logo
Portal for

Face-to-face communicatie werkt

Experience marketing is een fancy 'bullshit' term voor iets dat wel werkt: ga naar je (mede)student toe en laat hen proeven van je organisatie. Evenementen, groot of klein, zijn vaak een goede aanleiding voor face-to-face interactie.

Veel digitale communicatie bevestigt 'real life' netwerken in plaats van ze te overstijgen.

De paradox van het digitale tijdperk

Face-to-face communicatie werkt. In tijden van digitale overload maak je het verschil met persoonlijk contact.

Het lijkt een beetje vreemd om in dit tijdperk het gesprek van mens tot mens te promoten als communicatiestrategie. Maar eigenlijk is het heel logisch. Heel wat succesvolle digitale communicatie bouwt voort op échte netwerken: persoonlijke relaties tussen mensen. Bovendien werken heel wat sociale media netwerkbevestigend. Je bereikt met je Facebookevent of Instagrampost niet spontaan nieuwe mensen. Zonder extra (betalende) marketingopties informeer je enkel je bestaande achterban.

We hadden nog nooit zoveel mogelijkheden om onmiddellijk en direct te communiceren via allerlei digitale kanalen. Hoe meer de digitale informatiestromen vollopen, hoe meer je het verschil maakt door gewoon naar mensen toe te gaan en hen mondeling aan te spreken.

Door actief aanwezig te zijn op evenementen kan je nieuwe studenten aanspreken.

Een 'real life' netwerk uitbouwen

Een netwerk uitbouwen is essentieel voor je communicatie als (studenten)organisatie. Denk daarin niet enkel digitaal via sociale media of mailinglists. Ga ook in face-to-face interactie. De VUB-studentenevenementen zijn een mooie kans om ook buiten je netwerk te vertellen wie je bent en wat je doet, voor en door studenten.

Vertel je medestudent wie je bent en wat je doet

Ga naar je (mede)student toe

We raden (studenten)organisaties dus aan om (mede)studenten aan te spreken: in de les, voor de aula, op de esplanade, in het studentenrestaurant. Of op de grote VUB-evenementen.

Het verenigingsleven is erg belangrijk voor het studentennetwerk op onze campussen. Daarom willen we actieve VUB-studenten een 'real life' forum bieden, een kans om te participeren in grotere VUB-studentenevenementen. We willen hiermee het algemene contact tussen studenten bevorderen. Voor de deelnemers van het evenement is het kans om de vele studenteninitiatieven op de VUB te ontdekken.

We denken aan de Kick-Off, St-Vé, WeKonekt, de Warmste Week. Zorg dat je erbij bent. Hoe meer VUB-organisaties of -diensten participeren, hoe groter de waarde van het evenement.

Jouw stand op de Infomarkt

De Kick Off infomarkt is het ideale netwerkmoment bij de start van het academiejaar. Stel je studentendienst of -organisatie voor via een leuke, creatieve stand.

Ontdek het aanbod van de VUB

Wat is de Kick Off?

Kick Off the Campus is de verzamelnaam voor alle onthaalactiviteiten bij de start van het academiejaar. We heten de studenten (terug) welkom op de campus en laten hen (verder) kennismaken met het aanbod van de VUB. En dit op een leuke en feestelijke manier.

De focus van de infomarkt ligt op het ontdekken van de studentenorganisaties, de diensten en het activiteitenaanbod in een gezellige atmosfeer. Het is een event dat we samen maken!

Zorg dat jouw organisatie of dienst erbij is!

Waarom is dit interessant voor jouw organisatie of dienst?

Flyers, posters, videoschermen, sociale media, nieuwsberichten, ... ook jij kan meedoen aan de overladen promowedloop op de VUB. Maar heeft het allemaal wel zoveel effect?

Het is dé kans om jezelf face-to-face voor te stellen aan de (nieuwe) studenten, via een babbeltje tussen pot en pint. Persoonlijk contact bewijst nog steeds zijn nut. Tijdens de kick-off brengen we alle studenten samen. Het is een ideale kans om hen aan te spreken via een leuke stand of activiteit.

Hoe pak je het aan?

Reserveer je plekje in het event door een mailtje te sturen naar tom.colyn@vub.be, en vraag het nodige materiaal aan. Werk een leuke stand uit met een hapje of drankje, een orginele activiteit of een creatieve gadget. Maak je stand de moeite om te bezoeken! Het is jouw kans om uit te leggen wie je bent en wat je doet. 

Vooral voor studentenorganisaties is het een kans om in één ogenblik heel wat studenten te bereiken.

Wees inventief en ga met je stand voor een prijs

Wat is er nieuw?

Infopunt Studenten is het contactpunt voor de interne standhouders: de VUB-diensten en studentenorganisaties. Draag jouw beste standje bij en win één van de leuke prijzen voor de standhouders: de meest studentvriendelijke VUB-dienst, de leukste stand, het lekkerste hapje en de mooiste inkleding!

