Portal for

Op kot in Etterbeek

De VUB beschikt over 1265 kamers waaronder 39 tweepersoonsflats, 14 studio's en enkele kamers voor studenten met een rolstoel, de meeste op en rond de Brussels Humanities, Sciences & Engineering Campus (Etterbeek). De VUB bouwt bovendien aan een uitbreiding van haar studentenkamers. Kijk alvast eens binnen in de verschillende studentenhuizen. 

Studentenhuizen Brussels Humanities, Sciences & Engineering Campus

✓ In het midden van de Brussels Humanities, Sciences & Engineering Campus

✓ 367 éénpersoonskamers en 4 kamers aangepast voor studenten met een rolstoel

✓ Samenwonen met 4 studenten in woonunits van 4 kamers, 2 gemeenschappelijke badkamers en 1 living-keuken

✓ Alle kamers zijn gemeubeld en voorzien van internetaansluiting

Studentenhuis Nieuwelaan

✓ 300 m van de Brussels Humanities, Sciences & Engineering Campus

✓ 320 éénpersoonskamers en 10 tweepersoonsflats

✓ Appartementsgebouw met 5 verdiepingen verdeeld in 29 woonunits.

✓ Iedere woonunit bestaat uit 10 of 12 kamers, een gemeenschappelijke badkamer met 4 douches en 4 lavabo's, een living-keuken en een sanitaire ruimte met 2 wc's en 1 urinoir.

✓ Er zijn gemeenschappelijke ontspanningsruimtes, een tuin en een afgesloten parking.

✓ Alle kamers zijn gemeubeld en voorzien van internetaansluiting.

Studentenhuis Schoofslaan - Triomflaan

✓ Net buiten de Brussels Humanities, Sciences & Engineering Campus

✓ 278 éénpersoonskamers, 7 tweepersoonsflats en 12 studio's

✓ Appartementsgebouw met 4 verdiepingen.

Samenwonen met 6 studenten in woonunits van 6 kamers, 1 gemeenschappelijke badkamer, 2 WC's en 1 keuken.

Gemeenschappelijk ontspanningslokaal en een kleine tuin met fietsenstalling.

✓ Alle kamers zijn gemeubeld en voorzien van internetaansluiting.

Voorwaarden, prioriteitenlijst, aanvraagprocedure, deadlines, huurpijs, etc.

Alle praktische informatie over op kot gaan aan de VUB

U-Residence

Privé-partner met studios in U-Residence op de Brussels Humanities, Sciences & Engineering Campus

✓ ‘Long stay’ (12 maanden) is exclusief voorbehouden voor studenten van VUB, ULB, EhB of Vesalius College: 64 ruime studios uitgerust met bureau, sanitair, kitchenette

✓ 'Short Stay’ (max. 3 maanden, hotelservice) behoort tot de mogelijkheden: 31 kamers voor verblijven vanaf 1 nacht met hotelservice

Bru Upkot

Upkot bouwt studentenhuizen met bemeubelde kamers en uitgebreide faciliteiten. Nabij de Brussels Humanities, Sciences & Engineering Campus biedt Upkot 216 kamers/studio’s aan. 

Op kot in Jette

Op en rond de Brussels Health Campus (Jette) vind je heel wat studentenkoten.

Studentenhuis Brussels Health Campus

In het midden van de Brussels Health Campus, in een bosrijke omgeving

208 éénpersoonskamers, 18 tweepersoonsflats en 2 studio's voor studenten met een rolstoel

Samenleven n met 4 studenten in woonunits van 4 kamers, 1 gemeenschappelijke livingkeuken, 1 gemeenschappelijke douche en 2 WC's.

Iedere kamer heeft zijn eigen lavabo.

Alle kamers zijn gemeubeld en voorzien van internetaansluiting.

VOORWAARDEN, PRIORITEITENLIJST, AANVRAAGPROCEDURE, DEADLINES, HUURPIJS, ETC.

Alle praktische informatie over op kot gaan aan de VUB

Jet Upkot

Upkot bouwst studentenhuizen met bemeubelde kamers en uitgebreide faciliteiten. Nabij de Brussels Health Campus biedt Upkot 143 kamers/studio’s aan.

Studentenhome EhB

Op de Brussels Health Campus (Jette) beschikt de Erasmushogeschool Brussel (EhB) over een studentenhome met een 260-tal comfortabele ingerichte kamers. VUB-studenten betalen dezelfde huurprijs als EhB-studenten

Brussel studentenstad!

De helft van de Brusselse studenten kiest ervoor om op kot te gaan. De hoofdstad telt meer dan 10.000 studentenwoningen aangeboden door privé-eigenaars. Br(ik verhuurt eigen koten, maar treed ook op als bemiddelaar en kwaliteitscontroleur bij meer dan 4000 andere studentenkamers. 

Wat is Br(ik?

Br(ik is een samenwerkingsproject waarbij alle Nederlandstalige universiteiten en hogescholen in Brussel een gemeenschappelijk kamerbestand beheren, verspreid over de negentien Brusselse gemeenten.  

Br(ik koten in eigen beheer

Br(ik heeft ook een 400-tal kamers, studio's en flats in eigen beheer. Br(ik is er huisbaas en regelt alle contacten met de studenten, van het afsluiten van het huurcontract tot het dagelijks onderhoud van de gebouwen.

