische taakjes zijn waar je als nieuwe student niet aan kan ontsnappen. Om je daar vlotjes door te loodsen kan je deze video bekijken. 

Aflevering 5: Brussel

Brussel is veel meer dan wafels, frietjes en bier. Wij tonen je de beste tips & tricks.