
Stageconcept
In de educatieve masteropleidingen aan de VUB staat de praktijk (30 ECTS) centraal. De stages starten dan ook al vroeg in de opleiding. De stagecontexten worden steeds complexer naarmate de opleiding vordert: van exploratie in het stadslabo en werken met individuele leerlingen in de tutorstage, over vormgeven van een leeromgeving via co-teachingof begeleid lesgeven tot zelfstandig lesgeven en participeren in vakoverschrijdende projecten. Deze graduele opbouw laat toe om de basiscompetenties, essentieel voor het lerarenberoep, geleidelijk te ontwikkelen. Gelijktijdig met de stages worden theoretische kaders aangereikt die gericht ondersteunen in het vormgeven van de praktijk.
De figuur rechts biedt een overzicht van de stage-activiteiten die deze groei ondersteunen.
Stageplaatsen
Studenten kunnen stage lopen in verschillende onderwijsniveaus en onderwijsvormen:
- Secundair onderwijs (ASO, BSO, KSO en/ of TSO)
- Buitengewoon secundair onderwijs
- Secundair na secundair (Se-n-Se)
- Hoger beroepsonderwijs (hbo)
- Hoger onderwijs en volwassenenonderwijs
Minstens 12u van de stage moet plaatsvinden in de tweede en/ of derde graad van het secundair onderwijs, aangezien het diploma van leraar hiervoor rechtstreeks onderwijsbevoegdheid geeft.
Een deel van de stage kan gelopen worden in een bredere formele educatieve setting. Dergelijke alternatieve stage kan voor maximum 10 stage-uren gevaloriseerd worden. Tot de mogelijkheden behoren: educatieve organisaties (bijvoorbeeld musea), online onderwijs, bedrijven (als training) etc. Stagebegeleiders kunnen hierover meer informatie geven.
Plaats en omvang van de stage
Doorheen de opleiding loopt elke student verschillende soorten stages, binnen verschillende opleidingsonderdelen. Hieronder vind je een overzicht van de opleidingsonderdelen waarbinnen stage gesitueerd is, met aanduiding van de omvang en stagevorm.
In het programma is ruimte voorzien om twee vakdidactieken te volgen. Elke vakdidactiek verleent een vereist bekwaamheidsbewijs voor één of meerdere vakken in het secundair onderwijs. Ga hier na tot welke onderwijsbevoegdheden de vakdidactieken leiden. Studenten lopen evenveel stage voor beide vakdidactieken.
Stage voor studenten met een LIO-statuut
Masters die minstens 200 uur in het onderwijs (basis of secundair onderwijs, deeltijds kunstonderwijs, buitengewoon secundair onderwijs, basiseducatie, hoger onderwijs of volwassenenonderwijs) tewerkgesteld zijn, komen in aanmerking om de lerarenopleiding te volgen in het traject van Leraar-in-Opleiding (LIO). Voor studenten in een LIO-traject telt de lesopdracht op de school van tewerkstelling (LIO-baan) mee als stage. Studenten met een LIO-statuut die een lesopdracht hebben van minstens 500 leraarsuren op jaarbasis én die
- minstens 150u in de 2de en/ of 3de graad van het secundair onderwijs presteren;
- minimaal 125u opdracht hebben binnen de domeinen van de gekozen vakdidactiek(en),
hoeven geen bijkomende stage te presteren. Voldoet een student met een LIO-statuut niet aan deze voorwaarden, zal hij/ zij extra uren stage opgelegd krijgen, te presteren binnen de opleidingsonderdelen Vakdidactiek 1 en Vakdidactiek 2. In geval studenten minder dan 200u lesopdracht in een onderwijsvak dat aansluit bij de opgenomen vakdidactiek, kunnen zij stagevermindering aanvragen.
Alle aanvragen voor LIO-statuut en stagevermindering gebeuren via de studietrajectbegeleiders van de opleiding.
