logo
Portal for

Veggie en soja

20% van de geserveerde maaltijden in het VUB-restaurant zijn vegetarisch: de resto verleidt met plantaardige maaltijden!

Probleem?

Om een kilogram dierlijk eiwit te produceren zijn er meerdere kilo’s plantaardige eiwitten nodig. De gewassen waaruit deze plantaardige eiwitten worden gehaald, leggen veel beslag op de beschikbare landbouwgrond en worden over enorme afstanden vervoerd.

Daarnaast vereist veehouderij ook het gebruik van een enorme hoeveelheid kunstmeststoffen en water. Voor de productie van één liter koemelk is maar liefst 1000 liter water nodig, tegenover 200 liter water voor de productie van een liter sojamelk.

Tenslotte is er ook nog het effect van de grote hoeveelheden lachgas, methaan, fosfor, zware metalen, stikstof en ammoniak die vrijkomen tijdens de levenscyclus van een melkkoe.

Oplossing!

Naast een gezond en lekker alternatief voor vlees en vis, kan een dieet op basis van plantaardige producten zoals granen, peulen of soja dus een enorm groot verschil maken bij het beperken van onze (water)voetafdruk per kilogram geproduceerd voedsel.

Dagelijks serveren de studentenresto’s vegetarische menu’s en broodjes en wordt het makkelijk om zonder vlees door de dag te komen. Ondertussen is gemiddeld 20% van de geserveerde maaltijden in het VUB-restaurant vegetarisch.

Bij langere campagnes (Dagen Zonder Vlees) wordt elke dag 25% veggie gegeten.

Duurzame vis

Het VUB restaurant beschermt de zeven wereldzeeën.

MSC-keurmerk

Door vis met het blauwe MSC-keurmerk aan te bieden, zet het restaurant vis op de kaart waarvan ze zeker weten dat ze uit een duurzame visserij komt.

Geen visserij die bijdraagt aan overbevissing, maar waarbij de schade aan het leven in de zee zo klein mogelijk is en waarvoor goede beheersregels gelden.

De in het restaurant aangeboden kweekvis (bv. zalm) is afkomstig van meer duurzame aquacultuur die de ASC-certificering met succes doorstond. Deze houdt onder meer in dat de wilde fauna rond de kwekerij niet wordt aantast en dat er zuinig wordt omgesprongen met chemicaliën en antibiotica..

Zelf bijdragen aan een gezond visbestand? Beperk dan je visconsumptie.

Eet je vis? Kies dan enkel voor gecertificeerde vis: maak tijdens het kopen van vis gebruik van de viswijzer. Dit is een gids die op een duidelijke manier aangeeft welke vis op een duurzame manier gevangen wordt. Je kan hem downloaden of afhalen bij het GreenTeam.

Wormenburgers en eiwittransitie

Het restaurant was de eerste grootkeuken in België die insecten op het menu zette. Het aanmoedigen van het eten van insecten past ook binnen het kader van de eiwittransitie. Dit is een (gedeeltelijke) overgang van het gebruik van dierlijke eiwitten naar het gebruik van plantaardige eiwitten en bronnen van eiwit zoals insecten, kweekvlees en algen.

Wormenburgers

De voedsel-en landbouworganisatie (FAO) van de Verenigde Naties roept al jaren op om het eten van insecten een kans te geven.

Waarom insecten eten?

 • Insecten zijn extreem ecologisch en duurzaam. Ze stoten veel minder broeikasgassen uit dan vee en hebben veel minder voedsel en water nodig om gekweekt te worden.
 • Ze kunnen gekweekt worden op restproducten zoals het kaf van tarwe of het afval van ons voedsel.
 • De wereldbevolking blijft groeien en zeker in ontwikkelingslanden groeit daarmee ook de vraag naar vlees. Het eten van insecten kan hier een oplossing bieden.
 • Ze zijn lekker, gezond en veilig. Sprinkhanen bevatten bijvoorbeeld per gram meer proteïnen en ijzer dan gehakt. 

