logo
Portal for

Alternatieven op je eigen auto

Je eigen wagen is niet altijd de beste optie. Er bestaan tal van alternatieven die je eenzelfde comfort kunnen brengen.

Cambio autodelen

Met Cambio neem je een abonnement op een nationaal wagenpark bestaande uit verschillende types wagens. Cambio zorgt voor alles: onderhoud, herstellingen, verzekering.

Free floating deelscooters

In Brussel zijn er free floating deelscooters beschikbaar. Dit zijn deelsystemen van elektrische scooters die gelocaliseerd en gehuurd kunnen worden via een mobiele applicatie. Om de scooters te kunnen gebruiken heb je een autorijbewijs type B nodig (een normaal autorijbewijs) of een rijbewijs waarmee je een scooter van Klasse B mag besturen (45 km/u).

Er zijn verschillende aanbieders, waaronder Scooty en Felyx.

Taxi

Je kan een taxi aanvragen of nemen op een taxistopplaats. Je kan ook een taxi tegenhouden als je meer dan 100m verwijderd bent van een taxistopplaats.

Een lijst van de erkende taxibedrijven in Brussel vind je op de website van Mobiel Brussel. Je vindt hier ook een indicatie van de tarieven.

Wanneer je je tussen 23:00 en 06:00 verplaatst binnen het Brussels Gewest is een taxi via Collecto een aanrader!

Nachttaxi: Collecto

Collecto is een netwerk van collectieve nachttaxi's in Brussel, beschikbaar tussen 23:00 en 06:00.

 • Hoe werkt het? Je stapt op aan één van de Collecto-haltes (zie kaart) en wordt afgezet op elk gewenst adres. De taxi’s vertrekken op het uur en om het halfuur op het vaste vertrekpunt.
 • Hoe reserveren? Via de applicatie op je smartphone of telefonisch een half uur op voorhand (02 800 36 36)
 • Eerste reservatie? Reserveer je rit ten laatste 20 minuten voor je gewenste vertrek.
 • Kostprijs? €6 per persoon of €5 met een MOBIB-kaart.

Meer informatie vind je op de website van Mobiel Brussel.

Carpoolen

Een kilometer met de wagen kost al gauw €0,35 all-in. Samen naar de campus rijden bespaart je heel wat geld. Per kilometer adviseren we je een vergoeding van €0,08 voor omwegen €0,21.

Hoe? Schrijf je als bestuurder of passagier in op de carpooldatabank van de VUB of word lid van de besloten Facebook-groep van VUB-studenten.

Verzekering? Geen zorgen!

Carpoolen vereist geen extra verzekering. Via de eigen autoverzekering zijn je inzittenden immers verzekerd voor fysieke schade bij een ongeval.. Materiële schade wordt gedekt door een eigen omnium. Indien een passagier per ongeluk de wagen beschadigt, kan de familiale verzekering een oplossing bieden.

Voertuig huren bij het VUB-wagenpark (enkel voor studentenverenigingen)

Als studentenvereniging aan de VUB kan je bij het VUB-wagenpark een voertuig huren. Op de website van facility management vind je een overzicht van alle voertuigen en toebehoren.

Hoe reserveren?

 • Via de reservatiebutton links op de pagina kan je de beschikbaarheid van de verschillende voertuigen bekijken en reserveren.
 • Je hebt een intern PKC-rekeningnummer nodig. Bij het BSG kan je vragen om het voertuig via hun rekeningnummer te reserveren.
 • Je reservering is pas definitief wanneer je via mail de goedkeuring van de fleet manager hebt ontvangen.

Parkeren op de VUB

Je auto parkeren op de campus kan enkel op daartoe bestemde parkeerplaatsen. Onder bijna alle gebouwen vind je ook overdekte parkeergarages.

Let op: er gelden openingstijden voor de overdekte parkeerplaatsen. Na sluiting kan je de garage van binnenuit openen door een speciale knop aan de uitgang.

>>> Parkeerreglement <<<

Brussels Humanities, Sciences & Engineering Campus

 • Toegang enkel voor personeel, studenten en bezoekers VUB
 • De parkings werken met slagbomen met nummerplaatherkenning. Studenten kunnen hun nummerplaat hier registreren met hun VUB-mailadres en paswoord (1 nummerplaat per persoon).
 • Parkeerplaatsen voor motoren: in de parkeergarage I aan de ingang van gebouw Kb

Brussels Health Campus

 • Toegang? Via een badge/parkeerkaart
 • Hoe aanvragen? Via het online aanvraagformulier
 • De parkings werken met slagbomen met nummerplaatherkenning. Studenten kunnen hun nummerplaat hier registreren met hun VUB-mailadres en paswoord (1 nummerplaat per persoon).