Opleidingsonderdeel | Semester | Stage | Aantal uur | Periode |
---|---|---|---|---|
Leren van individuele leerlingen | Sem1 of 2 | Tutorstage | 20u | semester 1: 4 oktober - 24 december 2021; semester 2: 14 februari – 13 mei 2022 |
Vakdidactiek X 1 | Sem 1 | Participerend observeren & Co-teaching | 2u & 2u | 8 november - 3 december 2021 |
Vakdidactiek Y 1 | Sem 1 | Participerend observeren & Co-teaching | 2u & 2u | 8 november - 3 december 2021 |
Vakdidactiek X 2 | Sem 2 | Co-teaching & Begeleide stage | 2u & 7u | 14 februari - 1 april 2022 |
Vakdidactiek Y 2 | Sem 2 | Co-teaching & Begeleide stage | 2u & 7u | 14 februari - 1 april 2022 |
Professioneel leraarschap | Sem 1 of 2 | Begeleide stage & Zelfstandige stage & Werkplekleertaak | 10u & 10u & 40u | semester 1: 4 oktober – 3 december 2021; semester 2: 14 februari – 13 mei 2022 |

Stageadministratie
In onderstaande paragrafen worden de verschillende administratieve stappen van aanmelden tot goedkeuren van stageplaats beknopt beschreven. Studenten raden we aan om zich meer gedetailleerd te informeren over deze stappen via de CANVAS-MILO-community.
1. Intakegesprek
Bij de start van het eerste academiejaar in de lerarenopleiding worden studenten uitgenodigd voor een intake- enkennismakingsgesprek met hun stagebegeleider(s). Het doel van dit gesprek is om zo goed mogelijk het profiel van de student en zijn/ haar voorkeuren met betrekking tot stage in kaart te brengen.
2. Verbintenisverklaring en uittreksel uit het strafregister
Bij de start van de opleiding laden studenten eenmalig volgende documenten op in het leerplatform (via opdrachten):
- Verbintenisverklaring
- Uittreksel uit het strafregister (minderjarigenmodel - Artikel 596.2)
3. Stagematching
Op basis van de stagevoorkeuren kiezen de stagebegeleiders (een) stageplaats(en) voor elke student. Er wordt getracht om meerdere stageactiviteiten op dezelfde school te laten plaatsvinden. Stage op de eigen vroegere school wordt in regel niet toegestaan.
4. Stage-aanvraag
Zodra de stageplaats(en) toegewezen is (zijn), neemt de student contact op met de school om de aanvraag te formaliseren. Afhankelijk van de stageschool gebeurt dat via lerarenstage.be of via mail.
5. Stageovereenkomst
Eens de student goedkeuring kreeg van de stageplaats controleert hij of het stagecontract in orde is:
- hetzij via een raamovereenkomst tussen de VUB en de stage-instelling;
- hetzij via het digitale stagecontract via lerarenstage.be.
Indien er geen geldig stagecontract is, verwittigt de student de stagecoördinator en wordt een raamovereenkomst opgesteld.
Indien meerdere stages gelopen worden op eenzelfde school, is slechts één stageovereenkomst nodig.
6. Contact met de school
Vervolgens neemt de student contact op met de contactpersoon van de school. Hij/ zij maakt afspraken over de vervolgstappen (kennismaking met de school, kennisname van het schoolreglement, stageplanning, contactgegevens van mentor(en) ...).
7. Stageplanning
Per stageperiode bezorgt de student ten laatste 2 weken voor de eerste stageles een stagerooster aan zijn stagebegeleider(s). Het stagerooster bevat alle concrete inlichtingen over je stage: gegevens stageschool, mentor, klas(sen), loka(a)l(en), data, uren en (les)onderwerpen. Bij het vastleggen van de stage-uren dien je rekening te houden met de timing en spreiding van elke stageperiode (zie verder).
8. Goedkeuring opstart stage
Studenten kunnen hun stage pas aanvatten nadat volgende stappen doorlopen zijn:
- De stageplaats is goedgekeurd door de stagebegeleider.
- De stage-overeenkomst is ondertekend door alle partijen.
- De stageplanning moet minimaal 2 weken voor de start van de stage ingegeven zijn in de stageplanningstool en goedgekeurd zijn door de stagebegeleider.

