logo
Portal for

Schriftelijke examens van thuis

Gezien de huidige uitzonderlijke omstandigheden, worden de examens ietwat anders georganiseerd. Schriftelijke examens zullen ook van thuis afgelegd worden. Ontdek hier meer over hoe deze zullen verlopen en hoe je deelneemt.

Beveiligde online examens met Respondus LockDown Browser

Beveiligde online examens verlopen van thuis uit via je eigen computer. Om onregelmatigheden te vermijden, wordt zo'n online examen via de 'Respondus LockDown Browser' gemaakt. Hiermee worden andere programma's of webpagina's tijdens het examen tijdelijk geblokkeerd. Eventueel kan je docent er ook voor kiezen een tweede beveiligingslaag te activeren, in dat geval word je tijdens het maken van het examen gefilmd (beeld en geluid) via je webcam.

Installeer Respondus vóór de examenperiode en probeer het vooraf al eens uit, zo kom je niet voor verrassingen te staan tijdens je examen. Belangrijk: Staat LockDown Browser nog op je computer van de vorige zittijd, maak dan zeker vooraf een update. Klik hiervoor rechts bovenaan in de taakbalk op het “informatie” icoontje en klik “check for newer version" (bekijk hier een screenshot).

Opgelet, LockDown Browser werkt niet als je een Virtual Machine hebt geïnstalleerd. Een Virtual Machine zoals Bluestacks zorgt ervoor dat je mobiele apps (bvb. Whatsapp) of andere besturingssystemen kan gebruiken op je computer. Deze zal je moeten verwijderen om LockDown Browser te kunnen gebruiken. Neem contact op met helpdesk@vub.be als je hierbij hulp nodig hebt. Test nadien of LockDown Browser werkt via deze zelftest.

 • Hier vind je een uitgebreide handleiding voor het gebruik van Respondus.
 • Deze quick start guide (EN) loodst je door de Respondus opstartprocedure (hou je studentenkaart bij de hand!)
 • Test Respondus al eens uit via Canvas door dit stappenplan te volgen.
 • Vragen? Bekijk dan zeker deze FAQ over Respondus LockDown Browser.

Papieren examens van thuis uit

Het kan ook dat je thuis je examen op papier zal afleggen. Je maakt in dat geval foto's van je examen, die je zal uploaden op Canvas. Deze foto's maak je met 'Microsoft Lens', een app die je op je smartphone dient te installeren. Installeer deze app al op je smartphone en test of alles werkt, vóór de examenperiode begint.

Lees hier het stappenplan voor Office Lens.

Mondelinge examens van thuis

Online mondelinge examens kunnen via Microsoft Teams of via de vergaderingstool in Canvas doorgaan.

Concrete instructies over jouw mondelinge examens krijg je van je docent(en) via Canvas. Hou dus zeker de aankondigingen van je cursussen in de gaten.

Microsoft Teams

Installeer Teams vooraf met behulp van dit stappenplan (gratis tool voor VUB-studenten). Alle info over het gebruik van Teams vind je op www.vub.be/teams.

Enkele aandachtspunten:

 • Voeg je docent toe als contactpersoon, zo kan je aan zijn status zien of hij beschikbaar is, of nog in gesprek is met de student vóór jou (meer info).
 • In de meeste gevallen zal je vooraf een uitnodiging krijgen voor het mondeling examen. Via je Outlook agenda of de kalender in Teams kan je op de dag van het examen rechtstreeks deelnemen door te klikken op ‘Join Microsoft Teams meeting’ op het event in je kalender.
 • De manier waarop het examen georganiseerd wordt kan sterk verschillen van docent tot docent. Je zal hierover vooraf de nodige instructies krijgen van je docent. Hou hiervoor Canvas goed in de gaten.
 • MS Teams testen? Bekijk de tips in dit filmpje!

Vergadering in Canvas

BigBlueButton, of kortweg BBB, is de vergadertool in Canvas. Je kan BBB vinden onder ‘Vergaderingen’ links in het cursusmenu van je cursussen in Canvas. Je moet hier dus niets extra voor installeren. Voor een mondeling examen via de vergaderingstool in Canvas zal je vooraf een uitnodiging ontvangen via mail.

Enkele aandachtspunten:

 • Gebruik de meest recente versie van Chrome of Firefox (check vooraf of je nog moet updaten)
 • Stel  in Canvas je voorkeuren zo in dat je meldingen ontvangt via mail (meer info)
 • Noteer in je agenda wanneer je examen plaatsvindt en via welke tool/link. Kopieer eventueel de link naar het mondelinge examen in je online agenda.
 • Wees op tijd voor het examen. Zodra de docent de vergadering in Canvas heeft opgestart, kan je deelnemen. Je kan dit doen via de knop ‘deelnemen’ onder het tabblad Vergaderingen in de Canvas-cursus (meer info) of via de link die je via mail kreeg.
 • Eens in de vergadering, zal je gevraagd worden je audio te testen (kies voor deelnemen met microfoon) en je webcam te delen (meer info).
 • BigBlueButton uittesten? Dat kan hier.

Tips & Tricks

Zorg ervoor dat je goed voorbereid bent voor je examen vanop afstand, door deze aandachtspunten te overlopen:

 • Het is echt noodzakelijk dat je de gebruikte tools vooraf installeert en test! Neem deel aan de testmomenten en/of proefexamens die vanuit de opleiding worden georganiseerd, of zet zelf testmomenten op met medestudenten. Zo kom je op de dag van het examen niet voor verrassingen te staan, die stress kan je missen als kiespijn op dat moment! 
 • Contacteer bij technische problemen tijdig de ICT Helpdesk via helpdesk@vub.be.
 • Technische problemen tijdens je examen? Check hier wat je dan moet doen.
 • Zonder je voor het examen af op een rustige plaats waar je niet gestoord wordt. Breng je huisgenoten op de hoogte wanneer je examen plaatsvindt en vraag hen indien mogelijk zo weinig mogelijk internet te gebruiken.
 • Ga vooraf zeker nog eens naar het toilet. Moet je naar het toilet tijdens het examen? Lees hier wat je moet doen.
 • Leg al je toegelaten materiaal klaar (boeken, notities, potlood of pen, kladpapier, …). Zorg ook eventueel voor zakdoekjes en een glas water, maar probeer voor de rest een zo leeg mogelijke werkruimte te creëren.
 • Ga ruim op tijd klaar zitten voor je computer en wacht tot de docent je uitnodigt/opbelt voor je examen. Hou er ook rekening mee dat de examens voor jou kunnen uitlopen, reken wat buffertijd in je planning.
 • Staat je computer al enkele uren aan? Herstart je computer dan bijvoorbeeld 30 à 15 minuten voor aanvang van het examen.
 • Zorg dat je goed zichtbaar bent op de webcam. Ga bijvoorbeeld niet vlak voor een raam zitten want dat zorgt voor schaduw op je gezicht.

Nog vragen? We hebben een lijst met veel gestelde vragen en antwoorden voor je verzameld.

Technische problemen tijdens je online examen

Wat doe je dan?