Help, deadline gemist!

Heb je een deadline gemist of maak je je zorgen over het tijdig in orde brengen van je studentenadministatie? Hier vind je alvast een antwoord op de meest voorkomende vragen/situaties.

INSCHRIJVINGEN

Help, ik heb de inschrijvingsdeadline gemist!

In principe kan je geen nieuwe aanmelding meer doen na de deadline van 8 oktober 2020. Je kan hiervoor wel een uitzondering aanvragen bij je faculteit. Inschrijven voor het tweede semester kan wel nog.

Ik heb mij op tijd aangemeld maar mijn inschrijving is nog niet in orde, wat nu?

Onze studentenadministratie brengt je inschrijving zo snel mogelijk in orde. Ontbraken er in je aanmelding documenten, stuur deze dan door naar studentenadministratie@vub.be. Voor internationale, visumplichtige studenten geldt hiervoor 15 oktober 2020 als deadline. Je vult ook dit formulier in voor 23 oktober 2020 (tot 16u00) zodat we je vakken kunnen registreren na de deadline. Doe je dit niet voor 23 oktober 2020, dan vraag je hiervoor een uitzondering aan bij je faculteit.

Kan ik nog van richting veranderen?

Ja, maar de kans bestaat dat je niet meer voor alle vakken van het eerste semester kan deelnemen. Je gaat als volgt te werk

1. Vraag een uitzondering bij je faculteit (van je nieuwe opleiding) om na de deadline te mogen inschrijven.

2. Wacht het antwoord van je nieuwe opleiding af.

3. Toelating voor je nieuwe opleiding gekregen? Dan schrijf je je uit voor je huidige opleiding via het uitschrijvingsformulier, en doe je een nieuwe aanmelding voor je nieuwe opleiding.

Kan ik mij nog uitschrijven voor mijn opleiding?

Om je volledig uit te schrijven aan de VUB, vul je dit online formulier in voor onze studentenadministratie. Uitschrijven is mogelijk tot 15 mei 2021.

Ik heb nog geen factuur ontvangen.

Je studiegeldfactuur ontvang je op de VUB mailadres. Herinneringen, aanmaningen en aangetekende zendingen worden ook per post afgeleverd. Het kan zijn dat je eerst een factuur ontvangt voor de inschrijvingskost, en apart nog een factuur voor de vakken die je geregistreerd hebt. Check hier alles over de studiegeldfactuur.

Ik heb mijn studiegeldfactuur al maar ik heb een studietoelage aangevraagd (en nog niet gekregen)

In dit geval neem je best zo snel mogelijk contact op met onze dienst Studentenstatuut & Studiefinanciering.

VAKKENREGISTRATIE

Help, ik heb de deadline vakkenregistratie gemist!

Heb je dit voor 23 oktober 2020 (tot 16u00) gemeld via het online formulier? Dan volgt de VUB je vakkenregistratie nog op. Indien niet, dan moet je hiervoor een uitzondering aanvragen bij je faculteit.

Mijn inschrijving is nog niet in orde, en nu ben ik te laat om vakken te registreren.

Als je voor 8 oktober 2020 je aanmelding hebt gedaan, zal onze studentenadministratie je inschrijving zo snel mogelijk in orde brengen. Indien niet, dan kan je een uitzondering aanvragen bij je faculteit om in te schrijven na de deadline. Het is ook heel belangrijk om dit formulier in te vullen voor 23 oktober 2020 (tot 16u00) zodat we jouw vakkenregistratie nog na de deadline in orde kunnen brengen. Stuur je dit formulier niet tijdig in, dan moet je bij je faculteit een uitzondering aanvragen om je vakken alsnog te registreren na de deadline.

Kan ik nog vakken uitschrijven?

Uitschrijven voor vakken kan tot de deadline van 15 oktober 2020 voor vakken van het eerste semester en jaarvakken. Daarna kan dit enkel nog met toestemming van de Decaan (verschilt per faculteit) tot en met 6 januari 2021. Wil je voor deze uitgeschreven vakken je studiegeld en studiepunten terug, dan moet dit gebeuren voor 1 december 2020. (De vaste inschrijvingskost wordt in geen geval terugbetaald/geannuleerd).

Vakken van het tweede semester kan je zelf nog in- en uitschrijven tot 28 februari 2021. Daarna kan dit enkel nog met toestemming van de Decaan (verschilt per faculteit) tot en met 15 maart 2021. Na 15 maart 2021 betaal je sowieso de volledige studiegeldfactuur.

VRIJSTELLINGEN

Kan ik nog een vrijstelling aanvragen?

Hiervoor check je de richtlijnen van jouw faculteit. Voor het eerste semester kan je na 15 oktober 2020 geen vrijstellingen meer aanvragen. Voor het tweede semester kan dit wel nog.

Ik heb op tijd een vrijstelling aangevraagd, maar heb nog geen antwoord. Wat met mijn vakkenregistratie?

Check de informatie onderaan deze webpagina om te weten te komen hoe je de vakkenregistratie aanpakt in geval van een vrijstelling. Dit verschilt van faculteit tot faculteit.