logo
Portal for

Welkom aan de VUB

Je gaat verder studeren en je hebt gekozen voor de Vrije Universiteit Brussel: proficiat! Op deze pagina zetten we de nuttige info voor onze nieuwe studenten even op een rijtje. Tijdens de onthaalweek heten we je graag van harte welkom en kom je alles te weten over jouw start aan de VUB.

Veel succes en plezier!

Stap 1 - Net ID & wachtwoord activeren

Zodra je ingeschreven bent, ontvang je een e-mail met je studentennummer en pincode. Met deze gegevens kan je je NetID en wachtwoord activeren via de Personal Account Manager (PAM). Deze NetID heb je nodig voor toegang tot de computers en wifi op de campus en diverse VUB-applicaties.

 

 

Stap 2 - Registreer je vakken

NetID aangemaakt? Dan kan je verder met het online registreren van je vakken via SelfService studenten

Toch nog hulp nodig? Contacteer je faculteitssecretariaat.

 

Stap 3 - Administratie na je inschrijving

Wanneer je ingeschreven bent, ontvang je je studentenkaart en je inschrijvingsattest via de post. Daarnaast zal je ook je studiegeld moeten betalen. Als je in aanmerking komt voor een Studietoelage van de Vlaamse Overheid, dien je online je aanvraag voor deze studietoelage in.

Stap 4 - Regel je vervoersabonnementen

Je studentenkaart en inschrijvingsattest krijg je standaard per post na je inschrijving. Hiermee regel je jouw vervoersabonnementen. Voor 50 euro per jaar reis je in Brussel met metro, tram en bus met de MIVB. Bij de NMBS vraag je voordelig een studentenabonnement aan om te reizen tussen je woonplaats en de campus. 

Les- en examenroosters

Je kan jouw lesrooster raadplegen per vak of per studentengroep. Je kan ook gebruik maken van MyTimetable, een app waarmee je jouw persoonlijk lesrooster kan samenstellen. 

Examenroosters vind je op de facultaire pagina's.

Boeken & Cursussen

Aan de VUB koop je boeken en cursussen online bij de Standaard Student Shop of in de campuswinkel in Etterbeek, maar er zijn ook nog andere mogelijkheden.

Begeleiding en ondersteuning aan de VUB

Op de VUB kan je beroep doen op verschillende hulpverlenings- en adviesdiensten. Alles is terug te vinden in het hoofdmenu op deze webpagina. Hieronder vind je alvast enkele van de belangrijkste studentendiensten.

Informatie met de glimlach!

Infopunt Studenten

Informatie, advies, begeleiding en training

Studiebegeleiding

Financiële en sociale ondersteuning

Studentenstatuut & studiefinanciering

Vragen over je kot?

Studentenhuisvesting

Het campusleven

Ontdek al onze campusfaciliteiten in het hoofmenu op deze pagina of tijdens de onthaalweek. Hier zijn alvast twee belangrijke diensten die zeker van pas komen in je eerste weken.

Naar de campus

Ontdek hier alles over de bereikbaarheid van de campus en hoe je voordelig kan pendelen met het openbaar vervoer.