logo
Portal for

Duurzaamheid

Met een duurzaamheidsvisie en 23 strategische doelstellingen streeft de VUB ernaar om in al haar activiteiten rekening te houden met de duurzame ontwikkeling van de instelling.

Beleid

De VUB streeft ernaar om in al haar activiteiten rekening te houden met de duurzame ontwikkeling van de instelling aan de hand van een transversaal duurzaamheidsbeleid en de Whole Community Approach.

Eten en drinken

Onze eetgewoonten bepalen voor een groot deel onze ecologische voetafdruk. 

Duurzame voeding in de VUB-restaurants

De restaurants van de VUB zijn pioniers op vlak van duurzaamheid. In hun werking streven ze naar:

 • gezonde, ecologisch verantwoorde en betaalbare maaltijden met minder dierlijke eiwitten
 • deelname aan eerlijke & lokale handel van seizoensgebonden producten
 • een bewustmaking van haar bezoekers
 • energiebesparing en afvalvermindering in haar dagelijkse werking

Het VUB restaurant in Etterbeek ontving het Good Food label als erkenning voor haar inspanningen.

Het restaurant neemt het voortouw inzake duurzaamheid!

Bekijk de duurzaamheidsmaatregels

Tip 1: eet minder vlees en vis

Minder vlees en meer groenten op je bord maakt je eetpatroon al heel wat ecologischer.

Wist je bijvoorbeeld dat er voor 200g rundsvlees zo'n 3960 liter water nodig is? Ter vergelijking: voor 300g groenten is er 'slechts' 60 tot 100 liter water nodig.

Meer interessante weetjes en informatie vind je op watervoetafdruk.be

Wie vegetarisch op restaurant wil in Brussel kan de gids van Eva VZW gebruiken om zich naar de leukste adressen te laten leiden. Je vindt er ook tal van vegetarische recepten.

Tip 2: kies voor groenten uit eigen streek

Seizoensgebonden eten is lekker eten! Maar niet alleen een betere smaak is een goed argument voor het gebruik van lokale, seizoensgebonden groenten, ze hebben namelijk ook

 • minder kilometers achter de rug voor ze op je bord belanden
 • een kleinere watervoetafdruk
 • een lager prijskaartje

Uitgebreide informatie vind je op de Groentekalender. De groenten zelf kun je kopen in één van de bioshops in Brussel.

Tip 3: kies voor onbewerkte voeding

Hoe meer een product wordt bewerkt

 • hoe groter de afstand tussen het oorspronkelijke product en de eindgebruiker
 • hoe meer energie er wordt verbruikt.

Geef daarom de voorkeur aan weinig bewerkte voeding zoals volkoren graan. Minder bewerkte voeding is ook gezonder: het bevat meer voedingsstoffen en vezels dan bewerkte voedingsmiddelen.

Tip 4: gooi geen eten weg

Eten weggooien is not done. Volgens statistieken wordt er jaarlijks tussen de 40 en 60 kilo per persoon weggegooid. Op de VUB werd al een foodsharing-initiatief gestart waar studenten overschotten met elkaar delen.

Engagement

Je duurzaam engageren kan, of alleen, of in groepsverband. Sluit je aan bij S.E.A. of UCOS. Je kan ook vrijwilliger worden bij het GreenTeam!

GreenTeam VUB

Het GreenTeam is een vast team van jobstudenten dat de duurzaamheidsvisie van de VUB heel concreet vertaalt in verschillende projecten voor studenten en personeel, zoals het Green Impact Project. Aan het begin van het jaar kan je komen kennismaken tijdens de VUB kick-off markt, spring tijdens het jaar gerust eens binnen in E.2.08 voor een koffie of thee!

Ontdek de projecten van het GreenTeam en word vrijwilliger!


S.E.A.

S.E.A. staat voor Sociaal Ecologische Activisten. Een studentenvereniging die de nadruk legt op sociale en ecologische verbetering op en rond de campus van de VUB.

De vereniging biedt een plaats aan voor studenten van de VUB om zich in te zetten, en bij te leren over een hele reeks aan sociale en ecologische thema's. Dit doen ze aan de hand van lezingen, debatten, activisme, en af en toe een uitstapje dat hen dichter bij de natuur brengt. 

