logo
Portal for

  You are here

  Warning message

  Attention! This event has already passed.

  LSM_Schrijf een goede niet-technische samenvatting (NTS)

  Tuesday, 19 March, 2019 - 14:00
  Campus: Brussels Health Campus
  Building A
  Faculty meeting room (FMR)

  Trainer: Ann De Ron (FishGrowFeet, Belgie)

  Datum: 19 Maart 2019 (14:00-18:00) 

  Locatie: VUB-Jette campus Faculty meeting room.

  Max. number of participants: 14

  Doelgroep: PhD kandidaten en Post-Docs die ECD aanvragen schrijven.

   

  Deze workshop wordt in het Nederlands gegeven. Aangezien er maar 14 plaatsen zijn wordt er bij een overbezetting van deze workshop 1 persoon per LA nummer toegelaten voor deze workshop. We laten meer inschrijvingen toe om te zien hoeveel mensen geïnteresseerdzijn.

   !! Let op: deelname aan deze training zal NIET automatisch verschijnen in je online PhD portfolio, vul dit formulier in en laat het door de instructeur handtekenen als bewijs van deelname.

  Wie onderzoek met proefdieren doet, is wettelijk verplicht om samen met de aanvraag voor de ethische commissie ook een niet-technische samenvatting (NTS) in te dienen. 

  Zomaar copy/pasten is geen goed idee. Buitenstaanders begrijpen vaak niet wat je schrijft of wat de redenen voor je dierproef zijn, en maken andere of onverwachte redeneringen. Tegelijk hebben ze vaak na de titel en enkele zinnen wél al een mening of ze vóór of tegen je dierproef zijn. 

  Tijdens deze workshop streven we niet naar een NTS die bij niemand weerstand tegen dierproeven opwekt. Wel gaan we samen op zoek naar een correcte en afgestemde argumentatie en strategieën om jargon te beperken en het nut van je dierproef duidelijk naar voren te brengen. 

  Uniek aan de workshop is dat we een aantal formuleringen uit bestaande NTSen voorleggen aan een panel van VUB-werknemers zonder biomedische achtergrond. Een unieke kans om van een lezer te horen wat werkt en wat niet. 

   

  Deze workshop ging eerder door aan UGent, KU Leuven en Janssen Pharmaceutica. 

  Programma:

  • Feedback van & discussie met panel over bestaande NTSen 
  • Argumentatie: kernboodschap en driehoek omdraaien 
  • Jargon en schrijfstijl 
  • Oefening: delen van eigen NTS (her)schrijven 

   

  Na afloop krijg je een checklist met good practices mee naar huis. 

  Breng een eigen niet-technische fiche mee op je laptop. 

   

  Lesgever 

  Oud-wetenschapsjournalist Ann De Ron geeft sinds 2008 workshops wetenschapscommunicatie aan de Vlaamse universiteiten. Ann studeerde biologie aan de KU Leuven en werkte 10 jaar als journalist voor onder meer De Morgen en Natuur & Techniek wetenschapsmagazine, nu de Nederlandstalige New Scientist.

  Registratie

  Schrijf je HIER in voor de training