Portal for

Op kot aan de VUB

De VUB beschikt over 1265 kamers waaronder 39 tweepersoonsflats, 14 studio's en enkele kamers voor studenten met een rolstoel. De studentenkamers zijn gelegen op en rond de Brussels Humanities, Sciences & Engineering Campus en de Brussels Health Campus. De VUB bouwt bovendien aan een uitbreiding van haar studentenkamers. Kijk alvast eens binnen in de verschillende studentenhuizen. 

Studentenhuizen Brussels Humanities, Sciences & Engineering Campus

✓ In het midden van de Brussels Humanities, Sciences & Engineering Campus

✓ 307 éénpersoonskamers en 4 kamers aangepast voor studenten met een rolstoel

✓ Samenwonen met 4 studenten in woonunits van 4 kamers, 2 gemeenschappelijke badkamers en 1 living-keuken

✓ Alle kamers zijn gemeubeld en voorzien van internetaansluiting

Studentenhuis Nieuwelaan

✓ 300 m van de Brussels Humanities, Sciences & Engineering Campus

✓ 320 éénpersoonskamers en 10 tweepersoonsflats

✓ Appartementsgebouw met 5 verdiepingen verdeeld in 29 woonunits.

✓ Iedere woonunit bestaat uit 10 of 12 kamers, een gemeenschappelijke badkamer met 4 douches en 4 lavabo's, een living-keuken en een sanitaire ruimte met 2 wc's en 1 urinoir.

✓ Er zijn gemeenschappelijke ontspanningsruimtes, een tuin en een afgesloten parking.

✓ Alle kamers zijn gemeubeld en voorzien van internetaansluiting.

Studentenhuis Schoofslaan - Triomflaan

✓ Net buiten de Brussels Humanities, Sciences & Engineering Campus

✓ 278 éénpersoonskamers, 7 tweepersoonsflats en 12 studio's

✓ Appartementsgebouw met 4 verdiepingen.

Samenwonen met 6 studenten in woonunits van 6 kamers, 1 gemeenschappelijke badkamer, 2 WC's en 1 keuken.

Gemeenschappelijk ontspanningslokaal en een kleine tuin met fietsenstalling.

✓ Alle kamers zijn gemeubeld en voorzien van internetaansluiting.

Studentenhuis Brussels Health Campus

✓ In het midden van de Brussels Health Campus, in een bosrijke omgeving

✓ 208 éénpersoonskamers, 18 tweepersoonsflats en 2 studio's voor studenten met een rolstoel

✓ Samenleven met 4 studenten in woonunits van 4 kamers, 1 gemeenschappelijke livingkeuken, 1 gemeenschappelijke douche en 2 WC's.

✓ Iedere kamer heeft zijn eigen lavabo.

✓ Alle kamers zijn gemeubeld en voorzien van internetaansluiting.

Voorwaarden, prioriteitenlijst, aanvraagprocedure, deadlines, huurpijs, etc.

Alle praktische informatie voor VUB-kamers

Een VUB-kot aanvragen, hoe werkt dat?

Je wil graag aan de VUB op kot komen? Bekijk dan zeker alle praktische informatie rond het aanvragen van een VUB-kamer. 

VOORWAARDEN, PRIORITEITENLIJST, AANVRAAGPROCEDURE, DEADLINES, HUURPIJS, ETC.

Alle praktische informatie voor VUB-kamers

Op kot in studentenhuizen van VUB-partners

Je kan ook op kot in studentenhuizen van VUB-partners, zoals U-residence, Bru Upkot, Jet Upkot en Studentenhome EhB. Deze residenties zijn gelegen op of nabij de Brussels Humanities, Sciences & Engineering Campus en de Brussels Health Campus.

Bru Upkot

Upgrade Estate bouwt studentenhuizen met bemeubelde kamers en uitgebreide faciliteiten. Nabij de Brussels Humanities, Sciences & Engineering Campus biedt Bru Upkot 216 kamers/studio’s aan. De huurprijzen schommelen tussen de 465 EUR en 955 EUR per maand (kosten inbegrepen), naargelang het type kamer.

