logo
Portal for

Het Green Impact project

Green Impact betreft een programma dat duurzaamheid vertaalt in meer dan vijftig concrete en uitvoerbare acties op de universiteiten. Het GreenTeam VUB haalde de mosterd voor Green Impact uit Groot Brittanië, waar het 10 jaar geleden ontwikkeld werd door de National Union of Students (NUS). Het wordt ondertussen succesvol gebruikt door meer dan 300 organisaties. 

Actieplan voor meer duurzaamheid

Green Impact is een uitgebreid actieplan om duurzaamheid te integreren in je team, afdeling of universiteit. Een online werkboek bundelt vijftig concrete acties op weg naar meer duurzaamheid, opgedeeld per thema: mobiliteit, energie, voeding, materiaalstromen, sociale thema’s, onderwijs en de eigen teamorganisatie.  

De VUB Green Impact teams vormen een (amicale) competitie om duurzaamheid maximaal te integreren. Elke actie die volbracht is, levert punten op en elk Green Impact team kan online zijn score raadplegen. Deze punten resulteren op het einde van het academiejaar, na een evaluatie door VUB-studenten getraind door de NUS, in een bronzen, zilveren of gouden award. De editie van 2017-18 leverde 221 acties af, goed voor een besparing van  20 ton CO2!

Boeren en buren

Vanaf februari 2017 kun je via het GreenTeam van seizoensgebonden producten genieten die rechtstreeks van de lokale boeren komen. Elke dinsdag tussen 17u en 18u kan je die op de VUB ophalen waarbij je de producent zelf ontmoet. Dit fair en transparant systeem is niet alleen ecologisch verantwoord maar daarbovenop nog eens lekker en gezond ook! Inschrijven en bestellen voor de VUB buurderij kan op boerenenburen.be.

Door het online Boeren en Buren platform koop je rechtstreeks seizoensgebonden producten van lokale boeren. Je bestelling kan de daaropvolgende woensdag opgehaald worden tussen 17u00 en 18u00 op de Esplanade van VUB campus Etterbeek. Dit fair en transparant systeem is niet alleen ecologisch verantwoord, maar biedt daarboven ook nog eens lekkere en gezonde producten aan.

Bloemenweide

In 2014 legden enkele vrijwilligers een bloemenweide aan. Deze bevindt zich op campus Etterbeek achter de dienst huisvesting, tussenin de gele en rode koten. In de zomer van 2016 werd hier samen met studentenvrijwilligers een insectenhotel aan toegevoegd. De biodiversiteit op campus Etterbeek is vrij uniek. Wist je dat er naast een bloemenweide ook muizen, nachtegalen, katten en ganzen zijn en er zelfs eekhoorntjes rondlopen? Ook zijn er op deze campus zeldzame planten en vogelsoorten te vinden!In de zomer van 2018 werd zelfs een nieuwe nachtvlindersoort gespot op de campus!

Terracycle

Van het “roots en shoots” initiatief gelinkt aan de Jane Goodall Foundation gaat het initiatief van de terracycle uit. Gebruikte stylo’s, stiften, markers etc. worden ingezameld en dan naar de derde wereld gestuurd. Deze worden dan als aparte afvalstroom ingezameld en gerecycleerd. Laat dus je balpennen achter in de dozen van terracycle die je aan de bibliotheek, Crazy Copy Center en aan het Infopunt Studenten kunt terugvinden. Tijdens de massablokperiodes worden deze dozen ook in de massablokruimtes gezet.

Greenteam studententeam!

Het GreenTeam bestaat uit gemotiveerde studenten die de krachten bundelen met de kerngroep Duurzaamheid. Het team maakt deel uit van een groter europees netwerk: de green office movement.

 

Wie is wie?

Sofie De Laet, masterstudente Stedenbouw en Ruimtelijke Ordening met een sterke interesse in leefbaarheid en duurzaamheid. Door het GreenImpact project leerde ze het GreenTeam kennen en na haar Erasmus in Hamburg is ze in februari begonnen bij het GreenTeam. Zowel op kleine als op grote schaal kan de VUB een voorbeeld vormen, zeker naar de stad Brussel toe, maar ook naar studenten en personeel.

Vicky Vanderroost, ze is in haar 3de bachelor bij het GreenTeam begonnen in het kader van haar stage bij Sociale Agogiek en bleef. Milieu en duurzaamheid spelen een grote rol in haar leven, mede hierom heeft ze voor een plantaardige levensstijl gekozen. Ondertussen zit ze in haar master.

Alison Lahaye, masterstudente klinische biologische psychologie, begon tijdens haar derde bachelor aan Greenteam. Zelf heeft ze een grote interesse in duurzaam leven, op vrije momenten gaat ze vaak naar lezingen over diverse topics waarbij ze die opgedane kennis zo goed mogelijk probeert te incorporeren in haar levenswijze.

Zet je schouders onder een groene campus!

Wil je graag helpen, maar je weet niet goed hoe? Het Green Team is altijd op zoek naar gemotiveerde studenten die hun steentje willen bijdragen en hun krachten samen wil bundelen. Je kan hen ook volgen op Facebook en Instagram of word lid van de vrijwilligersgroep op Facebook.

GreenTeam VUB


Zet mee je schouders onder een duurzame universiteit!
Tip: bel of mail even om ons zeker te pakken te krijgen

Openingsuren
maandag, dinsdag en woensdag tussen 9u30 en 16u30 in ons nieuwe lokaal E.2.08

E-mail
greenteam@vub.ac.be

Telefoon
+32 2 629 22 77