Er is nog slechts één groot evenement om alle VUB'ers samen te brengen, met partybussen vanuit Jette. De Esplanade als nieuwe locatie en de uitbreiding tot de middaguren zorgt voor een groter bereik bij de studenten.

De organisatie blijft in handen van Marcom, dat aanspreekpunt blijven voor de externe partners en sponsors.

Praktisch

tba

Samen voor de Warmste Week

De 24u van de VUB is de slotactie van #vubforlife. Net zoals de kick-off bouwen we dit evenement op het vrije engagement van alle VUB'ers. Organiseer ook jij een activiteit of een leuk standje voor het goede doel?

Het glazen huis van de VUB

In 2017, 2018 en 2019 deden we met infopunt bij de start van de Warmste Week een evenement in het glazen huis van de VUB, gebouw D. In de hal stonden verschillende standjes van studenten en (bijna) elk uur was er een activiteit. 

Onthaalactiviteiten en infodagen

Tijdens de infodagen en onthaalmomenten voor nieuwe studenten leggen we de VUB uit. Je krijgt een antwoord op al je vragen.

Onthaaltrajecten

Er zijn 3 specifieke onthaaltrajecten: nieuwe studenten, werkstudenten en internationale studenten.

Nieuwe studenten worden traditioneel onthaald op de eerste lesdag met een groot welkomstmoment. Daarna volgt er een facultair onthaal, al dan niet in combinatie met een activiteit van de studentenorganisatie. Drie weken lang zijn er onthaalactiviteiten op de campussen: Kick-off the campus.

De werkstudenten krijgen een specifiek onthaal de zaterdag voor de eerste lesweek. De internationale studenten hebben er dan al een Orientation Week opzitten.

Infodagen

In het voorjaar en september zijn er infodagen voor toekomstige studenten. Deze focussen op studiekeuze en kennismaking met onze campussen. Daarnaast zijn er heel wat ondersteunende activiteiten. De volledige kalender vind je op de VUB-website.

Enkele klassiekers op een rij

Ook tijdens heel wat jaarlijkse tradities kom je heel wat te weten over de VUB.

St-Vé en Vrijzinnig Zangfeest

Voor vele studenten is de Sint-Verhaegenviering het jaarlijkse feestje op de Zavel. Tijdens de indrukwekkende ochtendplechtigheden en de zitting in het stadhuis kom je echter heel wat te weten over de historische wortels van de VUB. Zeker de moeite om eens mee te maken. Traditiegetrouw op 20 november, tenzij dit tijdens het weekend valt. Lees meer.

Begin december organiseert BSGgtgv in aula Q het Vrijzinnig Zangfeest. Tijdens dit studentikoze songfestival brengen de (oud-)studenten vrijzinnige liederen, meestal een interpretatie van een bestaand nummer op een centraal thema. Lees meer.

Week van de Student

Deze week staat helemaal in het teken van de VUB-student. De Studentenraad organiseert dan tal van activiteiten voor studenten rond een belangrijk thema. Hiermee zetten ze hun werking ook extra in de kijker. Het vlaggenschip is VUBrusselt, een studentenevenement in hartje Brussel.

 

De Week van de Verlichting

De Week van de Verlichting is een co-productie van studentenkoepel BSGgtgv en Studiekring Vrij Onderzoek. Een week lang vinden er activiteiten plaats rond de kritische kernwaarden van onze universiteit. Meer info.

We.Konekt en Mindblowers

We.Konekt en Mindblowers zijn twee initiatieven van het huidige rectoraat om het activisme en de band met Brussel te onderstrepen. We.Konekt is het koepelproject voor de stadsinteractie, Mindblowers de start van het culturele en activistische academiejaar.

Ook de academische opening loont de moeite om eens te komen bekijken. 

 

Een standje aanvragen op de campus

Op de Brussels Humanities, Sciences and Engineering Campus kan je het hele jaar door aan 'experience marketing' doen, via de zogenaamde Esplanadeactiviteiten. Op de Esplanade, in gebouw D of in het restaurant.

Het hele jaar door

Wie een evenement wil organiseren op de campus heeft de toelating nodig van Infradesk. Zij beheren de activiteiten op de campus. Voor kleine activiteiten is er echter een versnelde procedure via Infopunt. Je kan toelating vragen om een stand te plaatsen, te flyeren of een kleine activiteit te op te zetten waar de meeste studenten passeren: de Esplanade, gebouw D of het studentenrestaurant tijdens de lunchpauze. Zowel organisaties en diensten als individuele studenten kunnen een aanvraag doen.

Naar je medestudent toestappen is altijd een goed idee. De Esplanadeactiviteiten zorgen ervoor dat je dit het hele jaar door kan doen, ook buiten de grote evenementen.

Jouw standje op de Esplanade, in gebouw D of het restaurant?

Verenigingen, diensten of individuele studenten kunnen gebruik maken van de versnelde procedure via Infopunt.

Naar de Esplanadeactiviteiten