Portal for

GreenTeam

Het GreenTeam is een vast team van jobstudenten dat de duurzaamheidsvisie van de VUB heel concreet vertaalt in verschillende projecten voor studenten en personeel. De actiegroep wil van de VUB een duurzamere plek maken en richt zich op een interactieve samenwerking met, door en voor de stad Brussel en helpen ook jouw duurzame projecten op en rond de campus.

Het Green Impact project

Vindt u duurzaamheid belangrijk, en wilt u dit concreter maken op uw werk en/of studeerplek? In het Green Impact Project werken studenten en personeelsleden samen in teams om de VUB te verduurzamen!

Boeren en buren

Vanaf februari 2017 kun je via het GreenTeam van seizoensgebonden producten genieten die rechtstreeks van de lokale boeren komen. Elke dinsdag tussen 17u en 18u kan je die op de VUB ophalen waarbij je de producent zelf ontmoet. Dit fair en transparant systeem is niet alleen ecologisch verantwoord maar daarbovenop nog eens lekker en gezond ook! Inschrijven en bestellen voor de VUB buurderij kan op boerenenburen.be.

Bloemenweide

In 2014 legden enkele vrijwilligers een bloemenweide aan. Deze bevindt zich op campus Etterbeek achter de dienst huisvesting, tussenin de gele en rode koten. In de zomer van 2016 werd hier samen met studentenvrijwilligers een insectenhotel aan toegevoegd. De biodiversiteit op campus Etterbeek is vrij uniek. Wist je dat er naast een bloemenweide ook muizen, nachtegalen, katten en ganzen zijn en er zelfs eekhoorntjes rondlopen? Ook zijn er op deze campus zeldzame planten en vogelsoorten te vinden!

Terracycle

Van het “roots en shoots” initiatief gelinkt aan de Jane Goodall Foundation gaat het initiatief van de terracycle uit. Gebruikte stylo’s, stiften, markers etc. worden ingezameld en dan naar de derde wereld gestuurd. Deze worden dan als aparte afvalstroom ingezameld en gerecycleerd. Laat dus je balpennen achter in de dozen van terracycle die je aan de bibliotheek, Crazy Copy Center en aan het Infopunt Studenten kunt terugvinden.

Out of Use

Out of Use is een milieuvriendelijke en veilige manier om oude gsm's en IT materiaal - inclusief resterende data - te vernietigen of hergebruiken. Je doneert je oude spullen aan het Infopunt Studenten en Out of Use - een firma die samenwerkt met Natuurpunt - haalt ze daarna op. Per PC, laptop, server of herbruikbare smartphone koopt Natuurpunt 1 m² grond aan en plant daarop een boom.

Greenteam studententeam!

Het GreenTeam bestaat uit gemotiveerde studenten die de krachten bundelen met de dienst Preventie en Milieu. Het team maakt deel uit van een groter europees netwerk: de green office movement.

 

Wie is wie?

Leendert Plaetinck, masterstudent ‘human ecology’ met een achtergrond in de geografie is geëngageerd voor ecologische en duurzame projecten klein en groot: van kamerplantjes voor een meer zuivere woonkamer, tot bomen planten in de Andes om klimaatsverandering tegen te gaan. Via het GreenTeam kan hij nu ook meehelpen om de VUB duurzamer te maken.

Eva Breuer, masterstudente Politieke Wetenschappen met een grote passie voor duurzaamheid en de natuur. Zij gelooft dat de universiteit een voorbeeldrol zou moeten spelen op het vlak van duurzame ontwikkeling en wil hier graag studenten bij betrekken en voor enthousiasmeren. Elke actie, hoe klein ook, is van belang en als iedereen zijn steentje bijdraagt kunnen we samen grote veranderingen teweeg brengen.

Vicky Vanderroost, bachelorstudente betreedt het GreenTeam vanuit een stage bij sociale agogiek en brengt zo haar eigen input. Milieu en duurzaamheid zijn voor haar heel belangrijk, waardoor ze een veganistische levensstijl heeft aangenomen. Door aan te sluiten bij het greenteam wil ze op deze manier ook aan de vub een steentje bijdragen.

Gezocht: m/v/x

Wil je mee de duurzaamheidsvisie van de VUB vertalen naar projecten voor personeel en studenten? Stel je kandidaat en engageer je voor een duurzame VUB door studentenogen en door studentenhanden.

Project

Als vrijwilliger sta je het GreenTeam en de VUB milieudienst bij om heel concrete projecten tot een goed einde te brengen (want soms zijn er veel handen nodig) of mee de ogen en oren van het GreenTeam en de milieudienst te zijn. De volgende projecten staan op stapel:

  • fuiven met herbruikbare bekers (en dus geen wegwerp meer);
  • veggie workshops;
  • bouw van een insectenhotel en onderhoud bloemenweide;
  • follow-up nieuwe sorteerprojecten op de campus;
  • compostproject op de koten van de Nieuwelaan in samenwerkinig met de Tuinen van Etterbeek;
  • iets leuks met fietsen;

maar ook jouw project is welkom voor ondersteuning.

Taakomschrijving

De logistieke omkadering, de rapportage, etc. zijn voor de GreenTeamkrachten, de fijnere klussen voor de vrijwilligers.

Profiel

Je kent je weg binnen de VUB. Je bent een stille kracht met een scherp oog of een groot lawaai? Iedereen kan bijdragen.

Aanbod

  • een troef voor je CV;
  • hands-on ervaring rond duurzaamheid op de campus;
  • je neemt deel aan projecten die echt een verschil gaan maken voor jou en je medestudenten. 

Zet je schouders onder een groene campus!

Wil je graag helpen, maar je weet niet goed hoe? Het Green Team is altijd op zoek naar gemotiveerde studenten die hun steentje willen bijdragen en hun krachten samen wil bundelen. Je kan hen ook volgen op Facebook.

GreenTeam VUB


Zet mee je schouders onder een duurzame universiteit!

Openingsuren
dinsdag en donderdag (lokaal M010)

E-mail
greenteam@vub.ac.be

Telefoon
+32 2 629 22 77