logo
Portal for

Het Green Impact project

Green Impact betreft een programma dat duurzaamheid vertaalt in meer dan vijftig concrete en uitvoerbare acties op de universiteiten. Het GreenTeam VUB haalde de mosterd voor Green Impact uit Groot Brittanië, waar het 10 jaar geleden ontwikkeld werd door de National Union of Students (NUS). Het wordt ondertussen succesvol gebruikt door meer dan 300 organisaties. 

Actieplan voor meer duurzaamheid

Green Impact is een uitgebreid actieplan om duurzaamheid te integreren in je team, afdeling of universiteit. Een online werkboek bundelt vijftig concrete acties op weg naar meer duurzaamheid, opgedeeld per thema: mobiliteit, energie, voeding, materiaalstromen, sociale thema’s, onderwijs en de eigen teamorganisatie.  

De VUB Green Impact teams vormen een (amicale) competitie om duurzaamheid maximaal te integreren. Elke actie die volbracht is, levert punten op en elk Green Impact team kan online zijn score raadplegen. Deze punten resulteren op het einde van het academiejaar, na een evaluatie door VUB-studenten getraind door de NUS, in een bronzen, zilveren of gouden award. De editie van 2017-18 leverde 221 acties af, goed voor een besparing van  20 ton CO2!

Bloemenweide

In 2014 legden enkele vrijwilligers een bloemenweide aan. Deze bevindt zich op campus Etterbeek achter de dienst huisvesting, tussenin de gele en rode koten. In de zomer van 2016 werd hier samen met studentenvrijwilligers een insectenhotel aan toegevoegd. De biodiversiteit op campus Etterbeek is vrij uniek. Wist je dat er naast een bloemenweide ook muizen, nachtegalen, katten en ganzen zijn en er zelfs eekhoorntjes rondlopen? Ook zijn er op deze campus zeldzame planten en vogelsoorten te vinden!In de zomer van 2018 werd zelfs een nieuwe nachtvlindersoort gespot op de campus!

Terracycle

Van het “roots en shoots” initiatief gelinkt aan de Jane Goodall Foundation gaat het initiatief van de terracycle uit. Gebruikte stylo’s, stiften, markers etc. worden ingezameld en dan naar de derde wereld gestuurd. Deze worden dan als aparte afvalstroom ingezameld en gerecycleerd. Laat dus je balpennen achter in de dozen van terracycle die je aan de bibliotheek, Crazy Copy Center, bij de Studiebegeleiding en bij Infopunt Studenten kunt terugvinden. Tijdens de massablokperiodes worden deze dozen ook in de massablokruimtes gezet.

Greenteam studententeam!

Het GreenTeam bestaat uit gemotiveerde studenten die de krachten bundelen met de kerngroep Duurzaamheid. Het team maakt deel uit van een groter europees netwerk: de green office movement.

 

Wie is wie?

Nicky Van Kerrebroeck, is een bachelorstudente Kunstwetenschappen en Archeologie, met een sterk geloof in de kracht van cultuur in/voor/met maatschappelijke (veranderings)processen. Na een onderdompeling in de Latijns-Amerikaanse taal en cultuur, is het tijd om al deze ervaringen te koppelen aan een duurzaam engagement!

Vicky Vanderroost, ze is in haar 3de bachelor bij het GreenTeam begonnen in het kader van haar stage bij Sociale Agogiek en bleef. Milieu en duurzaamheid spelen een grote rol in haar leven, mede hierom heeft ze voor een plantaardige levensstijl gekozen. Ondertussen zit ze in haar master.

Alison Lahaye, masterstudente klinische biologische psychologie, begon tijdens haar derde bachelor aan Greenteam. Zelf heeft ze een grote interesse in duurzaam leven, op vrije momenten gaat ze vaak naar lezingen over diverse topics waarbij ze die opgedane kennis zo goed mogelijk probeert te incorporeren in haar levenswijze.

Zet je schouders onder een groene campus!

Wil je graag helpen, maar je weet niet goed hoe? Het Green Team is altijd op zoek naar gemotiveerde studenten die hun steentje willen bijdragen en hun krachten samen wil bundelen. Je kan hen ook volgen op Facebook en Instagram of word lid van de vrijwilligersgroep op Facebook.

GreenTeam VUB


Zet mee je schouders onder een duurzame universiteit!
Tip: bel of mail even om ons zeker te pakken te krijgen

E-mail
greenteam@vub.ac.be

Telefoon
+32 2 629 22 77

Locatie
Campus Etterbeek, lokaal E.2.08
Maandag
10 u - 14 u

Donderdag
9 u - 17 u

Vrijdag
9 u - 13 u