Brussels Technology Campus

 • Toegang? Via een parkeerkaart (dezelfde als je kopieerkaart)
 • Hoe aanvragen? Aan de bibliotheek op de campus (€5)

Startproblemen?


De Bewaking beschikt over een noodstarter

Lage Emissie Zone Brussel

Belangrijk bericht voor wie een oude dieselwagen bestuurt! Brussel is een Lage Emissie Zone en vanaf 1 oktober 2018 komen er effectief boetes. Ben jij in orde?

De Lage Emissie Zone (LEZ) is ingevoerd sinds 1 januari 2018. De LEZ is 7 dagen op 7 en 24 uur per dag van toepassing. Een overgangsperiode – waarin enkel waarschuwingen werden gegeven – moest burgers, bezoekers en pendelaars de kans geven zich aan de nieuwe maatregel aan te passen. Vanaf 1 oktober leidt het niet naleven tot een geldboete.

Waar is de LEZ van kracht in Brussel?

Het hele grondgebied van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest valt onder de LEZ, alle 19 gemeenten. De Ring (R0) valt niet onder de LEZ, net als enkele toegangswegen tot transitparkings. De VUB-campussen in Etterbeek, Jette en Anderlecht zijn gelegen in de Lage Emissie Zone. Meer info

Zo’n LEZ is niet iets typisch Brussels, ook in Vlaanderen voeren steden deze in.

Welke voertuigen worden verboden?

Sinds 1 januari 2019 heeft de maatregel betrekking op de oudste dieselvoertuigen met Euro 2-norm, Euro 1-norm of zonder Euronorm en benzinevoertuigen met EURO 1-norm of zonder euronorm. De toelatingsvoorwaarden zullen de komende jaren stapsgewijs strenger worden.

Bekijk de tabel met de betrokken voertuigen en uitzonderingen.

Heeft de LEZ betrekking op voertuigen ingeschreven in het buitenland?

Ja, voertuigen die ingeschreven zijn in het buitenland dienen aan de toegangscriteria te voldoen EN moeten geregistreerd worden om toegang te krijgen tot de LEZ. Die registratie is verplicht en gratis. Ook wagens die wel voldoen, dienen geregistreerd!

Voor alle informatie omtrent de LEZ.

Pollutiepiekplan in Brussel

Het Brussels Gewest heeft een noodplan opgesteld voor periodes van slechte luchtkwaliteit.

Het hele jaar door

Hoewel de pollutiepieken vaker voorkomen in de winter kan het noodplan het hele jaar door van kracht zijn in periodes van slechte luchtkwaliteit. Zo kunnen ze ook rekening houden met pollutiepieken in de lente, die veroorzaakt worden door het verkeer en landbouw in de uitrijperiode.

3 luchtkwaliteitsdrempels

Het nieuwe noodplan omvat 3 luchtkwaliteitsdrempels met een verschillende impact op de mobiliteit in het Brussels Gewest.

Drempel 0 = informatie- en sensibiliseringsdrempel

Wanneer deze vervuilingsdrempel twee of meer opeenvolgende dagen overschreden wordt, worden er maatregelen genomen om het gebruik van voertuigen te beperken en alternatieven aan te moedigen.

Drempel 1

Wanneer deze vervuilingsdrempel overschreden wordt, worden er snelheidsbeperkingen voor voertuigen ingevoerd en worden er maatregelen genomen om alternatieve vervoerswijzen te promoten (onder meer het gratis maken van de MIVB en Villo!).

Drempel 2

Wanneer deze vervuilingsdrempel overschreden wordt, wordt een rijverbod in heel het Brussels Hoofdstedelijk Gewest ingevoerd.

Wat kan jij doen?

1. Zorg dat je op de hoogte bent van een nakende piek. Download de  nieuwe app “Brussels Air” om op de hoogte te blijven van de actuele luchtkwaliteit en alarmsituaties. Laat de app toe meldingen te sturen.

Ook een aanrader als je buiten sport tijdens een pollutiekpiek: je kan een andere locatie met betere luchtkwaliteit zoeken via de app of  buiten sporten een paar dagen uitstellen.

2. Stel (op voorhand) je persoonlijk plan B op. 

 • Wie carpoolt met 3 personen, elektrisch of op waterstof rijdt, kan de auto blijven gebruiken, zelfs bij drempel 2. Je rit aanbieden kan hier:
 • Als je in de buurt woont, kan je bij de overschrijding van de drempels met de fiets rijden. Er zijn minder auto's op de weg en ze rijden langzamer. Kies verkeersarme routes, daar is de vervuiling minder ernstig. Vraag een gratis fietsuitrusting aan bij het GreenTeamVUB via greenteam@vub.ac.be
 • Het openbaar vervoer blijft rijden en MIVB wordt gratis vanaf drempel 1.