logo
Portal for

Het Green Impact project

Green Impact betreft een programma dat duurzaamheid vertaalt in concrete en uitvoerbare acties op de universiteiten. Het GreenTeam VUB haalde de mosterd voor Green Impact uit Groot Brittanië, waar het 10 jaar geleden ontwikkeld werd door de National Union of Students (NUS). Het wordt ondertussen succesvol gebruikt door meer dan 450 organisaties. 

Actieplan voor meer duurzaamheid

Green Impact is een uitgebreid actieplan om duurzaamheid te integreren in je team, afdeling of departement. Een online werkboek bundelt meer dan 140 concrete acties op weg naar meer duurzaamheid, opgedeeld per thema: mobiliteit, energie en water, voeding, materiaalstromen, sociale thema’s, onderwijs en de eigen teamorganisatie.  

De VUB Green Impact teams vormen een (amicale) competitie om duurzaamheid maximaal te integreren. Elke actie die volbracht is, levert punten op en elk Green Impact team kan online zijn score raadplegen. Deze punten resulteren op het einde van het academiejaar, na een evaluatie door VUB-studenten getraind door Students Organising for Sustainability (SOS), in een bronzen, zilveren, gouden of platinum award. De editie van 2018-2019 leverde 237 acties af, resulterend in maar liefst 7 bronzen medailles, 2 zilveren en 2 gouden! Well done!

Bloemenweide

In 2014 legden enkele vrijwilligers een bloemenweide aan. Deze bevindt zich op campus Etterbeek achter de dienst huisvesting, tussenin de gele en rode koten. In de zomer van 2016 werd hier samen met studentenvrijwilligers een insectenhotel aan toegevoegd. De biodiversiteit op campus Etterbeek is vrij uniek. Wist je dat er naast een bloemenweide ook muizen, nachtegalen, katten en ganzen zijn en er zelfs eekhoorntjes rondlopen? Ook zijn er op deze campus zeldzame planten en vogelsoorten te vinden!In de zomer van 2018 werd zelfs een nieuwe nachtvlindersoort gespot op de campus!

Terracycle

Van het “roots en shoots” initiatief gelinkt aan de Jane Goodall Foundation gaat het initiatief van de terracycle uit. Gebruikte stylo’s, stiften, markers etc. worden ingezameld en dan naar de derde wereld gestuurd. Deze worden dan als aparte afvalstroom ingezameld en gerecycleerd. Laat dus je balpennen achter in de dozen van terracycle die je aan de bibliotheek, Crazy Copy Center, bij de Studiebegeleiding en bij Infopunt Studenten kunt terugvinden. Tijdens de massablokperiodes worden deze dozen ook in de massablokruimtes gezet.

Duurzame catering op & rond Campus Etterbeek

Duurzame Cateringlijst

Greenteam studententeam!

Het GreenTeam bestaat uit gemotiveerde studenten die de krachten bundelen met de kerngroep Duurzaamheid. Het team maakt deel uit van een groter europees netwerk: de green office movement.

 

Wie is wie?

Alison Lahaye, masterstudente klinische biologische psychologie, begon tijdens haar derde bachelor aan Greenteam. Zelf heeft ze een grote interesse in duurzaam leven, op vrije momenten gaat ze vaak naar lezingen over diverse topics waarbij ze die opgedane kennis zo goed mogelijk probeert te incorporeren in haar levenswijze.

Nicky Van Kerrebroeck, is een bachelorstudente Kunstwetenschappen en Archeologie, met een sterk geloof in de kracht van cultuur in/voor/met maatschappelijke (veranderings)processen. Na een onderdompeling in de Latijns-Amerikaanse taal en cultuur, is het tijd om al deze ervaringen te koppelen aan een duurzaam engagement!

Milan Calloens, masterstudent Internationaal en Europees Recht, wil jongeren inspireren en aanmoedigen om duurzaam te leven, maar vindt dat de overheid het voortouw moet nemen om duurzame alternatieven betaalbaar te maken. Je kan hem al eens tegenkomen op een nachttrein door Europa of op een fiets in Brussel. Hij kookt graag vegetarisch of veganistisch met vrienden en is verslaafd aan (pikante) hummus!

Joyaditya Saha studeert moleculaire biologie en is zeer gemotiveerd in het duurzamer maken van de wereld. Hij gelooft sterk in het principe van het goede voorbeeld en volgt daarom een zo duurzaam mogelijke lifestyle en staat altijd open voor nieuwe ideeën en suggesties!

Brecht Van Der Schueren kwam na zijn studies Geschiedenis aan UGent naar de VUB voor een master in urban studies. Hij is gepassioneerd door educatie in de stad. Als jobstudent voor het GreenTeam zal hij de andere, wereldwijde universitaire duurzaamheidskantoren dichter bij elkaar proberen te brengen.

Hannah De Cauter begon bij het GreenTeam als freelancer. Ze gaf vaak een helpende hand op de evenementen, maar wilde graag een grotere rol spelen binnen het team. Na haar master in de agogische wetenschappen studeert ze nu business managment. Hannah houdt van planten (ook al is ze niet goed in ze in leven te houden) en tweedehands kleding. Ze zal deze passies vertalen in het plannen van duurzame en ecologische acties om de VUB’s campussen bloeiend te houden.

Zet je schouders onder een groene campus!

Wil je graag helpen, maar je weet niet goed hoe? Het Green Team is altijd op zoek naar gemotiveerde studenten die hun steentje willen bijdragen en hun krachten samen wil bundelen. Geef je op als vrijwilliger via dit formulier. Je kan hen ook volgen op Facebook en Instagram of word lid van de vrijwilligersgroep op Facebook.

GreenTeam VUB


Zet mee je schouders onder een duurzame universiteit!
Tip: bel of mail even om ons zeker te pakken te krijgen

E-mail
greenteam@vub.ac.be

Telefoon
+32 2 629 22 77

Locatie
Campus Etterbeek, lokaal E.2.08
Maandag
10 u - 14 u

Donderdag
9 u - 17 u

Vrijdag
9 u - 13 u