Wat betekent de lockdown voor de VUB?

In België blijven de coronacijfers stijgen. Daarom nam het Overlegcomité nieuwe 'lockdown' maatregelen. Wat betekent dit voor de werking van de VUB? Wat betekent dit voor jou?

Het komt er op neer dat verplaatsingen naar de campus niet zijn toegestaan, tenzij er een essentiële reden voor is. Online onderwijs is dus verplicht. Voor onderwijsactiviteiten gelden de maatregelen voorlopig tot en met 30 november. Daarna is de intentie om terug te keren naar 'code rood' met een aantal contactmogelijkheden voor sommige studentengroepen en activiteiten.

Onderwijsactiviteiten

• Van vrijdagavond 30 oktober tot en met maandag 30 november is alleen afstandsonderwijs toegestaan. Er is slechts één uitzondering op deze regel: in de opleidingen geneeskunde en kinesitherapie (inclusief de vervolgopleidingen) blijven practica, vaardigheidstraining en stages mogelijk.
  • Voor stages gelden de richtlijnen van de betrokken sector. Studenten maken afspraken met de betrokken werkgevers over de periode van 30 oktober tot en met 30 november.Dit geldt ook voor wetenschappelijke stages in het kader van een masterproef.
  • Eventueel geplande evaluatiemomenten worden uitgesteld of digitaal georganiseerd.
  • De studiebegeleiding, psychologische consultaties, welzijnsinitiatieven en alle andere studentencontacten gebeuren vanaf nu volledig digitaal.
  • De bibliotheek sluit haar deuren voor alle fysieke activiteiten. Er geldt één uitzondering voor kwetsbare studenten: studenten die thuis geen geschikte ruimte hebben om te studeren of online lessen te volgen, kunnen nog steeds in de bibliotheek terecht. Zij sturen daarvoor een aanvraag naar VUB studiebegeleiding. De details van die regeling worden in een volgende communicatie verduidelijkt.
  • Bovenstaande maatregelen gelden tot en met 30 november. Vanaf dinsdag 1 december gaat het hoger onderwijs, tot nader order,  verder in code rood. Vanaf dan is enkel voor eerstejaars en tijdens practica contactonderwijs mogelijk.

Kotstudenten maken een keuze

• Kotstudenten maken nu een keuze tussen op kot of thuis blijven. Ze houden zich aan deze keuze tot en met 30 november.
  • Internationale studenten maken een keuze tussen in België op kot blijven of terugkeren naar het eigen land. Ze houden zich aan deze keuze tot en met 30 november. Studenten die terugkeren moeten zich goed bewust zijn van de impact van hun keuze indien de maatregelen verlengd worden tot na 30 november.

Algemene maatregelen - werking van ondersteunende diensten

• De studentenrestaurants blijven voorlopig enkele take-away maaltijden aanbieden. We evalueren de komende dagen in welke omvang dit moet blijven bestaan.

Blijf op de hoogte – volgende communicatie op 3 november

We beseffen dat hiermee nog niet alle vragen beantwoord zijn. Dinsdagnamiddag 3 november komt het VUB Tijdelijk Dagelijks Bestuur opnieuw samen en worden er beslissingen genomen over de activiteiten van studentenverenigingen, campusfaciliteiten, buitenlandse reizen, innovatie & valorisatie…

Er volgt daarop een nieuwe communicatie via student.vub.be. Houd deze kanalen dus aub goed in de gaten!

Woensdagmiddag 4 november is er via Teams een live Q&A-sessie voor studenten (12u30).