logo
Portal for

U bent hier

Week van de Student: Deel je mening over het onderwijs van de toekomst

Van 18 tot 21 februari vindt de Week van de Student plaats. Een week die volledig in het teken staat van jou, de VUB-student. De Studentenraad organiseert tal van activiteiten rond het onderwijs van de toekomst. Voorzitter Lise Vermeersch vertelt waarom het zo belangrijk is dat jij erbij bent.

Het tweede semester komt eraan en dat betekent nieuwe lessen, opnieuw studeren en zoveel mogelijk activiteiten meepikken. Maar ook engagement is een belangrijk onderdeel van het studentenleven. Studentenraadsvoorzitter en studente Ingenieurswetenschappen Lise Vermeersch blikt vooruit op de Week van de Student. Van 18 tot 21 februari kom je te weten wat de Studentenraad precies doet, woon je debatten bij over het onderwijs van de toekomst en ontspan je tijdens een spelletjesavond of het slotfeestje van VUBrusselt.

Wat gebeurt er tijdens de Week van de Student?

Tijdens de Week van de Student willen wij de VUB-studenten laten zien wie wij zijn en wat wij doen als Studentenraad. We laten mensen die er al inzitten hun verhaal vertellen: waarom ben ik eraan begonnen, wat doe ik allemaal, wat vind ik leuk, wat minder leuk. Vaak zijn wij bezig met zaken die niet gezien worden. Ook ikzelf wist voor ik erin ging totaal niet wat het zou zijn. Pas als je er echt inrolt, besef je wat het eigenlijk inhoudt. En daar willen we wat meer de nadruk op leggen. Er is ook een international student conference, met workshops rond verschillende thema’s. Die zijn vooral gericht op het internationale aspect, maar niet enkel op internationale studenten. Het is echt de bedoeling dat iedereen daar samen naartoe komt. Elke avond na de ‘serieuzere’ activiteit is iedereen vrijblijvend welkom in ons bureau voor een spelletjes- of filmavond.

Waarom is de Week van de Student zo belangrijk voor de VUB-studenten?

Het thema is het onderwijs van de toekomst omdat we momenteel op een kantelpunt staan. We doen al 500 jaar hetzelfde. Het is interessant om te zien dat we beginnen met dingen als online leren en community learning. Het is nu het moment om over dat onderwijs na te denken, ook omdat je als universiteit de uitgelezen instantie bent daarvoor. Daarom organiseren we onder meer een debat over het nut van ECTS en het studiepuntensysteem. Dat maakt ook deel uit van waar we naartoe willen met ons onderwijs. Tijdens VUBbrusselt zelf houden we ook een panelgesprek over dat onderwijs van de toekomst. Als we dus op voorhand al de ideeën van onze studenten kennen, kunnen we die ook meenemen in het debat.

Wat kunnen studenten uit dat debat halen?

Als je hier student bent, weet je als geen ander wat je verwacht van je studie en waar je naartoe wil. Ik denk dat het interessant is om je visie daarop te verbreden en te luisteren naar waar iedereen mee bezig is. Weten waarmee de mensen die onze universiteit vormen bezig zijn en welke toekomstplannen zij maken. Wil je dat wel of niet, en wil je daar deel van uitmaken. Het is boeiend om daarnaar te luisteren.

Kunnen internationale studenten ook meevolgen?

Zeker. We werken met inschrijvingen zodat studenten het kunnen aangeven als ze Engelstalig zijn. Dan organiseren we een apart deel in het Engels voor die studenten, zoals we voor het debat over ijkingstesten ook hebben gedaan. Het is ook interessant voor ons om hun visie te horen, want zij hebben als internationale student toch een andere achtergrond. Het paneldebat tijdens VUBrusselt wordt niet in het Engels georganiseerd, maar ESN doet op dat moment een pub crawl. Wie meegaat, krijgt nadien een gratis drankje op de VUBrusselt-party.

Vanwaar komt het idee voor VUBrusselt?

Het was in eerste instantie een idee van rector Caroline Pauwels om naar de stad te trekken. Door de slechte connectie tussen Etterbeek en Brussel-centrum trokken studenten minder naar de stad. Vandaar ook de vraag naar de nachtbus, die er uiteindelijk ook gekomen is. Vandaag is het nog altijd een feit dat we meer naar Brussel moeten trekken. We blijven daarop inzetten, vooral op de communicatie erover. Want er gebeuren veel toffe dingen die niet altijd geweten zijn.

Hoe proberen jullie nu al studenten te betrekken in jullie werking?

We hebben al veel geïnvesteerd in onze sociale media en ook onze webpagina willen we verder uitwerken. We bekijken hoe we op een vaste manier standpunten en verslagen kunnen publiceren en toegankelijk maken. Zo tonen we filmpjes van wat er beslist is tijdens de vergadering. Het is anders gewoon heel moeilijk te vatten voor wie daar nooit mee in contact komt. We nemen zelf ook zoveel mogelijk deel aan toffe evenementen als de Warmste Week en de kick-off. We hebben ook al verschillende keren de vraag gekregen om meer debatten te organiseren. Debatten zien wij wel in de Studentenraad, maar we vinden het spijtig dat die niet daarbuiten komen.

Komen studenten regelmatig bij jullie aankloppen met vragen of voorstellen?

Wij krijgen soms heel willekeurige mails en ik vind dat altijd aangenaam. Als jij problemen hebt met je studiegeld en je weet niet waar naartoe, of als je echt structurele problemen hebt, is het voor ons een kleine moeite om je door te verwijzen. Hoe meer studenten ons contacteren, hoe liever. Ook via Facebook. Ik denk wel dat we nog aan de toegankelijkheid moeten werken. Als je ons niet kent, zal je ook niet snel bij ons terechtkomen. Als je weet wie we zijn, gaat dat gemakkelijker.

Tijdens de Week van de Student start ook de kandidaatstellingsperiode voor de studentenraadsverkiezingen. Hoe ben jij daar zelf in terechtgekomen?

Mijn voormalige kotgenoot was voorzitter van de Studentenraad. Ik had wel zin om aan iets nieuws te beginnen, ik zat eerst vooral in het verenigingsleven. Maar pas toen ik erin zat, besefte ik hoe leuk ik het vond.

Wat vind je het leukst aan de Studentenraad?

Het allerleukste is echt – en dat had ik van in het begin direct gevoeld – als mensen naar mij komen en zeggen “Lise, ik heb dat gedaan” en dan ben ik zo trots! Soms komen ze af met dingen die ze al volledig hebben uitgewerkt en denk ik “wauw, zalig”. Voelen dat het leeft, dat is echt tof.

En wat heb je vooral geleerd?

Heel veel! Maar vooral leren vergaderen, leren timemanagen tot de 1000ste macht denk ik. Nog meer leren me niet te veel van dingen aan te trekken. Je kan niet alles wat misloopt erg vinden, want dan stop je gewoon niet meer. Met leren delegeren heb ik het ook moeilijk gehad, omdat ik niet wil micromanagen. Mensen zeggen altijd dat zo’n mandaat goed staat op je cv, maar da’s niks in vergelijking met wat je kunt door het gedaan te hebben. Zeker in opleidingen waar er minder nadruk wordt gelegd op sociaal contact, vergaderen of soft skills. Dat moet je zelf leren of anders kom je terecht in een job en weet je niks. Het is echt een ervaring, een cadeau dat je krijgt. Het is niet altijd even gemakkelijk, maar dat is nooit zo als je iets leert.

Meer weten over wat jij zelf kan doen als student? Kom naar de Week van de Student en ontdek het!