Lerarenstage.be
Heel wat scholen kennen hun stageplaatsen toe via het platform Lerarenstage. Ook wij proberen dat zoveel als mogelijk te doen. Lerarenstage kan enkel gebruikt worden door lerarenopleidingen en secundaire scholen (dus niet voor hoger onderwijs, CVO’s etc.). Steeeds meer scholen vragen aan hun (toekomstige) stagiairs om hun stageplaats aan te vragen via het platform (reeds 84%). Op de website is een overzicht van deelnemende scholen en tutorials te vinden. Een stageplaats aanvragen via het platform verloopt volgens verschillende stappen.
Raadpleeg deze wegwijs om een stageplaats via lerarenstage aan te vragen.
Stagedocumenten
Onderstaande documenten geven gedetailleerd zicht op het stageconcept en de organisatie ervan. Ze zijn raadpleegbaar door directies, school- en vakmentoren. Evaluatiedocumenten zijn hier niet in opgenomen. Van studenten wordt verwacht dat zij bij de start van hun stage de evaluatieformulieren aan hun mentor bezorgen.
Stagedocumenten per opleidingsonderdeel
In de ECTS-fiches zijn de doelen en evaluatiemodaliteiten van de stages binnende betreffende opleidingsonderdelen beschreven. Gedetailleerde informatie voor studenten over de stages (aanpak, verwachtingen, inhouden, begeleiding, evaluatie en documenten) en de stage-administratie is terug te vinden op de CANVAS-community.
Wie is wie?
Tijdens de stage treffen studenten verschillende personen in de lerarenopleiding én op de stageplaats.
In de lerarenopleiding
- de (vak)stagebegeleider: de persoon die de student opvolgt tijdens de (vak)stage
- de onderwijsleerbegeleider: de persoon die de student begeleidt tijdens de reflectiesessies
- de titularis: de persoon die de eindverantwoordelijkheid draagt voor het opleidingsonderdeel waarbinnen de stage valt
- de stagecoördinator: de persoon die de student aanspreekt als hij/ zij een probleem ervaart met de stagebegeleider, stageschool, vakmentor, ...
- de studietrajectbegeleider: de persoon die je advies geeft bij je studieloopbaan
- de bruggenbouwer: de persoon die ook deel uitmaakt van het onderzoekende team (Onderzoekende School?!)
- de voorzitter: de persoon die de eindverantwoordelijke is van de opleiding
Op de stageplaats
- de vakmentor: een ervaren leerkracht die de student tijdens de stage begeleidt op klasniveau
- de schoolmentor: een leerkracht van de stageplek die de student begeleidt op schoolniveau
- de directie: de directeur die de eindverantwoordelijke is op de stageplek en de stageovereenkomst (laat) onderteken(t)(en)
Je kan bij ons terecht...
- Voor vakdidactische of vakinhoudelijke vragen: vakstagebegeleider(s)
- Voor vragen over spreiding of organisatie van de stage contacteer: vakstagebegeleider(s) (voor campus Etterbeek) of onderwijsleerbegeleiders (voor campussen Anderlecht, Diest, Leuven)
- Voor vragen over tutoring in kader van Leren van individuele leerlingen: Inge Bogaert (voor campussen Etterbeek en Anderlecht) of Nathalie Michalek (voor campussen Diest en Leuven)
- Voor vragen over stage in het buitenland: Inge Bogaert
- Voor vragen over Onderzoekende School?! in kader van de Masterproef: Vicky Willegems
- Voor vragen over toelatingsvoorwaarden en trajecten Leraar-in-Opleiding (LIO): de studietrajectbegeleiders
- Voor vragen over de organisatie van het Leraar-in-Opleiding (LIO)-traject: LIO-begeleider Maggy Brusselmans (voor campussen Etterbeek en Anderlecht) of je onderwijsleerbegeleiders (voor campussen Diest en Leuven)
- Voor vragen over de stageadministratie: het secretariaat van je campus
- Voor vragen die invloed hebben op het studietraject: de studietrajectbegeleiders
- Voor vragen van de directie of schoolmentor van de stageplaats: de stagecoördinator
- Voor algemene vragen of moeilijke of gevoelige vragen over stage: de stagecoördinator