logo
Portal for

De congresdag voor actieve studenten

Deze congresdag is bedoeld voor alle studenten die zich actief willen inzetten aan de VUB. Je krijgt een hoop handige informatie om meteen mee aan de slag te gaan.

Op 21 september 2018 organiseren de Studentenraad, BSG gtgv en de VUB samen het 'Redelijk ongeregeld?!'-congres voor actieve studenten.

Je actief inzetten als student is niet altijd even vanzelfsprekend. Om jullie te voorzien van de nodige informatie en tools organiseren we deze congresdag. Elke student kan deelnemen, ook hij of zij die niet tot een studentenorganisatie behoort.

Op het programma staan onder andere workshops over vergadertechnieken, sponsoring én een EHBO-cursus. Je leert heel concreet hoe je op de VUB een evenement organiseert en communiceert.

Kom je van Jette?
Voor studenten uit Jette voorzien we een gratis treinticket heen en terug. De praktische informatie hierover krijg je via e-mail na je inschrijving.
Vergeet bij je inschrijving niet aan te vinken dat je een treintickt nodig hebt.

Voor het eerst organiseren we ook de Engagement Awards. Daarmee lauweren we een aantal studenten voor hun inzet tijdens het afgelopen academiejaar of meerdere jaren. Nomineer jouw kandidaat voor 14 september.

Programma 2018

We proberen alle 'hot topics' voor de actieve student te integreren. En vooral: hoe zat dat nu ook alweer op de VUB? Zo ben jij helemaal klaar om er weer een jaar keihard tegenaan te gaan.

Beginnen doen we om 10u met een korte (informatieve) speed date met onze gastsprekers.

Daarna kan je enkele thematische informatiesessies en workshops kiezen uit het onderstaande programma. Wie de hele dag deelneemt, krijgt tijdens de lunch bovendien een broodje aangeboden door de VUB.

Om 16u komt de Amerikaans-Russische Jovanka Steele ons a comedian's take on Belgian Life voorstellen. Deze grappige dame woont al jaren in Gent en slaat de nagel op de kop als het over onze Belgische trekjes gaat.

Afsluitend volgt een receptie met uitreiking van de Student Engagement Awards 17/18 voor de actiefste en meest geëngageerde studenten. Dit allemaal in intercultureel gezelschap. Haal uw talenknobbel maar boven, al is het met handen en voeten.

Vink je voorkeuren aan op het inschrijvingsformulier

Inschrijven

9u30 Onthaal

Infopunt Studenten Gebouw D

10u00 Speed date met de gastsprekers

De gastsprekers geven je een korte inkijk in wat ze je gaan vertellen tijdens de sessie. Zo kun je een geïnformeerde keuze maken uit onze boeiende onderwerpen.
Gebouw D, Promotiezaal Aloïs Gerlo, D2.01

10u30

Één van de zes sessies kiezen uit:

Sessie 1

Workshops Communiceren op de VUB en Internationale studenten bereiken

Wil je succesvol communiceren naar de vele internationale Studenten aan onze universiteit? Kun je wel een gids gebruiken die je toont hoe je het best de vele studenten aan de VUB bereikt? Ann-Sophie van het International Office en Ben van het Infopunt Studenten leggen het je helder uit.
Gebouw D, lokaal D.3.05

Sessie 2

Een financieel verslag met 1 druk op de knop

Hoe werkt het boekhoudprogramma Assist? De ontwikkelaar himself Vincent komt je uitleggen hoe je een stap in de juiste richting van financieel beheer kunt zetten. Vooral interessant voor de penningmeesters van de verschillende verenigingen.
Gebouw D, lokaal D.3.06

Sessie 3

Events in de BSG-zaal organiseren

Hoe organiseer je een TD in de legendarische BSG-zaal onder De Resto? De zaalbeheerder komt je meer vertellen over de nieuwe herbruikbare bekers, tappen en de logistiek van een event in deze feestzaal.
Gebouw D, lokaal D.3.10

Sessie 4

Alles omtrent de geluidsnormen en Sabam in Brussel

Als je een event organiseert moet je ook rekening houden met Sabam, billijke vergoedingen en geluidsnormen van het Brussels Gewest. Onze eigenste Steph gaat jullie wegwijs maken in dit kluwen zodat je perfect weet hoe de vork in de steel zit.
Gebouw D, lokaal D.3.04

Sessie 5

Jouw rechten en plichten als vereniging?

Aangezien de Codex studentenleven (alles wat je als student moet weten over evenementen organiseren, subsidies aanvragen en veel meer) een aantal keer per jaar verandert komt BSG jou hier op de hoogte brengen van de laatse nieuwigheden. Ook brengen ze een kleine bloemlezing over de geschiedenis en de folklore van het verenigingsleven aan de VUB.
Gebouw D, lokaal D.3.11

Sessie 6

Effectief besturen van een vereniging

Een workshop rollende strategie ontwikkelen en continuïteit over bestuurswissels heen garanderen. Hoor je het nu in Keulen donderen? Zo beginnen nieuwe bestuursleden niet van nul, maar wordt alle kennis overgedragen van de oude op de nieuwe garde. Wil je hier meer over weten? Marc van 2Mpact komt jullie graag de kneepjes van het vak bijbrengen. Hieraan kunnen maximaal 25 personen aan deelnemen.
Gebouw D, lokaal D.3.09

12u00

Lunchpauze

13u00 Speed date met de gastsprekers

De gastsprekers geven je een korte inkijk in wat ze je gaan vertellen tijdens de sessie. Zo kun je een geïnformeerde keuze maken uit onze boeiende onderwerpen.
Gebouw D, Promotiezaal Aloïs Gerlo, D2.01

