logo
Portal for

U bent hier

Green Energy Park en Flux50: betaalbare energie voor alle consumenten

“Er is vraag van de industrie naar een proeftuinomgeving, een veilige haven om te experimenteren” – Frederik Loeckx (Flux50)

Vlaanderen heeft alle troeven in handen om een Smart Energy Region te zijn, een aanjager voor een steeds sterkere economische motor. De Vrije Universiteit Brussel en het UZ Brussel willen met het Green Energy Park in Zellik hierin een voortrekkersrol spelen. Ze doen dat samen met verschillende partners. Eén van die partners is FluX50. 

Foto: Frederick Loeckx, algemeen directeur Flux50

Flux50 is een ledenvereniging van bedrijven en kennisinstellingen werkzaam in de energietransitie en wil deze troeven versterken. Het ondersteunt projecten van Vlaamse bedrijven en stimuleert samenwerking. Op die manier wil het zorgen voor betaalbare energie voor alle consumenten, de zekerheid van energievoorziening in de EU vergroten en onze afhankelijkheid van energie-invoer verminderen. Met andere woorden: het ambitieuze Flux50 mag niet ontbreken op het Green Energy Park.

Frederik Loeckx is algemeen directeur van Flux50 en legt uit waarom hun aanwezigheid op het Green Energy Park in Zellik belangrijk is.

“Er is vraag van de industrie naar een proeftuinomgeving, een veilige haven om te experimenteren. Bij de implementatie van energiesystemen moet je namelijk 100% zeker zijn dat ze werken voordat je ze uitprobeert op de markt. Samen met Green Energy Park creëren we een plaats voor producten die in de ontwikkelingsfase al een zekere maturiteit bereikt hebben en in de praktijk uitgetest worden voordat ze het grote publiek bereiken. Er wordt nu een vrij groot, modulair en multifunctioneel batterijsysteem geplaatst, van samen 690 kWh, dat we gaan testen en voorzien van alle veiligheden. Zo komen we te weten hoe flexibel zo’n batterij kan ingezet worden, of hoe je er als gebruiker mee moet omgaan. De batterij is verbonden met een Fluvius-cabine waaraan verschillende bedrijven op het researchpark gekoppeld zijn en vormt ook een onderdeel van het Smart Village Lab. Het is een soort tussenopstelling tussen de realiteit en de labo-omgeving.”

Smart Home Lab

“Binnen een ander deel van het Smart Village Lab, het Smart Home Lab, wordt er met technologie geëxperimenteerd op een kleinere schaal, op het niveau van de huishoudens. Bijvoorbeeld met technologie die ervoor zorgt dat je energie verbruikt op het moment dat die geproduceerd wordt, dus als de zon schijnt, de wind waait en dergelijke. De labo-woningen zijn voorzien van alle mogelijke test- en meetapparatuur om de juiste data te verkrijgen voor het onderzoek. De installaties kunnen ook gebruikt worden om opleidingen te geven aan installateurs en ingenieurs, zodat zij die op een later tijdstip kunnen installeren en onderhouden bij residentiële klanten.”

Laadstation

“Aan het Smart Village Lab is ook een heel laadplein verbonden, met een mix van verschillende laadtechnologieën, zowel gelijkspanning als wisselspanning,snel laden, traag laden. Met dit idee in het achterhoofd: we willen een systeem hebben waarbij je op één centrale plaats heel veel verschillende configuraties kunt gaan uittesten.

Wanneer er op het park veel bezoekers zijn, kunnen die niet allemaal tegelijk hun auto opladen. Dan komt onder andere onze batterij in het vizier. Daarmee kun je op korte tijd veel laten opladen. Het laadplein wordt ook gekoppeld aan de agenda van de bedrijven waar de bezoekers zich geregistreerd hebben. Die agenda weet wanneer welke persoon aankomt en zal vertrekken. Op basis daarvan kent het systeem een volgorde toe, zodat op het moment dat je vertrekt de auto volledig geladen is. Dat wordt dan ook nog eens gekoppeld aan de weersverwachtingen en dergelijke om te detecteren wanneer er veel energie beschikbaar zal zijn aan een lage kostprijs.”

