VUB Honours Programma: een uitdaging voor jou?

Science Beyond Boundaries is het extra-curriculaire Honours Programme van de VUB waarin een groep gemotiveerde studenten, geselecteerd uit alle faculteiten, in contact komen met experts om te debatteren en na te denken over belangrijke wetenschappelijke ontwikkelingen en hun relatie tot de maatschappij.

Het programma van dit jaar bouwt op het werk van zes auteurs die clichés hebben onderzocht: Hannah Arendt schreef over de verdraaiing van de waarheid en over geweld; Victor Klempererer woonde in nazi-Duitsland en onderzocht hoe de nazi's taal gebruikten om het ondenkbare te normaliseren en George Orwell deconstrueerde de politieke hypocrisie.

Honoursstudenten van alle disciplines komen in de loop van het academiejaar acht keer bij elkaar voor een korte lezing, gevolgd door een discussie. Het programma biedt studenten een forum om te lezen, om te leren, om hun eigen perspectieven op de lezingen en bijeenkomsten te brengen en die schriftelijk, in gesproken presentaties en in de groepsdebatten te verwoorden.

Tot slot zullen alle deelnemers aan de programma hun gedachten in een schriftelijk of video-essay presenteren. Een interdisciplinaire commissie zal deze slotessays evalueren en het Honours Programma zal de meest opmerkelijke bijdragen op zijn website plaatsen.