UCOS

Het Universitair Centrum voor Ontwikkelingssamenwerking (UCOS) is een educatieve NGO verbonden aan de Vrije Universiteit Brussel en de Erasmushogeschool Brussel. Ze wil  de studenten uitnodigen om kritisch na te denken over de mogelijkheden voor een duurzame en solidaire toekomst. Ze zijn ook steeds op zoek naar vrijwilligers.

Vrijwilligerswerk

Een andere manier om je duurzaam te engageren is via vrijwilligerswerking. Het kan binnen de context van de studentenorganisaties of studentenvertegenwoordiging op de VUB, maar ook buiten de campus. Brussel herbergt heel wat maatschappelijke organisaties waar je een steentje kan bijdragen en je persoonlijkheid kan verrijken.

Engageer je in Brussel!

Vrijwilligerswerk

Duurzame tips

Nood aan tips over hoe je duurzamer kan leven? Dan ben je hier aan het juiste adres. Er zijn verschillende mogelijkheden om bewuster met spullen om te gaan. Je kan je aankopen verminderen (reduce), spullen een tweede, derde of vierde leven geven (reuse) en materialen recupereren (recycle).

Hier vind je alvast enkele nuttige tips over je als VUB-student je steentje kan bijdragen.

Tip 1: Sorteer je afval!

 • Vermijd het gebruik van aluminiumfolie. Sorteer je afval zoals het moet. Lasagne gegeten? Die aluminiumbakjes horen bij het PMD. Gebruikte pizzadozen horen dan weer bij het normale huisafval. Op een aantal plaatsen op de campus staan sorteereilanden waar je PMD, papier en restafval kwijt kan. 

  Hardleerse kotgenoten? Download hier de sorteeraffiche om boven de PMD op te hangen.

 • Wie niet op een VUB-kot zit, kan gebruik maken van de ‘Recycle!’-app van Fostplus om te weten welke vuilzakken wanneer worden opgehaald.
 • Batterijen kun je deponeren in de Bebat-inzameldozen die je in de resto vindt of bij het secretariaat huisvesting of in de inkomhal van gebouw A op campus Jette.
 • Kotstudenten in VUB-kamers kunnen met kleine hoeveelheden gevaarlijk afval terecht in het secretariaat van hun studentenhuis. Let wel dat het afval steeds identificeerbaar moet zijn en indien mogelijk, in de oorspronkelijke verpakking wordt afgegeven.

Tip 2: Inzamelprojecten

Op de VUB lopen verschillende inzamelprojecten waarbij verzamelde items worden gerecycleerd. Per ingezameld stuk ontvangt een goed doel een bijdrage.

 • Schrijfwaren kan je kwijt in verzamelpunten in de bibliotheek, de StudieBegeleiding, het Crazy Copy Center en op de massabloklocaties. De opbrengst gaat naar de Jane Goodall Foundation. Onder schrijfwaren verstaan we alles wat plastic bevat: pennen, markers, stiften, correctiestiften...
 • Kurken worden verzameld in het Crazy Copy Center en in de Medische bibliotheek en door De Vlaspit gerecycleerd tot isolatiemateriaal. Enkel echte kurk komt in aanmerking, niet de plastieken variant.
 • GSM’s worden verzameld om de strijd tegen kanker te steunen en kan je achterlaten bij het GreenTeam.
 • Plastic doppen worden ingezameld ten voordele van Vrienden der Blinden. Je kan ze binnenbrengen in de universiteitsbibliotheken, de studiebegeleiddingscentra en het Crazy Copy Center. Met de opbrengst wordt de opleiding van assistentiehonden bekostigd.
 • Oude GSM's en IT-materiaal worden ingezameld door Out of Use. Je kan ze binnenbrengen bij Infopunt Studenten of bij de Medische bibliotheek. Per PC, laptop, server of herbruikbare smartphone koopt Natuurpunt 1 m² grond aan en plant daarop een boom.   

Tip 3: Ruilen of lenen

Op en rond de VUB zijn er heel wat ruil- en leenmogelijkheden aanwezig.

