logo
Portal for

Eten en drinken

Onze eetgewoonten bepalen voor een groot deel onze ecologische voetafdruk. 

Duurzame voeding in de VUB-restaurants

De restaurants van de VUB zijn pioniers op vlak van duurzaamheid. In hun werking streven ze naar:

 • gezonde, ecologisch verantwoorde en betaalbare maaltijden met minder dierlijke eiwitten
 • deelname aan eerlijke & lokale handel van seizoensgebonden producten
 • een bewustmaking van haar bezoekers
 • energiebesparing en afvalvermindering in haar dagelijkse werking

Het VUB restaurant in Etterbeek ontving het Good Food label als erkenning voor haar inspanningen.

Het restaurant neemt het voortouw inzake duurzaamheid!

Bekijk de duurzaamheidsmaatregels

Tip 1: eet minder vlees en vis

Minder vlees en meer groenten op je bord maakt je eetpatroon al heel wat ecologischer.

Wist je bijvoorbeeld dat er voor 200g rundsvlees zo'n 3960 liter water nodig is? Ter vergelijking: voor 300g groenten is er 'slechts' 60 tot 100 liter water nodig.

Meer interessante weetjes en informatie vind je op watervoetafdruk.be

Wie vegetarisch op restaurant wil in Brussel kan de gids van Eva VZW gebruiken om zich naar de leukste adressen te laten leiden. Je vindt er ook tal van vegetarische recepten.

Tip 2: kies voor groenten uit eigen streek

Seizoensgebonden eten is lekker eten! Maar niet alleen een betere smaak is een goed argument voor het gebruik van lokale, seizoensgebonden groenten, ze hebben namelijk ook

 • minder kilometers achter de rug voor ze op je bord belanden
 • een kleinere watervoetafdruk
 • een lager prijskaartje

Uitgebreide informatie vind je op de Groentekalender. De groenten zelf kun je kopen in één van de bioshops in Brussel.

Tip 3: kies voor onbewerkte voeding

Hoe meer een product wordt bewerkt

 • hoe groter de afstand tussen het oorspronkelijke product en de eindgebruiker
 • hoe meer energie er wordt verbruikt.

Geef daarom de voorkeur aan weinig bewerkte voeding zoals volkoren graan. Minder bewerkte voeding is ook gezonder: het bevat meer voedingsstoffen en vezels dan bewerkte voedingsmiddelen.

Tip 4: gooi geen eten weg

Eten weggooien is not done. Volgens statistieken wordt er jaarlijks tussen de 40 en 60 kilo per persoon weggegooid. Op de VUB werd al een foodsharing-initiatief gestart waar studenten overschotten met elkaar delen.

Duurzaam op kot

Als kotstudent zijn er veel makkelijke ingrepen die je kan doen om je dagelijkse leven duurzamer te maken. Op deze pagina geven we verschillende tips die je daarbij kunnen helpen!

Tip 1: inrichting

De verniet-pagina's

De verniet-pagina's zijn de vroegere freecycle-pagina's. Het principe van deze pagina's is simpel: je geeft iets weg wat de ander kan gebruiken zonder dat er iets in ruil wordt gevraagd.

Woon je niet in Brussel of zit je elders op kot? Niet getreurd, bijna elke streek heeft zijn eigen verniet-website. Gewoon even googelen, moet volstaan.

Bezoek rommelmarkten

Een overzicht van rommelmarkten in Brussel kan je alvast bekijken op de website van Brocantes. Dichtbij Brussels Humanities, Sciences and Engineering Campus vind je Spullenhulp/les Petis Riens.

Tip 2: verwarming, verlichting en water

Verwarming

 • Radiator passend afregelen
 • Deuren en vensters niet als afkoeling gebruiken in de winter
 • Verluchten hoeft alleen als je er bent. Laat geen ramen openstaan als je een ruimte verlaat.

Elektriciteit

 • De lichten doven in niet gebruikte lokalen en bij het verlaten van je kamer
 • Als je nieuwe huishoudapparaten aanschaft, let dan zeker op de keurmerken
 • Trek de stekker uit wanneer je ze niet gebruikt
 • Ontdooi regelmatig je vriezer: 2 millimeter ijsvorming leidt tot 10% meer energieverbruik!

Water

 • Verspil geen water: neem geen overdreven lange douches en was niet af onder stromend water.
 • Meld lekkende kranen of toiletten en andere defecten zo snel mogelijk aan Infradesk of aan je huisbaas.

Tip 3: kledij

Katoen

Katoen heeft een grote verborgen ecologische impact: de productie ervan vereist veel water en is verantwoordelijk voor 25% van het pesticideverbruik wereldwijd. De gigantische plantages hebben een negatieve impact op de biodiversiteit.

Second Hand Campus Etterbeek

Op de facebookpagina Second hand Campus Etterbeek kan je in principe alles kopen en verkopen, maar er wordt toch voornamelijk kledij aangeboden.

Rank a brand

Als je tussen het gigantische aanbod op de tweedehandsmarkt je ding niet vindt, maak je bij de aankoop van nieuwe kleren best gebruik van labels om er zeker van te zijn dat het product op duurzame wijze werd geproduceerd. Op de website van Rank a Brand kan je makkelijk zien welke score al je favoriete merken behalen op vlak van mens, klimaat, milieu -en diervriendelijkheid. Een gelijkaardig initiatief bestaat ook voor verzorgings -en cosmeticaproducten.

