News about Studentenvertegenwoordiging

• De Academische Raad gaf de finale goedkeuring voor een reeks aanpassingen aan het Onderwijs- en Examenreglement. Een aantal van die aanpassingen zijn er gekomen na positief advies van de studentenraad.

• Sinds vorig jaar heeft de VUB een partnerschap met de University of the Gambia (UTG), momenteel de enige openbare universiteit van het land. Enkele Gambiaanse studenten komen in september aan de VUB studeren voor een semester, met financiële hulp van de Europese Unie. Vanuit de VUB nemen deze zomer enkele studenten deel aan hun Summer School.

• Naar jaarlijkse traditie kiezen alle studenten van de VUB in het voorjaar hun studentenvertegenwoordigers voor het komende academiejaar. Wil jij inspraak in de planning van de examens? Heb je een origineel idee over hoe de campus er moet uitzien? Of wil je je mening kwijt over studiekosten voor studenten? Dan ben jij ongetwijfeld de ideale studentenvertegenwoordiger!

Als studentenvertegenwoordiger krijg je de kans mee te werken aan het bestuur van je universiteit. Je hebt inspraak in het beleid en verdedigt op democratische wijze de belangen van je medestudenten.

• FLORENCE: “WE HEBBEN STUDENTEN VAN OVER DE HELE WERELD OP DE VUB EN DAT IS ZO INTERESSANT, MAAR ER IS NOG STEEDS TE WEINIG INTERACTIE TUSSEN DE VERSCHILLENDE CULTUREN.”

De Studentenraad telt twee internationale studenten. Eén van hen is Florence Witzel, student Biomedische Wetenschappen uit Duitsland. Naast haar engagement in de Studentenraad is ze ook de verbinding tussen het International Student Platform op de VUB en ESN VUB EhB Brussels.

Wat was voor jou de reden om aan de VUB te komen studeren?

• JANA: “DOCTORAATSTUDENTEN MOETEN OOK VERTEGENWOORDIGD WORDEN.”

Jana is doctoraatstudent Communicatiewetenschappen en engageert zich nog steeds vol enthousiasme voor alle studenten aan de VUB. Lees haar ervaringen in de Studentenraad!

Dag Jana, vanwaar komt de motivatie om lid te zijn van de Studentenraad?

• FLORIANO: “HET IS ZEKER NIET ONMOGELIJK OM JE STUDIES TE COMBINEREN MET WAT ENGAGEMENT.”

Voor het tweede jaar op rij is Floriano Tori lid van de Studentenraad. Sinds dit jaar kan iedereen met onderwijsgerelateerde zaken bij hem terecht, want hij is de Coördinator Onderwijs.

Dag Floriano, ervaar je een onderscheid met je rol vorig jaar in de Studentenraad en nu als coördinator?

• HANNAH: “ÉÉN DING IS ZEKER: DE STUDENTENBAR KOMT OP DE VUB.”

Hannah studeert criminologie en is de studentenvertegenwoordiger van de faculteit Recht en Criminologie. Ze is lid van de Studentenraad en zet zich specifiek in voor de studentenvoorzieningen.

Hey Hannah, kun je eens vertellen wat de Stuvo binnnen de Studentenraad inhoudt?

• SOFIE: “DE SOFT SKILLS DIE IK LEER BIJ DE STUDENTENRAAD BRENGEN MIJ VEEL BIJ VOOR LATER.”

Sofie is student Burgerlijk Ingenieur en tijdens haar vrije tijd is ze vooral bezig met haar engagement voor de Polytechnische Kring. Ook neemt ze een van de belangrijkste taken op in de Studentenraad met haar coördinatorschap studentenvoorzieningen.

Waarom vind je het belangrijk om je te engageren in de Studentenraad?

• LISA: "Wij vertegenwoordigen studenten en hoe meer studenten hun mening geven, hoe relevanter de Studentenraad"

• Wouter: “Studenten moeten het gevoel hebben dat ze worden vertegenwoordigd en dat we er zijn voor hun problemen.”

Wouter Kuijk staat in de Studentenraad bekend om zijn entrees op kantoor en vergaderingen. Misschien heb je hem op de campus ook al eens zien voorbijrijden op zijn wiel en vroeg je je af wie nu eigenlijk met zo’n ‘ding’ de campus doorkruist.

Wouter, hoeveel keer ben je nu eigenlijk al gevallen met dat wiel?