 • Op de VUB zijn er een aantal weggeefkasten te vinden, zoals in het SBC, in gebouw T en bij de faculteit LW in gebouw B.
 • Heb je gereedschap nodig voor je nieuwe kast op kot? Geen probleem, via Tournevie kan je gereedschap lenen.
 • Kleren kan je ruilen op swishing evenementen en ook plantjes kunnen geruild worden via deze Facebookpagina.
 • Ten slotte kan je natuurlijk ook boeken lenen in de verschillende bibliotheken in Brussel. Ook zijn er boekenboxen te vinden aan Flagey en in de Waversesteenweg.

Sommige dingen kan je natuurlijk niet zo maar ruilen of lenen. Maar ook bij aankopen kan je een aantal kleine zaken toepassen: 

 • Gebruik herbruikbare zakken en koop zoveel mogelijk losse producten.
 • Ga eens langs bij een verpakkingsvrije winkel.
 • Koop ecologische en milieuverantwoordelijke schoonmaakmiddelen.

Tip 4: Studiemateriaal

Tijdens je studie krijg je heel wat papier te verwerken: artikels, slides, notities, syllabi… Met een paar kleine maatregelen kan je de papierberg verminderen:

 • Op VUB Tweedehands Boekenverkoop, StuBooks en OSD Tweedehands Boeken kan je terecht voor het kopen en verkopen van boeken die gebruikt worden in de colleges op de VUB.
 • Als je zaken opzoekt, gebruik dan de zoekmachine Ecosia. Hun winst gaat naar bomen planten. Zo draag je bij iedere zoekopdracht bij aan het planten van bomen.
 • Pleit er bij je proffen of assistenten voor om papers/thesissen digitaal te kunnen indienen.
 • Probeer enkel te printen wanneer het nodig is en print recto verso met Ecofont en draftmodus
 • Als je zelf een printer aankoopt, kies dan voor een moderne, zuinige printer en gebruik papier met een duurzaamheidskeurmerk.

Tip 5: Kledij

Katoen

Katoen heeft een grote verborgen ecologische impact: de productie ervan vereist veel water en is verantwoordelijk voor 25% van het pesticideverbruik wereldwijd. De gigantische plantages hebben een negatieve impact op de biodiversiteit.

Second Hand Campus Etterbeek

Op de facebookpagina Second hand Campus Etterbeek kan je in principe alles kopen en verkopen, maar er wordt toch voornamelijk kledij aangeboden.

Good on you

Als je tussen het gigantische aanbod op de tweedehandsmarkt je ding niet vindt, maak je bij de aankoop van nieuwe kleren best gebruik van labels om er zeker van te zijn dat het product op duurzame wijze werd geproduceerd. Op de website van Good On You kan je makkelijk zien welke score al je favoriete merken behalen op vlak van mens, klimaat, milieu -en diervriendelijkheid. Een gelijkaardig initiatief bestaat ook voor verzorgings -en cosmeticaproducten.

Duurzaam studentenleven

TD's, het kringleven, op kot gaan, allemaal behoren ze tot het studentenleven. Ook hier kan je je bijdrage leveren aan het milieu!

Tips voor kringen

Tip 1: Feestjes en activiteiten

Organiseert jouw kring een TD of een cantus? Vergeet dan zeker niet aan het begin van de activiteit voldoende sorteermogelijkheden klaar te zetten. Je kan ook steeds een persoon aanduiden die verantwoordelijk is voor het opruimen van je activiteit.

Gebruik zeker ook de herbruikbare bekers. Je kan ze gratis bij het BSG ophalen! Afwassen moet niet, want daarvoor zijn er machines. Nood aan versieringen? Waarom niet zelf iets maken met karton dat je nog had liggen. Beter voor het milieu en je portemonnee!

Tip 2: Eco-verantwoordelijke

Vele kringen hebben een cultuurverantwoordelijke, waarom ook niet iemand aanduiden als eco-verantwoordelijke? 

Tip 3: Kringlokalen

Schakel alle elektrische apparaten uit bij het verlaten van de kringlokalen. Zo bespaar je veel energie en voorkom je brand. Inrichten kan ook steeds met meubels van de verniet-pagina's of één van de vele kringloopwinkels in Brussel!