Meer dan elektriciteit

“Flux50 werkt ook mee aan het systeem dat het warmtetransport van het datacentrum naar de rest van het park zal regelen. Er is onlangs een project goedgekeurd over het lagetemperatuurwarmtenet. Daarbij gaat het over de combinatie van warmte en elektriciteit. Je kunt dan met twee systemen spelen. Warmteoverdracht, die trager is, kent een langere tijdsconstante. Als je dat combineert met elektriciteit, dan kun je de warmtebehoefte spreiden volgens het tijdstip waarop je die nodig hebt en beter inspelen op de energieprijzen van het moment. Het datacentrum zal heel veel warmte afgeven. Volgens de wet van energiebehoud zal alle energie die erin gaat in de vorm van elektriciteit er ook weer uitkomen, vooral in de vorm van warmte. Jammergenoeg zit die warmte op een temperatuur die nogal lastig te hanteren is. De meeste woningen hebben nood aan warmte van 40 tot 60 graden, een industriële omgeving warmte van 100 tot 500 graden. Een datacomputercentrum geeft warmte af op 35 graden. Dus je zit met de uitdaging om de verliezen minimaal te laten zijn door zoveel mogelijk nuttige warmte naar de gebouwen te krijgen.”

Op Green Energy Park werkt Flux50 met Fluvius, onderzoeksgroepen van de VUB en een heel netwerk van bedrijven rond energietransitie samen. Daar zijn grote bedrijven bij als Priva en ABB, maar evengoed kleine bedrijven, start-ups en spin-offs.

Lees meer over Green Energy Park:

Vlaams Minister Hilde Crevits opent Smart Village Lab op Green Energy Park 
Smart Village Lab: proeftuin voor spreiding van elektriciteitsgebruik
Vlaio erkent Green Energy Park als economisch speerpuntproject
"Dit wordt de showroom van de Vlaamse innovatie"
Op weg naar klimaatneutrale energiegemeenschap in Green Energy Park
“Wij staan paraat voor de nieuwste generatie supercomputers”
VUB-onderzoekers willen myceliumlab bouwen op Green Energy Park

Green Energy Park vzw is op 4 juli 2019 opgericht in een samenwerking tussen de Vrije Universiteit Brussel en het UZ Brussel. Als Strategisch Proeftuincentrum, stimuleert Green Energy Park de samenwerking tussen bedrijven, kennisinstellingen, overheden en eindgebruikers door hen ‘living labs’ aan te bieden waar ze hun innovatieve ontwikkelingen kunnen testen, verfijnen en tentoonstellen in een realistische omgeving.

Met de proeftuinen en haar kennis-, expertise- en opleidingscentrum wil Green Energy Park de brug vormen tussen onderzoek, ontwikkeling en economie binnen vier onderzoeksdomeinen: energie en mobiliteit, het ziekenhuis van de toekomst, slimme regio’s en biotechnologie.

Over Flux50

Flux50 helpt Vlaamse bedrijven uit verschillende sectoren (energie, IT en bouw) om de economische kansen te grijpen die inherent zijn aan de huidige transitie naar een duurzaam en schoon energiesysteem. De organisatie faciliteert ook de samenwerking tussen Vlaamse bedrijven, onderzoeksinstellingen en beleidsmakers. Flux50 helpt Vlaamse spelers om innovatieve en volledig geïntegreerde energieproducten en -diensten naar drie segmenten van de internationale markt te brengen: energie-efficiënte industrie, duurzame gemeenschappen en steden en slimme woningen. Flux50 zet projecten en proeftuinen op in verschillende innovatiezones en coördineert die: energy harbours, smart home lab, microgrids, multi-energy solutions, energy cloud platforms, en intelligent renovation.