U-Residence

✓ Privé-partner met studentenkamers in U-Residence op de Brussels Humanities, Sciences & Engineering Campus

✓ ‘Long stay’ (12 maanden) is exclusief voorbehouden voor studenten van VUB, ULB, EhB of Vesalius College: 64 studios uitgerust met bureau, sanitair, kitchenette

✓ 'Short Stay’ (max. 3 maanden, hotelservice) behoort tot de mogelijkheden: 31 kamers voor verblijven vanaf 1 nacht met hotelservice

Jet Upkot

Upgrade Estate bouwt studentenhuizen met bemeubelde kamers en uitgebreide faciliteiten. Nabij de Brussels Health Campus biedt Jet Upkot 143 kamers/studio’s aan. De huurprijzen schommelen tussen de 465 EUR en 955 EUR per maand (kosten inbegrepen), naargelang het type kamer.

Studentenhome EhB

Op de Brussels Health Campus (Jette) beschikt de Erasmushogeschool Brussel (EhB) over een studentenhome met een 260-tal kamers. VUB-studenten betalen dezelfde huurprijs als EhB-studenten

Brussel studentenstad!

De helft van de Brusselse studenten kiest ervoor om op kot te gaan. De hoofdstad telt meer dan 10.000 studentenwoningen aangeboden door privé-eigenaars. Br(ik verhuurt eigen koten, maar treedt ook op als bemiddelaar en kwaliteitscontroleur bij meer dan 4000 andere studentenkamers. 

Wat is Br(ik?

Br(ik is een samenwerkingsproject waarbij alle Nederlandstalige universiteiten en hogescholen in Brussel een gemeenschappelijk kamerbestand beheren, verspreid over de negentien Brusselse gemeenten.  

Br(ik koten in eigen beheer

Br(ik heeft ook een 400-tal kamers, studio's en flats in eigen beheer. Br(ik is er huisbaas en regelt alle contacten met de studenten, van het afsluiten van het huurcontract tot het dagelijks onderhoud van de gebouwen.

Alle kamers liggen in het centrum van Brussel, verspreid over 25 panden, met een vlotte verbinding naar de campussen. De prijzen variëren tussen de 365 en 610 EUR all-in.

Ontdek alvast de mogelijkheden om een kot in eigen beheer te huren van Br(ik. 

Koten bemiddeld door Br(ik

Br(ik heeft een database die meer dan 4000 particuliere koten op de privémarkt telt. Voor kamers op de privémarkt dien je rechtstreeks contact op te nemen met je huisbaas, maar Br(ik controleert de kwaliteit van de kamers, zorgt voor een type-huurcontract en bemiddelt bij conflicten.

Huurtoelage voor Br(ik-kot

Ook voor kamers via Br(ik kan je een huurtoelage bekomen. Contacteer het Team studentenstatuut & studiefinanciering/studentenjobs om te bekijken of je in aanmerking komt.

Contacteer Br(ik

Wil je graag op een kot van Br(ik? Contacteer het hoofdkantoor van Br(ik voor de koten die ze in eigen beheer aanbieden.

Marc Stockmans van de Dienst Huisvesting helpt je graag met al je vragen rond privékamers van Br(ik. Je kan Marc ook inschakelen voor bemiddeling wanneer je problemen ervaart met je kotbaas. Contacteer hem via mail met een omschrijving van je probleem en alle relevante informatie.

Br(ik-koten in eigen beheer


Openingsuren
Maandag tot donderdag, 13u tot 17u, vrijdag van 13u tot 15u

Telefoon
+32 2 211 05 40

E-mail
welkom@brik.be

Br(ik privékamers & bemiddeling


(WIT GEBOUW P, ZONE STUDENTENKOTEN)

Bereikbaarheid
Enkel op afspraak

Telefoon
+32 2 629 23 23

E-mail
marc@brik.be

Op zoek naar een kot in Brussel?

