Wat nu met je educatief verlof als werkstudent?

Ben je werkstudent en heb je recht op BEV (Betaald Educatief Verlof)?

In principe worden alle lessen aan de VUB verplicht digitaal verdergezet.

Dat kan door lessen op afstand (videoconferenties, modules op afstand, taken en taakverbetering op afstand, gebruik van een onlineplatform, enz.).

Voor werkstudenten in het (uitdovende*) stelsel van BEV worden de digitale lessen uitzonderlijk gelijkgesteld met aanwezigheidsuren in de les

Je aanwezigheidslijsten stuur je tijdens deze periode enkel en alleen digitaal per e-mail naar studentenadministratie@vub.be en niet per post. Je digitale lesuren worden op afstand op dezelfde wijze verwerkt als vóór de opschorting.

Voor de lessen die je bijwoonde vóór de beslissing tot opschorting staan er wél ondertekende aanwezigheden op je lijst. De lessen waarvoor dat niet het geval is omdat ze vervangen werden door digitale lessen, worden via je faculteit gelijkgesteld. Je hoeft daarvoor zelf niets voor te doen.

De opschorting van de lessen is geen reden om je voor vakken uit te schrijven. Wanneer je je uitschrijft voor vakken wordt je recht op deze tegemoetkomingen beperkt tot het aantal reeds gevolgde contacturen of het resterende aantal ingeschreven studiepunten. Heb je meer verlof opgenomen dan waarop je recht hebt, kan dit tot sancties leiden. Lees vóór je je uitschrijft zeker de extra info van de gewestelijke overheden van Vlaanderen of Brussel, en contacteer Studentenstatuut & studiefinanciering voor verdere uitleg.

De lessen worden uitgesteld en op een later moment ingepland.

Dit is aan de VUB eerder uitzonderlijk. De Vlaamse overheid geeft onderwijsinstellingen ook de optie om lessen uit te stellen en naar een later tijdstip in het academiejaar te verplaatsen. Wanneer dit voor 1 of meer van je vakken gebeurt, en de lessen worden na de corona-periode opnieuw ingepland, dan wordt de opleidingsduur verlengd.

De opleidingsverstrekker wijzigt in dit geval de einddatum alsook de lesdata van de opleiding op de aanwezigheidsattesten. Er moet hiervoor geen reden worden opgegeven. Op dit moment hebben we weet van 1 Permanente Vorming waarvan de lessen in september plaats zullen nemen.

Ben je werkstudent en heb je recht op VOV (Vlaams Opleidings Verlof)?

In het nieuwe Vlaamse Opleidings Verlof (VOV), de Vlaamse opvolger van het BEV*, is het attesteren van je aanwezigheden in lessen  geen onderdeel van de procedure (zoals dat wel het geval is bij het BEV).

Dat je lessen digitaal verdergezet worden heeft voor het Vlaams Opleidingsverlof geen gevolgen.

De opschorting van de lessen is geen reden om je voor vakken uit te schrijven. Wanneer je uitschrijft voor vakken wordt je recht op deze tegemoetkomingen beperkt tot het aantal reeds gevolgde contacturen of het resterende aantal ingeschreven studiepunten. Heb je meer verlof opgenomen dan waarop je recht hebt, kan dit tot sancties leiden.

Lees vóór je je uitschrijft zeker de extra info van de Vlaamse overheid en contacteer Studentestatuut & studiefinanciering voor verdere uitleg.

*BEV wordt na volgend academiejaar voor werkstudenten bij een werkgever in Vlaanderen vervangen door het VOV. BEV blijft wel bestaan voor werkstudenten bij een werkgever in Brussel & Wallonïe. Je vindt gedetailleerde info op de betrokken VUB-webpagina’s