Academiejaar start in code geel

Het nieuwe academiejaar start op maandag 21 september. Wij starten het jaar in code geel. Dit houdt in dat on campus onderwijs in auditoria en leslokalen, ook op externe locaties, plaatsvindt met een bezettingsgraad van 50 procent waarbij een mondmasker dragen verplicht is.

Waarom geen code oranje?

Het is ontzettend belangrijk dat jullie je professoren en je medestudenten kunnen ontmoeten in de eerste weken. Dat is essentieel en die relatie kan niet enkel virtueel bestaan.

Tegelijk mogen en kunnen we de stijgende coronacijfers niet negeren. Als universiteit moeten we ook onze verantwoordelijkheid nemen om de spreiding ervan mee in te dijken. Daarom bereiden we ons voor om na die eerste lesweken gradueel over te schakelen op code oranje. Concreet betekent dit onder meer dat we gaan overschakelen naar een auditoriumbezetting van 20%.

Als Brusselse universiteit krijgen wij instructies van de federale en Vlaamse overheid, het Brussels Gewest en de gemeentes. Wij volgen daarom samen met ULB en de andere hoger onderwijsinstellingen de actualiteit in onze eigen stad nauwgezet op. We zoeken steeds naar een balans tussen ons onderwijs, volksgezondheid en welzijn van jullie allemaal.

Wat houdt code oranje in?

Code oranje heeft enkel impact op het aantal studenten in de leslokalen. In de aula’s zal een op de vijf plekken bezet zijn. Bij lessen in een kleinere groep, is een op de twee plekken bezet als iedereen een mondmasker draagt, een op de vijf als studenten geen mondmasker dragen. Bij practica en labo-oefeningen mogen alle plekken in het lokaal bezet zijn. En iedereen is verplicht om een mondmasker te dragen.

Welke impact heeft code oranje op de lessenroosters

Omdat bij code oranje de bezettingsgraad van de leslokalen verkleind wordt, is het mogelijk dat een college voor sommige studenten on campus en voor andere studenten online doorgaat. Het is dus mogelijk dat de locatie van je college wijzigt. Raadpleeg voordat je naar de campus vertrekt steeds je lessenrooster op student.vub.be voor de meest actuele informatie. Raadpleeg ook regelmatig Canvas voor de laatste updates van je docent.

Maatregelen die nu gelden

OP DE CAMPUS
● Hou je steeds voldoende afstand.
● Draag je altijd een mondmasker. Op alle campussen van de VUB is het dragen van een masker verplicht, zowel binnen als buiten de gebouwen.
● Was en ontsmet je handen regelmatig.

TIJDENS DE LES
● Je drinkt en eet niet tijdens de les.
● Je draagt je mondmasker ook tijdens de les.
● Je vraagt toestemming om recht te staan of om de ruimte te verlaten.

REINIG JE WERKPLEK VOOR/NA DE LES
● Je vindt in elk leslokaal het nodige ontsmettingsmateriaal.

ALS JE POSITIEF TEST OP COVID-19
● Meld het onmiddellijk door te mailen naar info@vub.be
● Blijf thuis als je ziek bent.

Naast de lessen is het belangrijk dat iedereen de regels naleeft om zo je eigen en elkaars veiligheid te garanderen. Wees verantwoordelijk voor jezelf, maar ook voor je medestudenten, kotgenoten, docenten.

Nog een vraag?

Zit je nog met een vraag over code oranje/code geel? Check dan zeker deze FAQ