VUBBQ Zone

Wil je een BBQ of kampvuur organiseren op de campus Etterbeek of Jette? Dat kan! Om te verhinderen dat een gezellige BBQ ontaardt in een incident met gewonden en brand, dien je wel een aantal regels te volgen.

>>> Lees hier alles over de extra richtlijnen die tijdens zomer 2020 gelden voor events op de campus, en vul dit draaiboek in om een event aan te vragen.

Hoe gebruik maken van de BBQ en/of de vuurkorf?

1. Meld minimum 3 werkdagen op voorhand de BBQ-activiteit aan de VUB. Dit doe je via ultimo.vub.be. Wens je tenten of luifels te gebruiken, geef dit dan ruim vooraf door bij je aanvraag. Vermeld ook duidelijk of je een aanvraag doet voor Jette of Etterbeek. In Jette is maar 1 BBQ-stel beschikbaar.

Beschik je nog niet over een ULTIMO-account, stuur dan een mail naar infradesk@vub.be.

2. Je ontvangt een emailbevestiging van je aanvraag als de BBQ beschikbaar is.
  3. Haal op de dag van je (bevestigde) activiteit het BBQ-rooster af bij de Bewaking van de Vrije Universiteit Brussel. In Etterbeek vind je hen in gebouw X4, naast toegang 6. In Jette kan je je rooster afhalen naast het secretariaat studentenhuisvesting, tussen de koten.
  4. Zorg voor je eigen vuilniszak en laat geen afval achter: dit dient door de initiatiefnemers deelnemers meegenomen te worden. Laat de kolen in de BBQ liggen. Werd er onvoldoende opgeruimd, dan bezorgen wij je de factuur van de opkuis. Dit kan bovendien gevolgen hebben voor je volgende activiteiten en aanvragen.
  5. Wees respectvol en veroorzaak geen overlast. De bewaking kan je activiteit stilleggen als zij dat nodig achten.
  6. De initiatiefnemer van de BBQ is verantwoordelijk en moet aanwezig blijven tot het vuur volledig uitgedoofd is.
  7. Maak de roosters grondig schoon na gebruik. Breng ze na afloop van je BBQ-activiteit terug naar de bewaking van de VUB  (Etterbeek: gebouw X4, naast toegang 6 - Jette: naast het secretariaat studentenhuisvesting, tussen de koten). Doe dit uiterlijk om 12 uur de dag nadien.
  8. Indien het rooster niet terugbezorgd wordt, rekenen we de kostprijs van een nieuw rooster door. Deze bedraagt €200.
  9. De Vrije Universiteit Brussel is niet verantwoordelijk voor gebeurlijke ongevallen of schade.

Welke veiligheidsmaatregelen moeten er genomen worden?

• Zorg steeds voor twee emmers water. Een extra blusapparaat kan indien gewenst afgehaald worden bij de bewaking.
  • Plaats tenten of luifels niet te dicht de BBQ.
  • Wie bakt, drinkt NIET: ook bij BBQ is er een BOB.
  • Draag gepaste kledij en gebruik geschikt materiaal bij het bakken. Gebruik NOOIT methanol, benzine, brandgel of petroleum als aanmaakmiddel. Plaats geen alcoholhoudende dranken in de buurt van het vuur.
  • Het gebruik van eigen BBQ-roosters is niet toegelaten.

In geval van nood

Als iemand met het vuur in aanraking komt, raak dan niet in paniek. Bel onmiddellijk de bewaking van de VUB via nummer 02/629.21.76. De Bewaking zal indien nodig de hulpdiensten verwittigen via 112.

Terwijl je wacht op hulp:

• Laat het slachtoffer niet rennen, want daardoor kunnen vlammen aanwakkeren.
  • Leg het slachtoffer op de grond en doof de vlammen met water, een blusdeken of met een zwaar stuk textiel, zoals een jas of een deken.
  • Rol eventueel het slachtoffer over de grond (altijd van u af!) tot de vlammen doven.
  • Bij brandwonden geldt: eerst water, de rest komt later. Koel de wond(en) minimaal vijftien minuten af met koud, zacht stromend leidingwater. Is er geen stromend water, gebruik dan natte doeken.
  • Smeer nooit (brand)zalf of crème op de brandwond. Gebruik alleen water.
  • Verwijder kleding alleen als die niet vastzit aan de brandwond.
  • Geef het slachtoffer geen eten of drinken.