logo
Portal for

U bent hier

Nieuw in Brusselse Lage Emissie Zone!

Vanaf 2020 is het mogelijk om een dagpas te kopen of een buitenlands voertuig te registreren de dag na de toegang tot de LEZ in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Daarnaast zullen inbreuken tegen de verhoogde toegangscriteria (diesel Euronorm 3) vanaf 1 april 2020 beboet worden.

Als uw voertuig niet voldoet aan de toegangscriteria voor de lage-emissiezone (LEZ), kunt u een dagpas kopen en zo het Brussels Hoofdstedelijk Gewest binnenrijden. Sinds 1 januari 2020 is het mogelijk de dagpas aan te kopen ten laatste om middernacht, de dag na de toegang tot de LEZ. De dagpas kan dus op voorhand worden gekocht, vóór de toegang tot de LEZ OF de dag nadien. Voorbeeld:  indien ik op 3 januari in de LEZ met een niet-conform voertuig rondrijd, heb ik tot 4 januari middernacht om de dagpas te kopen. 

Hetzelfde geldt voor de verplichte registratie van alle in het buitenland ingeschreven voertuigen (met uitzondering van voertuigen die in Nederland zijn ingeschreven). Sinds 1 januari 2020 is het mogelijk een voertuig dat in het buitenland is ingeschreven te registreren de dag na de toegang tot de LEZ (vóór middernacht). De registratieaanvraag kan dus vóór de toegang tot de lage-emissiezone OF de dag nadien plaatsvinden. De registratie is gratis en drie jaar geldig, op voorwaarde dat de gegevens over het voertuig niet veranderen. Om uw voertuig te registreren, hebt u het inschrijvingsbewijs nodig. Voorbeeld: indien ik op 3 januari in de LEZ rondrijd met een voertuig dat in het buitenland is ingeschreven, heb ik tot 4 januari middernacht om het te registreren.

De overgangsperiode voor de verhoogde toegangscriteria tot de LEZ loopt af, vanaf 1 april 2020 zullen ook dieselvoertuigen met Euronorm 3 beboet worden. Wagens die rijden op diesel met Euronorm 0, 1, 2 en 3 of op benzine met Euronorm 0 en 1 mogen niet in de LEZ rijden. Alle informatie vind je op de webpagina’s over de LEZ, met onder andere een tabel met de betrokken voertuigen en uitzonderingen.