Vind je kot via Br(ik!

Huurtoelage

Is het moeilijk om elke maand de huur van je kot te betalen? Dan kan je via het Team studentenstatuut & studiefinanciering / studentenjobs een huurtoelage aanvragen.

Wat is een huurtoelage?

Een huurtoelage is een maandelijkse tussenkomst in de huur van je kot die je niet moet terugbetalen. Een huurtoelage kan je verkrijgen voor een VUB-kamer, een kamer bij VUB-partners (EhB Studentenhome in Jette, U-Residence, Bru Upkot, Jet Upkot) of een privékamer uit het kamerbestand van Br(ik (zowel kamers in eigen beheer als privékamers).

Meer informatie over voorwaarden, bedragen en aanvraagprocedure

Ontdek alles over de huurtoelage

Gemeentebelasting

Als je in Brussel een kot bij een privé-huisbaas huurt, moet je in sommige gemeenten één of meerdere gemeentebelastingen betalen. Het gaat om de belasting op een tweede verblijf en de belasting op een gemeubeld verblijf.

Gemeentebelasting op gemeubeld verblijf

In principe betaalt de eigenaar of verhuurder van het privé-kot de gemeentebelasting op een gemeubeld verblijf. Sommige privé-huisbazen laten echter in het huurcontract opnemen dat de student verantwoordelijk is voor alle gemeentebelastingen. Kijk je huurcontract dus goed na om te zien of je deze belasting moet betalen.

Gemeentebelasting op tweede verblijf

Huur je een kot bij een privé-huisbaas in Brussel, maar heb je elders je officiële hoofdverblijfplaats (domicilie)? Dan moet je in de meeste Brusselse gemeenten een belasting op je tweede verblijfplaats betalen.

Het aangifteformulier voor de jaarlijkse gemeentebelasting wordt je in principe bezorgd door het gemeentebestuur. Het niet ontvangen van het formulier, betekent echter niet dat je de gemeentebelasting niet moet betalen. Informeer je bij de gemeente waar je op kot zit.

Belangrijke uitzonderingen

  • Als je verblijft in een VUB-kamer ben je volledig vrijgesteld van de belasting op tweede verblijf. Deze uitzondering geldt niet voor de kamers in U-Residence en Upkot.
  • Voor studenten geldt vaak een verminderde belasting of een volledige kwijtschelding van deze belasting op het tweede verblijf! Ook als je een attest kan voorleggen waaruit blijkt dat je een studietoelage, financiële steun van het OCMW of een andere uitkering ontvangt, ben je mogelijk vrijgesteld van een belasting op een tweede verblijf. Richt je tot de gemeente waar je op kot zit voor meer informatie.

Hoeveel belasting betaal ik in mijn gemeente?

Elke gemeente heeft een eigen reglement met soms andere vrijstellings- of verminderingsmaatregelen. In onderstaand overzicht kan je de belastingtarieven op een tweede verblijf (met en zonder vrijstelling) van enkele Brusselse gemeenten raadplegen. Neem contact op met de gemeente waar je op kot zit voor vragen of meer informatie over deze belasting.

Gemeente       Belasting tweede verblijf     Bedrag voor studenten
Brussel-Stad       1.100 euro                                  0 euro
Etterbeek            1.200 euro                                  0 euro
Elsene                    960 euro                                 80 euro (1)
Oudergem             750 euro                                 65 euro
Jette                    2.276 euro                                  0 euro

Via de website Wonen in Brussel kan je ook nagaan of jouw gemeente een belasting op een tweede verblijf aanrekent en hoeveel het gereduceerd tarief voor studenten bedraagt.

(1) Studenten die recht hebben op een leefloon van het OCMW zijn volledig vrijgesteld van betaling van deze belasting.