logo
Portal for

Veggie en vegan

Meer dan 20% van de geserveerde maaltijden in het VUB-restaurant zijn vegetarisch: de resto's verleiden met plantaardige maaltijden!

Probleem?

Om een kilogram dierlijk eiwit te produceren zijn er meerdere kilo’s plantaardige eiwitten nodig. De gewassen waaruit deze plantaardige eiwitten worden gehaald, leggen veel beslag op de beschikbare landbouwgrond en worden over enorme afstanden vervoerd. 85% van de geproduceerde soya wereldwijd wordt verwerkt als veevoer.

Daarnaast vereist veehouderij ook het gebruik van een enorme hoeveelheid kunstmeststoffen en water. Voor de productie van één liter koemelk is maar liefst 1000 liter water nodig, tegenover 200 liter water voor de productie van een liter sojamelk.

Tenslotte is er ook nog het effect van de grote hoeveelheden lachgas, methaan, fosfor, zware metalen, stikstof en ammoniak die vrijkomen tijdens de levenscyclus van een melkkoe.

Oplossing!

Naast een gezond en lekker alternatief voor vlees en vis, kan een dieet op basis van plantaardige producten zoals granen, peulen of soja dus een enorm groot verschil maken bij het beperken van onze (water)voetafdruk per kilogram geproduceerd voedsel.

Dagelijks serveren de studentenresto’s veggie en vegan (Etterbeek) menu’s en broodjes en wordt het makkelijk om zonder vlees door de dag te komen. Er zijn zelfs vegan desserts verkrijgbaar.

Ondertussen eet gemiddeld 1/5 veggie of vegan in het restaurant in Etterbeek. De switch naar vegan is een effectieve stap naar een lage carbon footprint!

Zelf veggie of vegan koken

Natuurlijk kan je er ook voor kiezen om op kot, alleen of samen met vrienden, je eigen potje te koken. Ook in dat geval kan je voor duurzame producten kiezen.

Enkele tips voor lekkere vegetarische recepten en duurzame producten:

 • Eva vzw zet zich op verschillende manieren in voor de maximale productie en consumptie van plantaardige voeding, ter vervanging van dierlijke. Bekijk zeker het uitgebreide aanbod vegetarische recepten.
 • Recepten4Seizoenen: een app voor je smartphone die je helpt bij het kopen van seizoensgebonden producten.
 • Crioc - gids voor duurzame voeding in Brussel: een overzicht van alle biowinkels en restaurants, warenhuizen, markten, traiteurs en consumentengroepen met duurzaamheid als doel.

Duurzame vis

Het VUB restaurant beschermt de zeven wereldzeeën.

MSC en ASC keurmerk

Door vis met het blauwe MSC-keurmerk aan te bieden, zet het restaurant vis op de kaart waarvan ze zeker weten dat ze uit een duurzame visserij komt.

Geen visserij die bijdraagt aan overbevissing, maar waarbij de schade aan het leven in de zee zo klein mogelijk is en waarvoor goede beheersregels gelden.

De in het restaurant aangeboden kweekvis (bv. zalm) is afkomstig van meer duurzame aquacultuur die de ASC-certificering met succes doorstond. Deze houdt onder meer in dat de wilde fauna rond de kwekerij niet wordt aangetast en dat er zuinig wordt omgesprongen met chemicaliën en antibiotica..

Zelf bijdragen aan een gezond visbestand? Maak dan tijdens het kopen van vis gebruik van de viswijzer. Dit is een gids die op een duidelijke manier aangeeft welke vis op een duurzame manier gevangen wordt. Je kan hem downloaden of afhalen bij het GreenTeam.

Zero Waste

Aan de VUB proberen we met verschillende initiatieven de afvalberg te verkleinen.

Your cup of tea in Etterbeek

De VUB Resto op de campus in Etterbeek en Bar Pilar gaan voor zero waste drinks! Alle koffie, thee, soep… serveren we voortaan in herbruikbare bekers. Beker per beker vermijden we zo 40.000 wegwerpbekers per jaar op de campus in Etterbeek! Billie Cup is een initiatief van de Mei Plasticvrij campagne en de VUB is een trotse pionier in dit snel groeiend netwerk (+ 70 deelnemende zaken) in Brussel en Vlaanderen. Maar hoe werkt het?

De bekers

 • Take-in: je drankje wordt in een kopje geserveerd.
 • Take-away: bestel je drankje, wij serveren het in een herbruikbare Billie Cup. Je betaalt een waarborg van 1 euro. Na gebruik lever je je beker in op de VUB of in eender welke deelnemende zaak van het netwerk en krijg je je 1 euro waarborg terug. De beker houden en hergebruiken kan ook: hij is vaatwasbestendig.
 • Aan de self-service koffie: voor take-in gebruik je kopjes, voor take-away haal je een Billie Cup aan de kassa.

De deksels

De deksels passen op alle bekermaten. Ze zijn enkel te koop en zitten niet in het waarborgsysteem.

End of life

De bekers zijn erg duurzaam. Mocht je ze toch stuk maken, dan kun je ze inleveren voor recyclage. Let wel: voor beschadigde bekers krijg je je waarborg niet terug.