Tip 4: Kringuitstappen

Uitstappen met je kring zijn goedkoper en duurzamer als je ze binnen België houdt. Studenten kunnen ook Youth Multi (Go Pass 10) kopen. Lekker goedkoop! 

Waarom niet eens kiezen voor een vegetarische of veganistische maaltijd op weekend? Vlees is niet alleen een grote kost, door een veggie maaltijd aan te bieden, moet je ook slechts 1 maaltijd voorzien bij verschillende dieetwensen.

Tips voor op kot

Tip 1: Sorteer je afval

Alle info vind je hier.

Tip 2: Inrichting van je kot 

Je hoeft niet alles nieuw aan te kopen om een gezellig kot te creëren. Er zijn heel wat leuke tweedehandsmogelijkheden:

 • De verniet-pagina's zijn de vroegere freecycle-pagina's. Het principe van deze pagina's is simpel: je geeft iets weg wat de ander kan gebruiken zonder dat er iets in ruil wordt gevraagd.
 • Woon je niet in Brussel of zit je elders op kot? Niet getreurd, bijna elke streek heeft zijn eigen verniet-website. Gewoon even googelen, moet volstaan.
 • Ga eens naar een rommelmarkt! Een overzicht van rommelmarkten in Brussel kan je alvast bekijken op de website van Brocantes. Dichtbij Brussels Humanities, Sciences and Engineering Campus vind je Spullenhulp/les Petis Riens.

Tip 3: Let op je water- en energieverbruik

 • Als je nieuwe huishoudapparaten aanschaft, let dan zeker op de keurmerken.
 • Trek de stekker uit wanneer je apparaten niet gebruikt.
 • Ga langs bij het Greenteam (E2.08) voor gratis stickers wanneer je huisgenoten het licht te vaak laten branden.
 • Regel de thermostaat op een slimme manier. Ben je er niet? Zet de verwarming dan lager. 
 • Verluchten hoeft alleen als je er bent. Laat geen ramen openstaan als je een ruimte verlaat.

Tip 4: Contacteer Studentenhuisvesting voor hulp

 • Meld lekkende kranen of toiletten op de VUB en andere defecten zo snel mogelijk aan Infradesk of aan je huisbaas.

Mobiliteit

Aan duurzame mobiliteitsmogelijkheden is in Brussel geen gebrek: van uitgebreide fietsfaciliteiten tot openbaar vervoer, elektrische wagens en carpool-initatieven.

Ontdek alles over fietsen en openbaar vervoer in Brussel

Mobiliteit aan de VUB

In de buurt van de VUB

Tip 1: Groen rond de campus

Brussels Humanities, Sciences and Engineering Campus (BHSEC) en Brussels Health Campus (BHC) zijn doelbewust ingericht als groene oases in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Geniet van al wat ze te bieden te hebben. Brussels Humanities, Sciences and Engineering Campus heeft een bloemenweide en een insectenhotel die zeker de moeite waard zijn om te ontdekken. Wil je toch meer groen? Dan kan je het Ter kamerenbos bezoeken dat lekker dicht bij Brussels Humanities, Sciences and Engineering Campus ligt. Brussels Health Campus ligt ook vlakbij het Koning Boudewijnpark.

Tip 2: De buurt

Cimetière d’ixelles is niet alleen de tweede coolste plek in Europa waar je iets kan gaan drinken met je vrienden, maar je vindt er ook een verpakkingloze bio winkel, een les petits riens en een Oxfam Wereldwinkel.

In Brussel

Tip 1: Duurzame locaties

De stad Brussel heeft zelf een lijst met duurzame locaties die jij kan bezoeken. Hier onder vallen concertzalen, musea, vergaderruimtes et cetera. Zeker de moeite om eens te bekijken.

Tip 2:  Leer jouw buurt kennen

Er zijn tal van gemeenschapscentra en cultuurhuizen die je kan bezoeken in Brussel. 

Tip 3: Parken

Ook zijn er tal van parken en pleinen te bezoeken in onze stad. Brussel is namelijk één van de groenste hoofdsteden in Europa.