13u30

Één van de vijf sessies kiezen uit:

Sessie 7

EHBO cursus

EHBO cursus gegeven door Anne van Rode Kruis Vlaanderen. Deze cursus gaat door tot 16u en is beperkt tot maximaal 15 deelnemers. Online inschrijven is dus de boodschap als je zeker wil zijn van een plaats.
Gebouw D, lokaal D.3.04

Sessie 8

Subsidies aanvragen

Waar en voor welke doeleinden kan je subsidies aanvragen? Je hebt onder andere de VGC, de VUB en deMensnu. Steph, de VGC en de Oud-Studentenbond komen je hier graag meer info over geven.
Gebouw D, lokaal D.3.10

Sessie 9

Vergaderen en Conflictmanagement

Karel van To The Point Coaching komt een sessie geven over vergaderen en confilctmanagement. Hierin leer je een aantal vaardigheden waarbij je meer rendement haalt uit vergaderingen, tijdswinst boekt en eventuele meningsverschillen en conflicten op tijd kunt aanpakken. Zeer interessant voor verenigingen en leden van de studentenraad die in verschillende comités van de VUB participeren. Deze sessie gaat ook door tot 16u en is ook beperkt tot maximaal 15 personen. Online inschrijven is ook hier weer de boodschap als je zeker wil zijn van een plaats.
Gebouw D, lokaal D.3.05

Sessie 10

Praktische tips en tricks Social Media en Succesvol Communiceren

Via welke verschillende kanalen kun je communiceren naar de studenten? Onze communicatie expert van het Infopunt Studenten Ben en onze Social Media Wizard Nicky komen het je met veel plezier uitleggen. 
Gebouw D, lokaal D.3.09

Sessie 11

Participeren aan de VUB

Zou jij je graag actief inzetten op de VUB, maar weet je niet goed waar en hoe? Lise, voorzitter van de Studentenraad, komt jou uitleggen waar je je kunt engageren aan de VUB. Deze workshop wordt van 13u30-14u15 in het Nederlands gegeven en van 14u15-15u in het Engels.
Gebouw D, lokaal D.2.01

15u00

Één van de drie sessies kiezen uit:

Sessie 12

Een financieel verslag met 1 druk op de knop (bis)

Hoe werkt het boekhoudprogramma Assist? Tweede kans om samen met de ontwikkelaar himself Vincent alle ins en outs van dit handige programma te ontdekken. Vooral interessant voor de penningmeesters van de Studentenverenigingen als eerste stap in de goede richting van een goed financieel beheer.
Gebouw D, lokaal D.3.06

Sessie 13

Waarvoor zijn we verzekerd? En wat met GDPR?!

Wat was GDPR ook alweer? Wat zijn de consequenties voor onze vereniging en hoe moeten wij nu correct omgaan met data van studenten? En wat met de juridische consequenties van de verzekeringen? Waarvoor ben ik enerzijds als organisator of anderzijds als vereniging gedekt aan de universiteit? Veel vragen waar Ineke en Wessel jou met veel plezier een antwoord op komen geven. Zeer interesante en nuttige info voor verenigingen en al wie een event wilt organiseren.
Gebouw D, lokaal D.3.10

Sessie 14

Sponsoring. Wie zoekt, die vindt!

Sponsors voor jouw vereniging of evenement vinden? De VUB Foundation vertelt je hoe je sponsoring op een professionele manier aanpakt.
Gebouw D, lokaal D.3.09

16u00

Engelstalige stand-up comedy met Jovanka Steele in Auditorium QA

17u00

Engagement Awards 17/18 uitreiking en receptie in de Nelson Mandela Zaal

English Programme 2018

In coordination with the International Office and the Student Council we are organising two English sessions for out international students.

Session 1

14h15 Participation at the VUB

Would you like to get involved at the VUB but you don't know how and where? Lise, our Student Council President, will explain how you can participate. This workshop will be held in Dutch from 13h30-14h15 and in English from 14h15-15h.
Room D.2.01

Session 2

15h00 Your student life at the VUB and in Brussels

At 15h00 the Erasmus Student Network VUB EhB Brussels (ESN) and Ann-Sophie from the International Office will tell you everything you need to know about sports, culture and student life at the VUB and in Brussels. A great way to kick-start your social life in Belgium!
Auditorium Q.A

16h00

English stand-up comedy with Jovanka Steele in Auditorium QA

17h00

Student Engagement Awards Ceremony and Reception in the Nelson Mandela Room (Building Q)

Nomineer jouw kandidaat vóór 14/09

Engagement Awards

Het Redelijk Ongeregeld?! congres sluit dit jaar af met een primeur: de uitreiking van de Engagement Awards aan de meest geëngageerde of actieve studenten van 2017-18. Ken jij iemand die zich vorig jaar heeft ingezet aan onze universiteit en het wel verdient om eens in de bloemetjes gezet te worden? Nomineer hem of haar dan voor een Engagement Award.

 

Feedback

Heb jij deelgenomen aan Redelijk ongeregeld?! Geef ons dan zeker feedback. 

Did you attend our Student Seminar Redelijk Ongeregeld?! Give us your feedback.

Contact

Heb je nog vragen? Aarzel dan zeker niet om ons te contacteren!

Loket
Brussels Humanities, Sciences and Engineering Campus

Adres
Pleinlaan 2, 1050 Brussel

Locatie
Inkomhal gebouw D
Openingsuren
MA - VR 09:00 - 17:00

Telefoonnummer
+32 (0)2 629 20 10

E-mail
info@vub.be