Weg met wegwerp in Jette

Take-away was populair op de campus in Jette, met een berg plastic en piepschuim voor eenmalig gebruik tot gevolg. Het resto in Jette stopt helemaal met het verdelen van plastic voor maaltijden of soep. Het is nu toegelaten om de VUB borden en kommetjes mee te nemen, mits je die ook terugbrengt achteraf.

Duurzame materialen

Sinds 2010 zijn plastieken lepels, bekers & potjes, aluminium kommetjes, individuele suikerzakjes, melk- en sausporties definitief uit het restaurant verbannen. Deze werden vervangen door duurzame alternatieven: sauzendispensers, glazen suikerpotjes, melkkannetjes, inox koffielepels en porseleinen kommetjes voor desserten en vispannetjes. Andere wegwerpartikelen vervaardigd uit petroleumderivaten (plastic) zoals koffiebekertjes en roerstaafjes werden vervangen door alternatieven gemaakt uit het afval van suikerriet.

Fairtrade koffie

Koffieboontje, komt om z'n loontje.

Fairtrade: wat en waarom?

Fair-trade of eerlijke handel helpt boeren en arbeiders in ontwikkelingslanden een betere plek te verwerven in de handelsketen. Dit betekent dat ze moeten kunnen leven van hun werk en kunnen investeren in een duurzame toekomst.

Fairtrade-organisaties vechten voor:

 • meer respect voor mensenrechten en milieu in landen waar dit vaak niet het geval is;
 • een grotere bewustmaking van de consument;
 • ethische veranderingen in de conventionele internationale handel.

Door fairtradekoffie te drinken op jouw kot, in de resto of op jouw dienst zorg je er dan ook voor dat:

 • producenten een eerlijke prijs krijgen voor hun product, die minstens de productiekosten dekt;
 • werknemers een eerlijk loon krijgen;  
 • bodem en water op een milieuvriendelijke manier worden beheerd: goede afwatering en zo weinig mogelijk pesticiden en kunstmatige meststoffen;
 • organisaties zich ertoe verbinden om hun activiteiten te evalueren en een transparante werking te garanderen;
 • producenten een premie krijgen die ze moeten besteden aan sociale of economische ontwikkelingsprojecten (bv.onderwijs, gezondheid, etc.).

Waar fairtrade koffie kopen op de VUB?

 • Alle koffie die je in of via het VUB-restaurant koopt, is automatisch fairtrade. Voor externe cateraars is dit niet altijd zo, vraag het dus zeker na.
 • Ben je verbonden aan een leverancier door je koffietoestel? Vraag dan naar het Fairtrade aanbod van die leverancier.  

Food waste

De milieu-impact van de restaurants beperken? Dat kan door voedselverspilling en ander afval te beperken.

Beperking voedselverspilling

Door middel van metingen wordt continu gewerkt aan het verminderen van voedselverspilling. Zo worden de porties verkleind waar nodig, wordt het keukenpersoneel gesensibiliseerd en worden groente-overschotten verwerkt in de soep.

Door het sorteersysteem aan de afruimband in Etterbeek, komt enkel organisch afval in de keuken. Dit afval wordt afgevoerd voor biomethanisatie: de etensresten vergisten tot methaan, als energiebron voor warmte en elektriciteitsproductie.

Sorteren

Door goed te sorteren aan de afruimzone in het restaurant kan jij helpen het studentenrestaurant duurzamer te maken. Dankzij een goede sortering aan de afruimzone komt er enkel organisch afval in de keuken. Dit kan worden vergist tot biogas, een energiebron. Deze verwerking is ecologisch en economisch efficiënter dan het verwerken van voedselresten als restafval.

Draag bij tot deze duurzame maatregel door het volgen van 3 eenvoudige stappen:

 1. voor je naar de afruimzone gaat: je restafval (niet-recycleerbare verpakkingen, servetten, zout/peperzakjes, ...) en PMD te sorteren op je dienblad en je voedselresten op je bord te laten
 2. aan de afruimzone: je PMD in de blauwe bak en je restafval in de zwarte zak te gooien;
 3. ook te sorteren wanneer je je dienblad op een kar plaatst.

Het personeel van het restaurant dankt je!

Fruit en groenten

In de resto eet je een gezonde portie seizoensgroenten en -fruit!

Seizoensgebonden

Het restaurant in Etterbeek gebruikt steeds verse seizoensgroenten in haar bereidingen. De groenten van het seizoen vind je in het vet op het menu. Ook in de dessertenkeuze vind je steeds seizoensfruit.

Wie zelf kookt, kan Recepten4Seizoenen gebruiken. Dit is een app voor je smartphone die je helpt bij het kopen van seizoensgebonden producten.

Gezonde porties

We geven groenten de hoofdrol. Want een gezond dieet bestaat uit minstens 400 gram groenten en fruit per dag. Een warme maaltijd in de resto bevat minstens 200 gram rauwe groenten. Dit vul je zelf aan met fruit en rauwkost doorheen de dag.

Tip: je kunt gratis je aardappelen/frietjes vervangen door een kleine portie groentjes uit de salad bar.

Biologische landbouwproducten

Een volgende stap in het duurzaamheidsproject van het restaurant is het gebruik van biologische landbouwproducten. De bedrijven die deze producten leveren, gebruiken geen kunstmatige meststoffen en chemische pesticiden. Genetisch gemodificeerde organismen zijn er verboden en er is aandacht voor dierenwelzijn, milieuzorg en milieuvriendelijke verpakkingen.