Anna Milojkowic wint eerste Groot Dictee der VUB

Dinsdag 2 april organiseerde De Moeial het allereerste Groot Dictee der VUB. Van de 22 deelnemers scoorde Anna Milojkowic van de faculteit ES het best met 50 fouten. Alle deelnemers samen maakten in totaal 1373 fouten.

De vrouwelijke deelnemers deden het beduidend beter dan de mannen (gemiddeld 60 tegenover 68 fouten). De anonieme verliezer (84 fouten) kreeg als troostprijs het groene boekje. Winnaar Anna Milojkowic ontving een beeldje van een rode vulpen en het certificaat van 'Speller van het jaar 2018-2019', ondertekend door Jan Meeus in naam van de Moeial, door de rector in naam van de VUB, en door Larissa Courant (secretaris van de Moeial) in naam van het Dicteecomité, dat de tekst opstelde.

De top 5

• Op de eerste plaats Anna Milojkowic (ES) met 50 fouten;
  • Op een gedeelde derde plaats Thomas De Trogh (LW) en Sarah Inghelbrecht (PE) met 52 fouten;
  • Op een gedeelde vijfde plaats Sofie Campe (student van een andere universiteit of hogeschool) en Robynn Corveleyn (WE) met 53 fouten.

"Het dictee werd verbeterd door een zeskoppige jury en elke tekst werd minimum 2 keer nagelezen", vertelt Jan Meeus van De Moeial. "De top 5 werd zelfs nog een extra keer nagekeken, omdat het razend spannend was. Tijdens het verbeteren was er een poëtisch intermezzo van onze huisdichter bij de Moeial, Anthony Manu, die verschillende gedichten voorbracht die verwezen naar het dictee, zoals bijvoorbeeld 'przewalskipaardenvlees', 'plankenkoorts'... Het was een fijne eerste editie en we zijn zeker van plan om het volgend jaar opnieuw te doen, met misschien een iets eenvoudigere en kortere tekst."

Meer statistieken en foto's (copyright Marit Galle) vind je op de Facebookpagina van De Moeial.