Tip 4: studiemateriaal

Tijdens je studie krijg je heel wat papier te verwerken: artikels, slides, notities, syllabi… Met een paar kleine maatregelen kan je de papierberg verminderen:

 • Op VUB Tweedehands Boekenverkoop, StuBooks en OSD Tweedehands Boeken kan je terecht voor het kopen en verkopen van boeken die gebruikt worden in de colleges op de VUB.
 • Pleit er bij je proffen of assistenten voor om papers/thesissen digitaal te kunnen indienen.
 • Probeer enkel te printen wanneer het nodig is en print recto verso met Ecofont en draftmodus
 • Als je zelf een printer aankoopt, kies dan voor een moderne, zuinige printer en gebruik papier met een duurzaamheidskeurmerk.

Mobiliteit

Aan duurzame mobiliteitsmogelijkheden is in Brussel geen gebrek: van uitgebreide fietsfaciliteiten tot openbaar vervoer, elektrische wagens en carpool-initatieven.

Ontdek alles over fietsen en openbaar vervoer in Brussel

Mobiliteit aan de VUB

Engagement

Je duurzaam engageren kan, of alleen, of in groepsverband. Sluit je aan bij S.E.A. of UCOS. Je kan ook vrijwilliger worden bij het GreenTeam!

GreenTeam VUB

Het GreenTeam is een vast team van jobstudenten dat de duurzaamheidsvisie van de VUB heel concreet vertaalt in verschillende projecten voor studenten en personeel, zoals het Green Impact Project. Aan het begin van het jaar kan je komen kennismaken tijdens de VUB kick-off markt, spring tijdens het jaar gerust eens binnen in E.2.08 voor een koffie of thee!

Ontdek de projecten van het GreenTeam en word vrijwilliger!


S.E.A.

S.E.A. staat voor Sociaal Ecologische Activisten. Een studentenvereniging die de nadruk legt op sociale en ecologische verbetering op en rond de campus van de VUB.

De vereniging biedt een plaats aan voor studenten van de VUB om zich in te zetten, en bij te leren over een hele reeks aan sociale en ecologische thema's. Dit doen ze aan de hand van lezingen, debatten, activisme, en af en toe een uitstapje dat hen dichter bij de natuur brengt. 

UCOS

Het Universitair Centrum voor Ontwikkelingssamenwerking (UCOS) is een educatieve NGO verbonden aan de Vrije Universiteit Brussel en de Erasmushogeschool Brussel. Ze wil  de studenten uitnodigen om kritisch na te denken over de mogelijkheden voor een duurzame en solidaire toekomst. Ze zijn ook steeds op zoek naar vrijwilligers.

Vrijwilligerswerk

Een andere manier om je duurzaam te engageren is via vrijwilligerswerking. Het kan binnen de context van de studentenorganisaties of studentenvertegenwoordiging op de VUB, maar ook buiten de campus. Brussel herbergt heel wat maatschappelijke organisaties waar je een steentje kan bijdragen en je persoonlijkheid kan verrijken.

Engageer je in Brussel!

Vrijwilligerswerk

Sorteren

Naast papier en karton, pmd en restafval worden er op de VUB nog zo'n 40 afvalstoffen gescheiden ingezameld.

Sorteereilanden

Op een aantal plaatsen op de campus staan sorteereilanden waar je pmd, papier en restafval kwijt kan. 

Sorteertips

 • Vermijd het gebruik van aluminiumfolie. De productie van aluminium is zeer energie-intensief en de folie is te dun om te recycleren. De bakjes van lasagna of schaaltjes van pizza horen dan weer wel bij het pmd.
 • Wie niet op een VUB-kot zit, kan gebruik maken van de ‘Recycle!’-app van Fostplus om te weten welke vuilzakken wanneer worden opgehaald.
 • Batterijen kun je deponeren in de Bebat-inzameldozen die je in de resto vindt.
 • Kotstudenten in VUB-kamers kunnen met kleine hoeveelheden gevaarlijk afval terecht in het secretariaat van hun studentenhuis. Let wel dat het afval steeds identificeerbaar moet zijn en indien mogelijk, in de oorspronkelijke verpakking wordt afgegeven.

TIP Hardleerse kotgenoten? Download hier de sorteeraffiche om boven de PMD op te hangen!

Inzamelprojecten

Op de VUB lopen verschillende inzamelprojecten waarbij verzamelde items worden gerecycleerd. Per ingezameld stuk ontvangt een goed doel een bijdrage.

 • Schrijfwaren kan je kwijt in verzamelpunten in de bibliotheek, de StudieBegeleiding, het Crazy Copy Center en op de massabloklocaties. De opbrengst gaat naar de Jane Goodall Foundation. Onder schrijfwaren verstaan we alles wat plastic bevat: pennen, markers, stiften, correctiestiften...
 • Kurken worden verzameld in het Crazy Copy Center en door De Vlaspit gerecycleerd tot isolatiemateriaal. Enkel echte kurk komt in aanmerking, niet de plastieken variant.
 • GSM’s worden verzameld om de strijd tegen kanker te steunen en kan je achterlaten bij het GreenTeam.
 • Plastic doppen worden ingezameld ten voordele van Vrienden der Blinden. Je kan ze binnenbrengen in de universiteitsbibliotheken, de studiebegeleiddingscentra en het Crazy Copy Center. Met de opbrengst wordt de opleiding van assistentiehonden bekostigd.
 • Oude GSM's en IT-materiaal worden ingezameld door Out of Use. Je kan ze binnenbrengen bij Infopunt Studenten. Per PC, laptop, server of herbruikbare smartphone koopt Natuurpunt 1 m² grond aan en plant daarop een boom.   

Duurzaamheid

Met een duurzaamheidsvisie en 23 strategische doelstellingen streeft de VUB ernaar om in al haar activiteiten rekening te houden met de duurzame ontwikkeling van de instelling.