Alle kamers liggen in het centrum van Brussel, verspreid over 25 panden, met een vlotte verbinding naar de campussen. De prijzen variëren tussen de 365 en 610 EUR all-in.

Ontdek alvast de mogelijkheden om een kot in eigen beheer te huren van Br(ik. 

Koten bemiddeld door Br(ik

Br(ik heeft een database die meer dan 4000 particuliere koten op de privémarkt telt. Voor kamers op de privémarkt dien je rechtstreeks contact op te nemen met je huisbaas, maar Br(ik controleert de kwaliteit van de kamers, zorgt voor een type-huurcontract en bemiddelt bij conflicten.

Huurtoelage voor Br(ik-kot

Ook voor kamers via Br(ik kan je een huurtoelage bekomen. Contacteer het Team studentenstatuut & studiefinanciering/studentenjobs om te bekijken of je in aanmerking komt.

Op zoek naar een kot in Brussel?

Vind je kot via Br(ik!

Een VUB-kot aanvragen, hoe werkt dat?

Je wil graag aan de VUB op kot te komen? Bekijk dan zeker alle praktische informatie rond het aanvragen van een VUB-kamer. 

VOORWAARDEN, PRIORITEITENLIJST, AANVRAAGPROCEDURE, DEADLINES, HUURPIJS, ETC.

Alle praktische informatie over op kot gaan aan de VUB

Huurtoelage

Is het moeilijk om elke maand de huur van je kot te betalen? Dan kan je via de Sociale Dienst Studenten een huurtoelage aanvragen.

Wat is een huurtoelage?

Een huurtoelage is een maandelijkse tussenkomst in de huur van je kot die je niet moet terugbetalen. Een huurtoelage kan je verkrijgen voor een kamer of studio van de Vrije Universiteit Brussel, het EhB Studentenhome Jette, U-Residence, Bru Upkot, Jet Upkot of het kamerbestand van Br(ik.

Meer informatie over voorwaarden, bedragen en aanvraagprocedure

Ontdek alles over de huurtoelage

Gemeentebelasting 2de verblijf

Huur je een kot bij een privé-huisbaas in Brussel, maar blijf je elders gedomicilieerd? Indien je hoofdverblijfplaats niet in Brussel ligt, moet je in sommige Brusselse gemeenten een belasting op tweede verblijf betalen.

Hoe?

Het aangifteformulier voor de jaarlijkse gemeentebelasting word je in principe bezorgd door het gemeentebestuur. Het niet ontvangen van het formulier, betekent echter niet dat je de gemeentebelasting niet moet betalen. Informeer je dan bij je gemeente.

Belangrijke uitzonderingen

  • Als je verblijft in een VUB-kamer op en rond de campussen in Etterbeek en Jette (inclusief de koten aan de Schoofslaan en de Nieuwelaan), ben je volledig vrijgesteld van de belasting op tweede verblijf. Deze uitzondering geldt echter niet voor de kamers in U-Residence en Upkot.
  • Als je een attest kan voorleggen waaruit blijkt dat je een studiebeurs, financiële steun van het OCMW of een andere uitkering ontvangt, ben je mogelijks vrijgesteld van de belasting op tweede verblijf. Richt je tot je gemeentelijke administratie voor meer informatie.

Hoeveel belasting betaal ik in mijn gemeente?

Ontdek op Wonen in Brussel of jouw gemeente studenten een belasting op 2de verblijf aanrekent en hoeveel het gereduceerd tarief voor studenten bedraagt.

Kortingsvouchers

Studenten kunnen een kortingsvoucher aanvragen voor een kamer in U-Residence in geval van bijzondere omstandigheden en een acute nood aan huisvesting (staking, examens, transitiehuisvesting etc.).

Voor wie en wat?

Geraak je niet op je examen wegens een staking? Dan kan je een voucher aanvragen voor een kort verblijf in U-Residence. Ook internationale studenten die er bij wijze van transitiehuisvesting wensen te verblijven bij aankomst in Brussel, kunnen een voucher aanvragen.

U-Residence is gelegen op de Brussels Humanities, Sciences & Engineering Campus (Elsene) en verhuurt naast 64 long-stay studio’s (12 maanden) ook 31 short stay kamers met hotelservice (1 nacht tot max. 3 maanden). 

De prijs van een overnachting bedraagt 75 euro voor een single kamer en 100 euro voor een double kamer. Een kortingsvoucher geeft recht op 15 euro korting per nacht, per persoon op de vermelde prijzen. De kamers zijn uitgerust met eigen sanitair, douche en kitchenette. Er is Wifi, TV en dagelijkse housekeeping. Ontbijt is niet inbegrepen. 

Hoe voucher aanvragen?

Kortingsvouchers zijn aan te vragen via infradesk@vub.ac.be met vermelding van het aantal personen en aantal nachten, en van de omstandigheden waarvoor de voucher wordt aangevraagd. Internationale studenten met nood aan transitiehuisvesting doen hun aanvraag via international.relations@vub.ac.be. Het totale aantal vouchers dat jaarlijks wordt toegekend is evenwel beperkt.  

Na toekenning krijgt de aanvrager een promotiecode toegestuurd via e-mail. Vervolgens kan hij die gebruiken bij het reserveren van de kamer(s) op de site van U-Residence. Het principe ‘first come, first served’ is van toepassing: beschikbaarheid van kamers is dus niet gegarandeerd. Tijdig een voucher aanvragen en reserveren is dus de boodschap!