Algen

Regelmatig verschijnen ook algen op het menu, vaak verwerkt in burgers. Er wordt nog volop onderzoek gedaan naar de mogelijkheden van algen als proteïnebron voor menselijke consumptie en als veevoer en naar het opschalen ervan. Door hun hoge eiwitgehalte kunnen algen een lokale en duurzamer alternatief worden voor soja.

Fairtrade koffie

Koffieboontje, komt om z'n loontje.

Fairtrade: wat en waarom?

Fair-trade of eerlijke handel helpt boeren en arbeiders in ontwikkelingslanden een betere plek te verwerven in de handelsketen. Dit betekent dat ze moeten kunnen leven van hun werk en kunnen investeren in een duurzame toekomst.

Fairtrade-organisaties vechten voor:

 • meer respect voor mensenrechten en milieu in landen waar dit vaak niet het geval is;
 • een grotere bewustmaking van de consument;
 • ethische veranderingen in de conventionele internationale handel.

Door fairtradekoffie te drinken op jouw kot, in de resto of op jouw dienst zorg je er dan ook voor dat:

 • producenten een eerlijke prijs krijgen voor hun product, die minstens de productiekosten dekt;
 • werknemers een eerlijk loon krijgen;  
 • bodem en water op een milieuvriendelijke manier worden beheerd: goede afwatering en zo weinig mogelijk pesticiden en kunstmatige meststoffen;
 • organisaties zich ertoe verbinden om hun activiteiten te evalueren en een transparante werking te garanderen;
 • producenten een premie krijgen die ze moeten besteden aan sociale of economische ontwikkelingsprojecten (bv.onderwijs, gezondheid, etc.).

Waar fairtrade koffie kopen op de VUB?

 • Alle koffie die je in of via het VUB-restaurant koopt, is automatisch fairtrade. Voor externe cateraars is dit niet altijd zo, vraag het dus zeker na.
 • Ben je verbonden aan een leverancier door je koffietoestel? Vraag dan naar het Fairtrade aanbod van die leverancier.  

Biologische landbouw

Niet-gemodificeerd genieten van biologische landbouwproducten.

Biologische landbouwproducten

Een volgende stap in het duurzaamheidsproject van het restaurant is het gebruik van biologische landbouwproducten. De bedrijven die deze producten leveren, gebruiken geen kunstmatige meststoffen en chemische pesticiden. Genetisch gemodificeerde organismen zijn er verboden en er is aandacht voor dierenwelzijn, milieuzorg en milieuvriendelijke verpakkingen.

Beperking van voedselverspilling en duurzame materialen

De milieu-impact van de restaurants beperken? Dat kan door voedselverspilling en ander afval te beperken.

Beperking voedselverspilling

Door middel van metingen wordt continu gewerkt aan het verminderen van voedselverspilling. Zo worden de porties verkleind waar nodig, wordt het keukenpersoneel gesensibiliseerd en worden groente-overschotten verwerkt in de soep.

Door het sorteersysteem aan de afruimband in Etterbeek, komt enkel organisch afval in de keuken. Dit afval wordt afgevoerd voor vergisting tot methaan, als energiebron voor warmte en elektriciteitsproductie.

Het gebruik van kraantjeswater wordt actief gepromoot door het afbouwen van de verkoop van dranken in wegwerpcontainers (behalve Oxfam-drankjes) en het installeren van gratis waterfonteinen met glazen.

Duurzame materialen

Sinds 2010 zijn plastieken lepels, bekers & potjes, aluminium kommetjes, individuele suikerzakjes, melk- en sausporties definitief uit het restaurant verbannen. Deze werden vervangen door duurzame alternatieven: sauzendispensers, glazen suikerpotjes, melkkannetjes, inox koffielepels en porseleinen kommetjes voor desserten en vispannetjes. Andere wegwerpartikelen vervaardigd uit petroleumderivaten (plastic) zoals koffiebekertjes en roerstaafjes werden vervangen door alternatieven gemaakt uit het afval van suikerriet. Ook voor de  smoothie automaat door VUB’ers ontwikkeld, is men volop op zoek naar een aanpassing om ook herbruikbare bekers in de automaat te passen.