Bewaking in tijden van Corona

De woorden van voormalig Minister van Volksgezondheid ‘Blijf in uw kot’ blijven nog steeds nazinderen. De eerste reeks drastische maatregelen (horeca dicht, thuisblijven, enkel essentiële winkels open...) werden de avond van 13 maart 2020 aangekondigd. De eerste Belgische lockdown werd een feit. We beseften het toen nog niet volledig, maar het licht ging even uit op wat we tot nu toe hadden gekend.

Werknemers moesten thuiswerken, scholen werden gesloten en we mochten enkel nog naar buiten om te gaan wandelen. We moesten binnen blijven en alle vrijetijdsvoorzieningen werden voor onbepaalde tijd gesloten, inclusief onze campus. Het waren nooit geziene omstandigheden met wereldwijd landen die in lockdown gingen en grenzen die werden gesloten. Los van de desastreuze economische en sociale gevolgen staan we hieronder even stil bij wat dit voor de onze bewaking teweeggebracht heeft en welke impact het rechtstreeks voor de agenten had.

Vooreerst werd de bewaking gezien als een essentieel beroep, dus hun werkzaamheden bleven doorlopen. In contrast met het leven dat stilviel in veel andere gevallen. De agenten werden dus niet geconfronteerd met leren telewerken, maar hun werk op campus kreeg ineens een eenzaam en uitdagender karakter. Waar er vroeger altijd wel activiteit was op de campus waren er plots veel minder mensen. De vroegere sociale controle viel weg. Bovendien kwamen er met de duur van de pandemie ook heel wat taken bij. Het was – en is nog steeds - een hele uitdaging voor de VUB-leiding om tot een COVID-safe totaalconcept te komen met passende richtlijnen en procedures voor de verschillende fases. Dit is iets wat de bewaking dan telkens moet vertalen in werkbare instructies.

Zoals er veel levens veranderden, veranderde zo ook het leven van de VUB-bewaking. Er was sprake van een nieuwe dynamiek op de campus en veel onzekerheid over de toekomst zowel op bedrijfs- als persoonlijk niveau. Het lijkt erop dat het een rustige periode was, maar dat was het allesbehalve voor onze ploeg. Er was al meteen een belangrijke taak weggelegd voor de bewaking om de sociale controle op de campus te handhaven als bijna enige aanwezigen. Met verlaten gebouwen en bijna geen bezetting werd dit plots een eenzame taak. Er ging ook meer verantwoordelijkheid mee gepaard. Bijgevolg was het noodzakelijk om voor versterking te zorgen voor het bestaande team. Geen goedkope optie maar noodzakelijk. Op niveau van de samenleving was er een grote stijging in de vraag naar bewakingsagenten om ervoor te zorgen dat de coronamaatregelen werden nageleefd en om de weggevallen sociale controle op te vangen. Bovendien werd de zichtbaarheid extra belangrijk. Het werd een complexe dagelijkse realiteit waaraan ze zich hebben kunnen aanpassen.

Nu al bijna anderhalf jaar na datum hebben de bewakingsagenten net als politie de ondankbare taak mensen te wijzen op de verschillende coronaregels die de pandemie met zich meebracht. Dit werd hen ook niet altijd in dank afgenomen en ze hebben veel verwijten en zelfs fysiek geweld moeten verwerken.

Op de algemene bevolking weegt de pandemie door en spreekt de media over ongeziene mentale problemen. Ook de mentale effecten bij bewakingspersoneel mogen niet onderschat worden. Er wordt dan ook ingezet op cursussen om de stress te managen en met bepaalde gevoelens te leren omgaan. Het is nu nog te vroeg om te weten hoe ver de gevolgen reiken en wat de statistieken zijn.

Samen met corona was er ook een positieve evolutie namelijk een nodige versnelling van de technologische maatregelen op de campus. Zo werd er sterk ingezet op het afwerken van de toegangscontrolesystemen zoals we ze nu hebben. De opvolging van online toegangen gaat nu sneller en efficiënter. Zo kan de bewaking nu ook gemakkelijker vanop afstand werken op de campus. Bovendien werd ook het nieuwe slagbomensysteem in werking gesteld. Met andere woorden nieuwe systemen en procedures die de bewaking ook onder de knie moesten krijgen. De bewaking stond dikwijls alleen aan de frontlinie en dan is goede ondersteuning geen luxe meer.

Corona heeft ons bewust gemaakt dat de bewaking een sleutelelement is op de campus waar we trots op mogen zijn en belangrijk is voor de studentenbeleving en voor alle campusgebruikers. Het heeft ons nog meer doen beseffen dat innovatie en de manier waarop security geleverd wordt aan studenten en personeel essentieel is.

Wat we onder andere leren uit de coronapandemie is dat de bewaking al te dikwijls een stille aanwezige is. Vandaar dat we vandaag de grote trom willen slaan.

We hebben op 30/6/2021 een DankU-kunstwerk overhandigd aan de bewaking, in aanwezigheid van enkele van onze agenten, van Katia Van Der Straeten en Sabine Delmotte van Securitas en van ons afdelingshoofd Facility Services Serge Gilen.

“Dank u” wegens de aanwezigheid en inzet van onze agenten tijdens de coronapandemie en als erkenning van hun uitdagende taken. Deze aandacht en erkenning zien we ook terug in de lieve woorden van studenten op het kunstwerk.

Awareness voor de dienst security blijft een belangrijke taak voor ons dus bij deze nog een extra “Dank u” van Team Facility Services aan alle agenten!